EU:s tunga länder sänker nu sina bolagsskatter till svensk nivå. Målet är att hålla kvar de allt flyktigare storföretagen.
De stora inom EU gör som Sverige

Mest läst i kategorin
Nu sänker Frankrike, Tyskland och Italien sina bolagsskatter för att öka attraktionskraften på företagen. Sänkningarna tvingas fram av att Irland och de nyaste EU-länderna lockar företag med mycket låga skatter.
Trenden mot sänkta bolagsskatter i EU har pågått länge. År 1999 var EU:s genomsnittliga bolagskatt 36 procent. I slutet av förra året var motsvarande siffra rekordlåga 26 procent. De stora EU-länderna har dock varit försiktiga med att sänka bolagskatterna. De låga siffrorna beror huvudsakligen på låga skatter i de nya EU-länderna.
Nu lovar dock Frankrikes nye president Sarkozy att sänka bolagsskatten. Från 33 till 28 procent. Spanien planerar att sänka från 35 till 30 procent. Och Tysklands förbundskansler Angela Merkel har parlamentariskt stöd att sänka från 39 till 30 procent, enligt Herald Tribune.
I mars sänkte Storbritannien bolagsskatten från 30 till 28 procent, som är samma skattesats som Sverige haft sedan 1991. I Sverige finns dock inga planer på att sänka av bolagskatten.
– Regeringen har inte uttryckt något specifikt kring bolagsskatten, säger Linus Adolphson som är politiskt sakkunnig på Finansdepartementet.
Stefan Fölster, chefsekonom på Svenskt Näringsliv, tror att regeringen nu måste agera. Samtidigt är bolagsskatten, enligt honom, bara en liten del av problemet.
– När Sverige 1991 sänkte bolagsskatten till 28 procent, så var bolagsskatten internationellt sett relativt låg. Det är den inte längre. Men samtidigt kan man inte titta bara på bolagsskatten. Det är andra skatter som oroar, som den höga reavinstsskatten och löneskatterna, säger han.
Per Snellman, skattespecialist på revisions och rådgivningsfirman KPMG, tror inte att bolagskatten är ett problem för sverige på kort sikt.
– Jag har jobbat med här många år, men har inte hört mycket klagomål från industrin, trots att bolagsskatten inte har sänkts på många år. För de flesta stora företag är det nog viktigare att skattesystemet är stabilt. Och USA och Japan har bolagsskatter på runt 40 procent, säger han.
Dessutom ska man inte stirra sig blind på bolagsskatten. I Sverige har företagen goda möjligheter till bokslutsdispositioner och ränteavdrag, vilket minskar bolagsskatten, enligt Per Snellman.