Realtid

Dina förluster blir klipp för Borg

administrator
administrator
Uppdaterad: 27 jan. 2009Publicerad: 27 jan. 2009

Samtidigt som svenskarna såg hundratals miljarder försvinna från sitt sparande 2008, drog finansminister Anders Borg in 16 miljarder på att beskatta förlusterna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Börsen föll 42 procent 2008. Svenskarna förlorade kanske så mycket som tusen miljarder när fallande aktiekurser urholkade pensions- och kapitalförsäkringar 2008. Ändå kammar staten in 16 miljarder i avkastningsskatt.

Har du just fått årsbesked för ditt sparande? Då kanske du märkte att du betalar några hundralappar för något som kallas avkastningsskatt – fastän du förmodligen gått back på både pensions- och kapitalförsäkringar där pengarna placeras i aktier?

Avkastningsskatten beräknas schablonmässigt. Det är ett sätt att slippa reavinstskatt. Istället måste du betala ungefär en procent av portföljens värde i skatt.

Blev du förvånad? Då har du missat att det inte spelar någon roll om det verkligen blev någon avkastning eller inte. Pengarna dras ändå.

Att sköta aktieaffärerna genom ett försäkringsbolag är bra så länge du är aktiv och byter fonder. När du går plus är det en bra affär att bara betala en enstaka procent i skatt på vinsterna.

Men du måste se till att värdet på sparandet växer med omkring fem procent varje år. Annars hade det varit bättre att äga aktier i en vanlig depå. Då får du ju kvitta förluster mot vinster.

Skatten dras den 1 januari. Den som är om sig och kring sig såg till att plocka ut pengarna i december, bara för att sätta in dem igen i januari. Då behöver man inte betala någon skatt och sparar hundralapparna.

– I samband med att avkastningsskatten dras har vi haft ett jätteinflöde av kapital som kunderna satt in

ANNONS

på kapitalförsäkringar hos Avanza, säger vd Nicklas Storåkers till Realtid.se.

– Vi kan se att det sker ett drastiskt minskande av sparandet i kapitalförsäkringar under december, säger Mika Burman Götz hos konkurrenten Nordnet.

– Kunder tar ut pengar. Sedan ser vi i januari att man sätter in pengar igen. Det beror på skattekonsekvenserna så klart.

En miss i systemet?

– Det är något regeringen ser över. Syftet är att skapa ett neutralt sätt att beskatta ägandet av aktier.

Passar ni på att ta en avgift när folk flyttar pengarna för att slippa skatta?

– Nej. Det är ingen avgift på att ta ut pengar från en kapitalförsäkring hos oss.

Kan ni inte lika gärna hjälpa kunderna att flytta pengarna automatiskt?

ANNONS

– Hm, det är inte en tjänst som vi kommer att tillhandahålla.

Den som inte är så noga kanske tycker att ett par hundra kronor är ett billigt pris att betala för att slippa deklarera varje transaktion.

– Man deklarerar ingenting i en kapitalförsäkring, säger Mika Burman Götz.

Det räcker med ett sms?

– Ja, om du inte har annat att deklarera.

Så hur ska du göra i år? Om du tror att börsen går upp, så ska du välja en kapitalförsäkring – förutsatt att du först sätter dig in i vad det är du köper.

Om du tror att börsen går ner, och att du kommer att vilja kvitta en och annan förlust mot vinster i de bolag du känner till, så är det bättre med en depå.

I backspegeln är det bara att gratulera dem som valde att behålla alla pengarna på sparkontot under 2008.

ANNONS

Finans- och försäkringsbolagen deklarerar i maj, så innan dess vet ingen exakt hur mycket staten drog in den 1 januari 2009. Men enligt regeringens prognos hade svenskarna då 2.214 miljarder kronor i dessa sparformer.

Pensionssparandet står för 2.025 miljarder kronor. Det mesta, 1.610 miljarder kronor, är tjänstepensioner genom arbetsgivaren. Resten är privat sparande som svenskarna tagit initiativ till själva.

Svenskarna sparar dessutom på egen hand i kapitalförsäkringar för 189 miljarder kronor.

Statslåneräntan var 4,24 procent i snitt under 2008, bedömer regeringen.

Då går det att räkna ut att staten drar in 15 miljarder kronor på avkastningsskatten för inkomståret 2009 – också om börsen fortsätter ner.

Det blir förstås mindre skattepengar om svenskarna väljer att deklarera för sina aktier, struntar i att spara eller ser till att gömma undan pengarna över nyår.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]