Realtid

"Det fanns bara ett kilo guld kvar"

Sara Johansson
Uppdaterad: 01 okt. 2010Publicerad: 01 okt. 2010

På fredagen mötte Alfonso Granlund åklagare Berndt Berger i Stockholms tingrätt. "85 miljoner kronor har försvunnit, troligen mer. Det ger Alfonso mer än väl tillgångar att starta ett nytt liv utomlands,"säger åklagaren.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I mitten av maj försattes Alfonso Granlund, Svenska Valutagruppens ägare på fri fot.

Då hade han suttit häktad sedan den 26 februari i år, misstänkt för grov förskingring av 80 miljoner kronor och grov oredlighet mot borgenärer gällande 10 miljoner kronor som försvann kort efter Svenska Valutagruppens konkurs i mars 2009.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik som skickas ut varje torsdag.

Alfonso Granlund var ägare och satt i styrelsen för Valutagruppen under hela bolagets verksamhetstid. Förskingringen ska enligt åklagaren Berndt Berger ha ägt rum mellan åren 2007 och 2009.

I dag möttes Berger och Granlund med Granlunds nya advokat Johan Eriksson i rätten.

Anledningen var att advokat Johan Eriksson valde att inte godkänna åklagarens anståndsbeäran om ytterligare åtalsförlängning.

Alfonso Granlund och advokat Johan Eriksson ville få reseförbudet och anmälningsplikten som ingår i anståndet prövat av rätten.

– Tänk dig själv om du anser att du är oskyldig att du ska behöva anmäla dig till polisen varje vecka och att du inte kan åka på någon semesterresa alls, säger Johan Eriksson till Realtid.se efter förhandlingarna.

ANNONS

Förhandlingen börjar med att åklagare Berndt Berger gör en kort redogörelse för vad han anser har hänt i målet.

Han berättar om ett lagerbolag som grundades 2006 och var utställt till Svenska Valutagruppen. Samma år kommer en anmälan till finansinspektionen om att bolaget vill börja bedriva valutahandel.

– Sammanlagt cirka 400 privatpersoner värvades i samarbete med aktiespararna. Detta skulle vara en valutahandel som skulle vara neutral mot svängningarna på aktiemarknaden.

Svenska Valutagruppen tog emot spararnas pengar till ett klientmedelskonto på Nordea. Pengarna skickades till ett bolag i England, ”ODL”, till en plattform där valutahandeln skulle äga rum.

– Investerarna kan följa sina depåer via en hemsida och lever med den föreställningen att pengarna är säkrade.

Men så hände något. Våren 2007 började Alfonso föra över pengar från ODL till Schweiz. Han beordrade i olika omgångar att pengarna ska föras över, enligt åklagaren.

– Det handlar om i vart fall 85 miljoner kronor som sedan används för att köpa in 460 kilo guld, säger åklagaren.

Guldet bokfördes som lagertillgångar i bolaget, och placerades fysiskt i ett bankfack i Schweiz. Allt skedde utan investerarnas kännedom.

ANNONS

– Redan i detta läget har det ägt rum en förskingring: pengarna som har förts över till Schweiz kommer från det klientmedelskonto som spararna har sina pengar på, och spararna som följer sina depåer på hemsidan har inte sett vad som hänt – det framgår inte att att det har köpts guld.

Åklagaren berättar även att pengarna som småspararna har placerat i händerna på Alfonso har även använts för bolagets kostnader. Åklagaren berättar nu för rätten om konkursen som inleddes den 13 mars 2009.

– I bokföringen står det att det finns guld värt 85 miljoner kronor – det är bolagets tillgångar.

– Men när man i det här skedet öppnar upp bankfacket i Schweiz finns det bara ett kilo guld kvar som är värt cirka 260.000 kronor.

Frågan som nu uppstår är vart guldet har tagit vägen. Detta är en huvudvärk som både konkursförvaltare Björn Backman och åklagare Berndt Berger tampas med. Åklagaren berättar vad Alfonso har sagt i förhör.

– Han berättar att det finns ett avtal med Cem Neseli där de kommit överens om att Cem ska låna allt guld mot en ersättning, en ränta.

Cem Neseli beskrivs av åklagaren som en 35-årig schweizisk medborgare med turkiska rötter och även turkiskt medborgarskap, som är skriven i Schweiz och driver en ”eller kanske två” barer.

– Enligt Alfonso lånade Neseli guldet och transporterade det från bankfacket i Schweiz utomlands.

ANNONS

Cem Neseli var den enda styrelseledamoten i det brittiska brevlådeföretaget Prime Fund Trade, som påstås ha lånat guldet. Prime Fund Trade registrerades i början av 2008, strax innan guldavtalet skrevs med Svenska Valutagruppen. Det är oklart om det någonsin bedrivits någon verksamheten i bolaget.

Enligt konkursförvaltare Björn Backman lånades guldet ut helt utan säkerhet.

Cem Neseli är häktad i sin utevaro och internationellt efterlyst.

– Det vi vet, genom papper, är att Cem har varit i bankfacket men det finns ingen stödbevisning för att guldet har lämnats över till Cem, förutom det avtal som påstår detta och förutom dessa besök.

Åklagaren påstår att Alfonso tillsammans med andra har sålt guldet och tillgodogjort sig pengarna.

Åklagaren begär att få mer tid innan han lämnar in ett åtal. Åklagaren väntar på rättshjälp från bland annat Tyskland, England och Spanien men också på fler dokument från Schweiz. Han väntar även på att få det material som han har fått från Schweiz översatt.

– Jag vill även höra ett tiotal ytterligare personer.

– Jag bedömer inte att det är klart förrän inom ett halvår till ett år.

ANNONS

Åklagaren vill även att rätten ska hålla fast vid reseförbudet och anmälningsplikten.

– Det finns vissa poänger med detta. Man kan ju fundera över varför han skulle rymma fältet. Jag har sagt det tidigare och säger det igen: 85 miljoner kronor har försvunnit, troligen mer. Alfonso har därför sannolikt mer än väl tillgångar för att starta ett nytt liv utomlands.

Åklagaren sätter punkt där och domaren ber om en replik från advokat Johan Eriksson.

– Då frågar jag åklagaren: vad har hänt i utredningen sedan den sjunde maj?

Åklagaren berättar att flera personer har förhörts men om han ska gå in på fler detaljer vill han att rätten beslutar om lyckta, stängda dörrar, vilket rätten beslutar om.

Rätten överlägger sedan och kommer fram till att Alfonso Granlund fortfarande ska ha reseförbud samt anmälningsplikt. Åklagaren får anstånd till den 25 oktober med att inkomma med åtal.

Granlunds nya advokat, Johan Eriksson, kom in i målet för drygt två veckor sedan efter att Alfonso Granlund hade bett om att få byta försvarare. Johan Eriksson berättar att han just nu försöker att sätta sig in i målet, och att han ännu inte har fått lyssna till de förhör som har hållits med hans klient.

Realtid.se frågar Alfonso Granlund efter förhandlingen om han har haft någon kontakt med Cem sedan han försvann med guldet.

ANNONS

– Nej, det har jag verkligen inte, svarar Alfonso Granlund.

Vet du var han befinner sig?

– Nej, vad tror du själv.

Hur känner du honom?

– Det var arbetsrelaterat, säger han medan han snabbt går ikapp sin nye advokat.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]