I sina förutsägelser för 2010 är Deutsche Bank liksom Merrill Lynch och Goldman Sachs optimistiska. På en punkt skiljer Deutsche dock ut sig markant : i eurooptimismen, där de är klart mer positiva än Merrill.
Deutsche tror på euron – till skillnad från Merrill
Mest läst i kategorin
Deutsche Bank presenterade sin syn på världsläget inför 2010 för sina kunder under en eftermiddag på Grand igår – alldeles efter den presskonferens i samma ämne som Merrill Lynchs wealth management-division gav.
Realtid.se fick ta del av ett kondensat via eftermiddagens värd Håkan Wohlin, Londonbaserad chef för Deutsches europeiska debt capital market-del, vilket inkluderar försäljning av staters, finansinstitutioners och företags obligationer till kunder i Europa. Dessutom är han delansvarig (”co-head”) för bankens räntederivats-, valuta- och råvaruförsäljning till nämnda europeiska kunder.
– Jag är ingen nationalekonom och har dessutom ingen kristallkula, och det vore förmätet av oss att berätta för våra kunder hur 2010 kommer att bli. Men vi berättar vad vi ser, inleder Wohlin när Realtid.se ber honom berätta vad eftermiddagen handlat om.
– Men världen ser generellt ganska bra ut; vi tror på positiv tillväxt i både västvärlden och i tillväxtländerna, och räknar med en global tillväxt på 4 procent för 2010.
– Tillväxtländerna har ju drabbats mildare än västvärlden av finanskrisen, så det kommer nog att gå bra för dem.
Vad gäller kreditmarknaden tror Deutsche, som är störst på den nordiska obligationsmarknaden med ungefär 15 procents marknadsandel, optimistiskt på väldigt hög aktivitet fortsättningsvis – något som i så fall innebär en fortsättning på nuvarande läge:
– Vi har sett rekordvolymer, och tror på fortsatt stort utbud av obligationer i alla tre segment . Företag som går direkt till kapitalmarknaden med egna obligationer i stället för via banken kommer att fortsätta öka, så att Europas kapitalmarknad alltmer närmar sig USA:s där man ju är mindre bankberoende.
Utbudet tror Wohlin kommer att matchas av en hög likviditet: ”den finns där och kan absorbera” utbudet.
– Detta är ju bra för företagen, det blir billigare att låna upp längre och större pengar.
Den största risken ser Håkan Wohlin i stora och växande statsskulder: mycket kapital har flyttat från företagen till statskassorna genom statliga upplåningar, eller från privates till sovereign debt som han uttrycker saken efter många år i den engelskspråkiga delen av finansbranschen.
– Och när stimulipaketen tas bort finns stora risker, det gäller att göra rätt.
Liksom Merrill Lynch tror Deutsche på att räntorna kommer att gå upp i slutet av 2010: den amerikanska med kanske en procentenhet, och det före ECB:s styrränta.
Även beträffande dollarn är Deutsche enig med Merrill: den kommer troligen att stärkas under året. Dock vill inte Håkan Wohlin instämma i Bill O’Neills råd om att undvika euron:
– Vi tror generellt sett på tillväxt i eurozonen, och håller inte med om de negativa kommentarer om euron som kanske gjorts av andra.
Ett mått på investerares förtroende för näringslivets förutsättningar är skillnaden, spreaden, i räntor på företags- och statsobligationer, eftersom de senare är så gott som riskfria. För närvarande är spreaden liten historiskt sett: ett av de mest använda indexen, CDX 125 (125 av Europas likvida Credit Default Swaps) ligger på 85 punkter, 0,85 procentenheter. Ett annat index Wohlin nämner är ”Euro Corporate cash bonds”, en blandning av likvida obligationer for Europas AA-, A- och BBB-ratade företag, som ligger på 151 punkter.
Vad tror du om utvecklingen för spreaden mellan företags- och statsobligationer?
– Jag tror på fortsatt låga nivåer, och kanske kommer det att tajta till sig ytterligare något under 2010.
Håkan Wohlin avslutar med att säga att han är optimistisk vad gäller såväl tillväxten i corporate bond-emissioner som aktiviteten på M&A-marknaden. Därmed sällar han sig till sin kollega Jan Olsson, som hade den avgjort mest optimistiska inställningen när Olsson tillsammans med en EQT-partner och Lazards Nordenchef deltog i en paneldebatt om M&A-marknadens utveckling på Berns i september.
– Generellt tror jag att 2010 kommer se en ordentlig ökning av strategiska affärer. Och det betyder både förvärv, avknoppningar och börsintroduktioner av privatägda bolag.
– Det kommer att bli en väldigt hög aktivitet.