Realtid.se kan som första tidning avslöja vilka som ska företräda Sverige i Bryssel när den nya konstitutionen ska förhandlas fram.
De ska fixa EU-fördraget
Mest läst i kategorin
Nästa vecka ska EU-medlemmarna göra ett nytt försök att enas om en konstitution. På dagordningen står bland annat ett nytt röstsystem och införandet av nya poster som EU-utrikesminister och en president för ministerrådet.
Efter debaclet i Nice år 2000, som drog ut över fyra dygn och resulterade i ett fördrag som belgaren Baron Frans van Daele kallade ”den sämsta överenskommelsen vi har någonsin förhandlat fram”, är pressen på förhandlarna stor.
Sverige kommer att skicka flera tunga namn till mötet.
Förutom statsminister
Fredrik Reinfeldt, utrikesminister Carl Bildt och EU-ministern Cecilia Malmström, kommer även ambassadör Sven-Olof Pettersson, chef för Sveriges ständiga representation vid Europeiska Unionen i Bryssel, att delta.
Malmström tar med sig sin pressekreterare Elin Gunnarsson, som också fungerar som politisk sakkunnig. Hon var bland annat Malmströms kampanjledare i EU-valet och har pluggat statsvetenskap och kulturgeografi på Handels.
Reinfeldt får sällskap av Nicola Clase, som tagit över Lars Danielssons jobb. Den formella titeln är statssekreterare i statsrådsberedningen med ansvar för utrikespolitisk samordning.
Clase har bland annat studerat vid Harvard i USA och efter Moderaternas valförlust 2002 tjänstgjorde hon på ambassaden i Köpenhamn. Efter valet 2006 plockades hon hem av den nye statsministern.
Även statsministerns pressekreterare Roberta Alenius får följa med till Bryssel. Hon har en bakgrund som skattejurist på Ernst & Young.
Dessutom kommer
Martina Ränk, som är Carl Bildts politiska sakkunnig och före detta pr-konsult på Springtime, följa med i delegationen, tillsammans med två opolitiska tjänstemän.
– Det är alla som jag kan se. Men några åker ner på annat sätt i förväg. Totalt rör det sig om cirka 15 stycken, säger Cecilia Malmströms sekreterare Katarina Medberg till Realtid.se.
De franska och
holländska medborgarna röstade ner EU-konstitutionen 2005. Nu vill några länder, med Tyskland i spetsen, driva igenom ett kompromissförslag.
Cyniker menar att tyskarnas entusiasm beror på att de vill lämna ett arv från ordförandeskapet. Och vad skulle inte passa bättre än en konstitution?
Sverige har inte ratificerat fördraget. Men regeringen vill behålla de delar som är menade att luckra upp och förenkla EU:s byråkrati och regelverk. Ett av dem är att göra unionen till en enda juridisk person.
De flesta länderna har dock enats om att man kan ta bort det laddade ordet ”konstitution” ur ett kommande avtal. Man kan också tänka sig att ändra titeln ”utrikesminister” och skrota idéerna om gemensam flagga och nationalsång.