Realtid

"Detta är inte min slutstation"

Helene Rothstein
Uppdaterad: 19 sep. 2011Publicerad: 19 sep. 2011

Tio år har gått sedan Linklaters slog sig ner i Stockholm. Nu har vi hittat formen, säger kontorets managing partner Per Nyberg.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Han gick in som chef för den nordiska verksamheten för två år sedan och intervjuades av Realtid.se i samband med tillträdet.

– Vad jag sa då var att det skulle bli väldigt roligt och det har det verkligen varit också, säger han där vi sitter i Linklaters lokaler på Regeringsgatan i centrala Stockholm.

För det första är Nyberg nöjd med hur firman klarade sig genom den ekonomiska krisen i växlandet från färre bolagsförvärv till rekonstruktionsärenden då banker och andra behövde hjälp med alltifrån kapitaltillskott, omförhandling och lånevillkor till övertagande av verksamheter alternativt en vidareförsäljning av dessa genom pantrealisationer.

För det andra gläds han över att Stockholmkontoret har hittat hem och samtidigt blivit bättre integrerat med resten av den globala byrån.

Linklaters är en jättebyrå med 26 kontor i 19 länder och ungefär 2.500 anställda jurister.

– Att jobba över kontor- och landsgränser är lättare sagt än gjort, påpekar Nyberg och tillägger att en lokal närvaro med globala kollegor är utmärkande för Linklaters på den nordiska marknaden.

Ett färskt exempel är Linkaters uppdrag för kinesiska Pang Da avseende Saab. Projektet rattas av tre delägare; en i Shanghai, en i Amsterdam samt Elisabet Lundgren som är delägare inom M&A-gruppen i Stockholm.

Sedan Lagerlöf & Leman sögs upp av Linklaters för tio år sedan har kontoret slimmats ned rejält. Realtid.se har skrivit otaliga artiklar om avhopp till olika byråer.

ANNONS

Vad hände?

– Det var inte realistiskt av oss att vara så stora som vi var 2001. Då såg organisationen helt annorlunda ut. De som jobbade inom områden som vi skalade bort ville fortsätta med det på annat håll. Inget konstigt.

– Men den marknad som vi vill arbeta på är inte större än att vi ska ha den storlek vi har i dag, med en möjlighet till att växa försiktigt de kommande åren. Vi har en tillräcklig storlek för de uppdrag som vi vill ha.

Linklaters har med åren blivit en mer renodlad transaktionsbyrå med fokus på Corporate M&A, finansiering och Capital Markets. Att byrån skulle bli mer sårbar om avdelningar skalas bort håller inte Nyberg med om.

– Vi har visat att vi klarade oss bra under krisen och vi bibehåller vårt fokus även om tiderna förändras.

Per Nyberg är rätt trött på hur svensk media fokuserar på omsättning när det gäller advokatbyråer eftersom då en storleksindikator inte anger vad man faktiskt gör.

Om Linklaters hade en slogan skulle den kanske lyda: ”Hellre bäst globalt än störst i stan”. Att försöka vara en fullservicebyrå i Stockholm finns inte på kartan. Då skulle de behöva göra en massa saker som inte längre passar in i verksamheten.

– Många av de större svenska byråerna har inte samma tydliga vision. Jag säger inte att det är fel, men vi har valt en annan väg.

ANNONS

Han poängterar att firman bara vill ha en viss typ av klienter och ärenden som passar en byrå med såväl lokal som global närvaro.

– Linklaters arbetar med några av världens ledande företag och finansiella institutioner. Med den ambitionen är den nordiska marknaden mycket intressant eftersom här finns många globala corporates samt ledande och framgångsrika banker och private equitysponsorer. För flera av dessa är det inte i första hand Norden de ber om vår hjälp utan kanske i länder som Brasilien, Kina eller Dubai där vi också har kontor.

I början av året spådde du ett starkt 2011?

– Ja, när jag gick på sabbatical midsommarhelgen var jag extremt optimistisk. Från och med sista kvartalet 2010 var det mer volym i transaktionerna, och vi såg transaktioner som inte varit så stora sedan finanskrisen. Jag är inte orolig för sämre tider. Det värsta är stagnation, där aktiviteterna går ner till ett minimum.

Vad tror du om M&A-marknaden nu?

– Det råder ingen tvärnit som hösten 2008. Även om det har bromsat in kraftigt pågår en del aktivitet, dock utan börsnoteringar. Men det blir säkert en del privat M&A och det kommer säkert en del bolag som får problem efter årsskiftet då deras nyckeltal inte ser lika bra ut. Samtidigt ser vi att nordiska och internationella banker är med i processerna. Och om oljan finns, om bankerna mår bra, finns ändå anledning att vara försiktigt optimistisk.

Hur ser firman ut om fem år?

– Nu har vi sju partners och cirka femtio jurister. Då är vi kanske tio, tolv partners och har mellan 60-70 jurister. Den största verksamheten är corporate/M&Agruppen, som är störst i dag. Det andra viktiga benet är finansiering och Capital Markets samt större verksamhet inom skatt- och processrätt.

ANNONS

Per Nyberg har arbetat på firman länge, sedan 1991. Han blev partner 1999 och leder Linklaters nordiska bank- och finansgrupp samt ingår i Linklaters Stockholms nuvarande ledningsgrupp.

Är du själv kvar om fem år?

– Ja, jag tror att jag är kvar här.

Svårt att säga något annat.

– Nejdå. Jag är rätt öppen med att jag inte ska vara kvar här hela mitt yrkesverksamma liv. Jag kan tänka mig att jobba i ett bolag eller bli domare någon gång. Detta är inte slutstationen i mitt yrkesverksamma liv. Jag är så ung fortfarande, bara 47.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]