Realtid

De säljer Robert Weils bord

administrator
administrator
Uppdaterad: 25 juli 2006Publicerad: 25 juli 2006

<pufftextlänk>Designers ska få mer tid att syssla med det de kan bäst, tycker Launch Design Partners.</pufftextlänk> För snart två år sedan startade designagenturen som ett inkubatorprojekt på Konstfack. Nu släpper de taget för att arbeta självständigt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Allt började med att Proventusägaren Robert Weil behövde ett trädgårdsbord.

Han kontaktade designerna Anna Kraitz för att få det perfekta bordet, ett med de exakta måtten och i samma material och stil som de stolar som redan stod ute i trädgården.

När bordet ”Nude” väl stod färdigt köpte Proventus-vd:n Daniel Sachs också ett. Sedan blev det tillgängligt för allmänheten genom designagenturen Launch Design Partners.

– Det finns en story bakom alla grejor, kommenterar Henrik Jansson, en av Launchs grundare.

Launch Design Partner är en designagentur som har sina lokaler i inkubatorn Transit, precis bredvid Konstfack på Telefonplan i Stockholm. Bakom företaget står två före detta Handelshögskolestudenter, Per Berglund och Tor Öberg, och en RMI Berghs-elev, Henrik Jansson.

När Realtid.se träffar dem är dock inte Tor Öberg med.

– Visst är det många av mina kompisar från Handels som undrar ”hur man kan leva på det där?” säger Per Berglund.

Än så länge har det gått bra. Launch har lyckats sätta fingret på ett behov som länge har funnits i branschen: någon som ser till att omsätta designernas kreativitet till pengar.

ANNONS

– Vi började med att göra intervjuer för ett och ett halvt år sedan. Vi pratade med 20–30 personer, allt från formgivare till lärare och inköpare, och alla sa samma sak. Det är svårt för designers att komma ut och sälja sina grejor, säger Henrik Jansson.

– Det här har fungerat i andra branscher tidigare, som bokförlag och skivbolag. Vi överför det till ett annat område, förklarar Per Berglund.

När de förstod att projektet var värt att satsa på stoppade de in några hundra tusen kronor i buffert. Sedan har de arbetat hårt för att förbättra sina kontakter i branschen. I dag arbetar de till 70 procent med utländska distributörer.

– Vi har ingen direkt erfarenhet ur designbranschen. Det kan låta som en nackdel. Men hittills har det varit en stor fördel att inte vara som alla andra, säger Henrik Jansson.

Alla tre grundare av Launch har däremot ett stort personligt intresse för design, men när de ska välja ut vilka produkter som de vill satsa på och marknadsföra arbetar de tillsammans med sina formgivare. Därefter tillverkas prototyper som de sedan fotograferar och skickar in till magasin och bloggar.

– Ofta gör vi det bara för att se hur stort intresset är. Det är svårt att avgöra på förhand, ofta kan en produkt som får milt intresse i Sverige fungera bra i exempelvis Japan, säger Henrik Jansson.

Utöver Robert Weils trädgårdsbord har Launch Design Partners även marknadsfört en rad andra designprodukter som fått genomslag, både inhemskt och utomlands. Det finns dock även produkter som inte har fungerat lika bra.

– Det var en av våra första produkter, en grej till katter. Designern såg att husdjur hade tråkiga produkter samtidigt som intresset för heminredning blev allt större. Två ledande återförsäljare visade intresse. Problemet är bara att produkten fortfarande inte blivit färdig att producera, säger Per Berglund.

ANNONS

– Vi hade inte kunskap nog att projektleda det projektet på protypstadiet, erkänner han.

På det stora hela går det ändå bra för företaget. Snart ska de flytta in i ett eget kontor i närheten. Kontorsytan kommer att vara på 360 kvadratmeter. För att fylla upp ytan låter Launch även arkitektbyråer, fotografer och kläddesigners få plats.

– Vi hoppas att kunna verka mycket för varandra och ha ett showroom, säger Henrik Jansson.

Flytten innebär också att företaget lämnar Transits inkubator.

– Nu kommer vi upp bland de stora grabbarna och tjejerna, men vi fortsätter att arbeta i nätverk. Det är en spännande form att jobba. När jag jobbade tidigare var det alltid för någon annan. Nu handlar det om att gå hem varje dag och känna sig stolt över sin egen insats. Det känns mer belönande, säger Henrik Jansson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS