Två chefstjänster, fem sökande. Realtid.se vet vilka som vill basa över den nya kammaren.
De vill leda EBM:s insiderjakt
Mest läst i kategorin
Innan sommaren kom beskedet att Ekobrottsmyndigheten genomför en stor omorganisation. Den nationella ekobrottskammaren skrotas och ersätts med en ny kammare enbart inriktad på finansmarknadsbrott som insiderhandel och svindleri.
I samband med omorganisationen har myndigheten under sommaren sökt två nya chefer till kammaren, en ordinarie chefsåklagare samt en vice chefsåklagare som ska leda arbetet med att bygga upp den nya organisationen.
I går gick ansökningstiden ut. Två personer har sökt tjänsten som chefsåklagare, Kim Andrews och Martin Tidén.
Kim Andrews jobbar i dag som utbildningsansvarig på generaldirektörens kansli på Ekobrottsmyndigheten. Han har även varit vice kammaråklagare på en annan kammare på myndigheten.
Martin Tidén är i dag kammaråklagare i Stockholm och har haft flera uppmärksammade mål. En av de senast i raden är Gerdahärvan där flera storbanker lurades på mångmiljoner. Sju personer dömdes i tingsrätten för bedrägerierna.
Till tjänsten som vice chefsåklagare har tre personer skickat in sina ansökningar: Anders Hirsh, Sari Halme och Eva-Lotta Johansson.
Anders Hirsh har tidigare varit vice chefsåklagare vid nationella ekobrottskammaren, i dag är han tillförordnad chefsåklagare. För Realtid.ses läsareär han även känd som åklagaren som leder brottsutredningen mot medarbetarna i Aspis Liv.
Sari Halme är åklagare vid ekobrottskammaren. Hon ansvarar bland annat för förundersökningen och rättegångsprocesserna mot den dömde bedragaren Hans Viklund.
Eva-Lotta Johansson är i dag domare vid Västmanlands tingsrätt och har en bakgrund som ekoåklagare. Hon har tidigare varit vice chefsåklagare vid en av kammrarna på Ekobrottsmyndigheten. Hon har även arbetat på rätts- och utveklingsenheten på EBM.
Fem stycken sökande, är inte det lite?
– Jag är inte förvånad över antalet sökande, det är normalt. Det är en ganska smal sektor och nu har dessutom kammarens kompetensområde smalnat av till att bara handla om finansmarknadsbrott och det gör att kretsen också minskar något. Det är en otroligt tuff utmaning att anta och det krävs att man har ledaregenskaper, kvalificerad åklagarkompetens och ett starkt intresse för de här frågorna, säger Magnus Hedberg, kommunikationsdirektör på EBM.
Hur viktigt är det att den sökande har en erfarenhet av finansbranschen?
– Många kan ju tänka att man ska ta en erfaren ledare utifrån men det är ett krav att man är åklagare. Det är inget man kan kompromissa om. Sedan vill vi att det helst ska vara någon som har erfarenhet av finansiell sektor och intresse av det. Samtidigt så har samtliga ekoåklagare arbetat med ekonomisk brottslighet så man är inte novis bara för att man inte verkat inom nationella ekobrottskammaren tidigare. Alla som har jobbat som ekoåklagare är erfarna och god insikt i hur verksamheten bedrivs.
Magnus Hedberg poängterar att han inte har läst ansökningarna och därför inte vet exakt vilka erfarenheter de sökande har av finansbranschen.
När de nya cheferna är på plats är det dags att bygga upp den nya kammaren. Samtliga åklagare och poliser som innan sommaren arbetade på nationella kammaren har blivit ombedda att söka om sina arbeten. Dessa antagningar är ännu inte klara.
– – Vi gör så att vi börjar med en chefsåklagare och en vice chefsåklagare inte minst eftersom chefsåklagaren ska få en viss påverkan över vilka som ska jobba på kammaren, säger Magnus Hedberg.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.