Ola Rollén har höjt Hexagons börsvärde från 1,5 till 100 miljarder kronor på 16 år. Det är vinsten som driver allt, förklarar den omsusade vd:n på gårdagens Nordnet Live.
"Det är människor man förvärvar – inte företag"
Mest läst i kategorin
Så var det dags för mätteknikföretaget Hexagons vd, Ola Rollén, att ta plats på scenen i den fullsatta Waterfront-byggnaden i centrala Stockholm.
Ola Rollén blev rubrikernas man i höstas när han häktades i Norge misstänkt för insiderbrott. Av moderatorn Eva Trouin, Sverigechef på Nordnet, får han frågan vilka tankar som snurrade i hans huvud då.
– Det är en fruktansvärd upplevelse, svarar Ola Rollén.
Ola Rollén berättar att när han klev av planet på Arlanda stod det två poliser och väntade på honom. Ola Rolléns första tanke var att han ju var för gammal för att det här skulle vara hans svensexa.
Även om Ola Rollén kan skämta om händelsen står det klart att det var en svår situation för honom och det som han beskriver som det jobbigaste var att han inte visste orsaken till hans gripande. Först två dygn senare fick Ola Rollén veta varför han hade gripits.
Ola Rollén berättar att han ändå känner sig trygg, eftersom han inte anser sig ha gjort något fel och det beskriver han som en ”enorm styrka” i processen. Han ser inte heller att mycket står på spel för som han uttrycker det så måste han gå i pension förr eller senare ändå.
Mitt i hela processen fick Ola Rollén uppmärksamhet för sitt twitterinlägg han gjort på frågan ”hur var det i Norge?”Ola Rolléns svar var ”fängslande”. Detta var ett fyndigt svar som hans hustru kom på berättar han.
Vad såg du i Hexagon när du tog jobbet som vd? Frågar Eva Trouin.
– Ingenting, svarar Ola Rollén.
Ola Rollén berättar att han hade tackat nej till uppdraget som vd för Hexagon tre eller fyra gånger, eftersom han precis hade blivit vd för ett annat bolag som flyttat till Gävle. En headhunter envisades dock med att han skulle träffa finansmannen Melker Schörling. Vid mötet ska Melker Schörling ha uttryckt att ”det kan inte bli så mycket värre än så här och jag tror inte att du kan förstöra det så mycket mer, så du har fria händer att göra vad du vill”.
Det lät lockande och Ola Rollén tackade ja till uppdraget som vd för Hexagon.
Hexagon är idag större än Electrolux, Skanska och SKF. Vad betyder tillväxt för dig?
– Att man är större än förra året.
Du är fokuserad på vinsten. Varför inte börsvärdet eller omsättningen?
– Vinsten driver allting. Ett företag måste drivas av vinst för då blir aktieägarna glada och investerar i företaget. Då kan man som anställd utveckla företaget och satsa på sig själv.
Du har köpt hundratals företag. Hur tänker du kring förvärv?
– Det är människor man förvärvar, inte företag.
Ola Rollén berättar att han tillämpar två modeller vid förvärv. Den ena modellen är ett ”synergiförvärv”, vilket innebär att de båda bolagen arbetar fram en synergi och organisationen lämnas relativt oberörd. Den andra modellen är ett ”konfrontationsförvärv” som går ut på att ledningen för bolaget som förvärvas sparkas.
För snart två år sedan blev det känt att du skulle bygga upp en egen företagssfär parallellt med Hexagon tillsammans med Melker. Vad är tanken bakom det?
– Vi har så många idéer och någon gång kommer jag bli pensionerad från Hexagon och då måste jag vara någonstans där de inte kan pensionera mig. Man kan gå omkull, men man kan inte få sparken i ett eget bolag.
Vad driver dig som företagsledare?
– Om du ska lägga ner så mycket tid som det tar att driva och bygga ett företag så måste du tycka att det är kul. Och rent intellektuellt finns det inget roligare än Hexagon idag.
Ola Rollén berättar att för varje år som går så kan Hexagon bidra med större värden till samhället och att det är otroligt spännande att få vara relevant i morgondagens samhälle.
Vad kommer Hexagon vara utan dig vid rodret?
– Hexagon kommer att vara ett stort och framgångsrikt bolag och jag tror att Hexagon har chansen att bli ett av de riktigt stora företagen.
Ola Rollén tonar ner sin egen betydelse för bolaget – trots att aktien föll 11 procent som mest när han häktades.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.