Managementkonsulten Arthur D Littles strategichef Petter Kilefors landade i morse efter en resa till Bahrain.
"Det finns pengar i systemet"

Mest läst i kategorin
Petter Kilefors har ett trettiotal riskkapitalfonder på sin klientlista. Av dem har han fått uppdraget att ta reda på var i världen det fortfarande finns pengar.
I morse kom han hem från ett möte med den statliga investeringsfond, en sovereign wealth fund, som kontrolleras av kronprins Salman bin Hamad bin Isa Al Khalifa i östaten Bahrain i Persiska viken.
De statliga investeringsfonderna stod för 70 procent av finansieringen av banksystemet innan krisen, från november 2007 och sex månader framåt.
Det blev en dyr historia.
När den amerikanska krisbanken Citigroups ordförande Richard Parson i mitten av mars konstaterade att han inte behövde mer stöd från staten, hade prins Al-Waleed bin Talal av Saudiarabien redan förlorat en miljard dollar.
Prinsen kallades Saudiarabiens Warren Buffet efter att han köpte in sig som störste ägare i Citigroup. I januari var investeringen i det närmaste värdelös.
Det är bara en av en lång rad av oljeshejkernas felinvesteringar.
– Många har varit negativa och pekat på att det gått dåligt för dem som köpt in sig på tunga varumärken, säger Petter Kilefors.
Ändå är han övertygad om att de statliga investeringsfonderna fortfarande är svaret för den som letar efter riktigt tunga investerare. Fickorna är djupare än vi anar.
– Även om oljepriset inte drar längre så fortsätter det att fyllas på pengar. Även om de bränt sina fingrar så fortsätter de att investera.
Abu Dhabi-shejken Mansour bin Zayed Al Nahyan, störste ägare i Manchester City, bjöd i januari 103 miljoner pund för att köpa över den brasilianske 26-åringen Kaká från Milan.
– Kaká sa nej, men det visar att vi inte förstår hur mycket pengar det finns i systemet, säger Petter Kilefors.
Han konstaterar att EU:s José Manuel Barroso och Storbritanniens Gordon Brown svängt i frågan.
– De var för något år sedan extremt negativa till sovereign wealth funds. De talade om risken för att förlora nationalklenoder. Nu öppnar de famnen.
De företag som vill ha del av härligheten kan inte nöja sig med att knacka på hos banken hemmavid. Jag tror att man måste vara mer kreativ än i dag, utnyttja alla relationer du har och som dina rådgivare byggt upp.
Här ser han själv en möjlighet att tjäna pengar som rådgivare när shejkerna börjar investera igen.
– Jag är övertygad om att de kommer att gå in på många marknader.
– Det finns pengar i stystemet, upprepar han.
– Det gäller bara att vara kreativ.
Och visst försöker västvärldens företag vara kreativa. Kanske har det redan börjat ge resultat.
Arthur D Little har frågat 363 toppchefer bland kunderna, de flesta i Europa, från flera branscher, om hur de ser på framtiden.
Petter Kilefors överrumplades av hur positiva svar han fick. 84 procent tror att deras verksamhet hämtat sig allra senast 2011.
Det stämmer inte med vad han hört ute hos kunderna. Slutsatsen blir att vändningen kommit helt nyligen. I januari hade samma enkät inte gett samma resultat.
– För två månader sedan hade du sett en oerhört pessimistisk bild, säger Petter Kilefors.