Realtid

De nio största hoten mot teleoperatörerna

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 okt. 2006Publicerad: 11 okt. 2006

Ökad konkurrens, prispress och svårigheter att få lönsamhet i de nya tjänsterna har gjort att europeiska teleoperatörerna mår allt sämre. Och det finns flera framtida hot.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är mitt i en högkonjunktur och teleoperatörerna går relativt bra just nu. Trots det finns det flera frågetecken inför framtiden och trenden visar att allt fler operatörer börjar må allt sämre.

Att de globala mobiloperatörerna inte mår så bra som tidigare syns bland annat i en rapport som Redeyes analytiker Greger Johansson har skrivit. Han har mätt årstillväxten genom nio parametrar där bland annat försäljning, rörelseresultat före avskrivningar, investeringar, abonnenter och trafik finns med. Men försämringen sker från en hög nivå. Indexet minskade från 4,1 till 3,6 (högst är 5) från det första till det andra kvartalet i år.

– De flesta teleoperatörer mår rätt bra men tillväxten börjar trappa av till en ensiffrig tillväxt och i vissa ingen tillväxt alls, säger Greger Johansson analytiker på Redeye.

Här är Realtid.ses sammanställning på de nio största orosmolnen som finns för operatörerna.

1. Tillväxttakten av nya mobilabonnenter minskar

Flera rapporter visar att tillväxttakten av nya mobilabonnenter börjar trappa av. Enligt analysföretaget Informa Telecoms and Media kommer visserligen den globala försäljningen att nå en miljard nästa år men allt tyder på att den stora tillväxten av mobiltelefoner är över. Nu kommer istället operatörerna försöka locka användarna till att uppgradera sina mobiltelefoner. För att lyckas med det försöker man locka med tjänster som tv-mobiler, bättre kamera, bättre minne och snyggare design.

Enligt Redeye var tillväxttakten av nya mobilabonnenter negativ under det andra kvartalet 2006 jämfört med andra kvartalet 2005 och låg på minus 8 procent globalt.

2.
Prispress och ny teknik

ANNONS

Konkurrensen hårdnar mellan operatörerna och därmed pressar operatörerna även priset på vanliga tjänster. För att kompensera det ökade prisfallet på till exempel mobilsamtal och sms så hoppas många operatörer att nya tjänster ska dra in mer pengar. Men än har det inte riktigt gått som operatörerna har hoppats.

– Problemet med de nya tjänsterna är att många användare tar förgivet att tjänsterna ska vara i stort sätt gratis. Operatörerna måste också sporra användare att använda tjänsterna genom att kunna erbjuda ett lågt pris. Då blir det svårt att tjäna pengar. För att viss teknik ska vara intressant krävs ännu mer investeringar i till exempel hsdpa, även kallat turbo-3G, vilket innebär ännu mer dyra investeringar för operatörerna, säger Per-Arne Sandegren, analytiker på IDC.

– Flera marknader har mognat som i USA och i Europa. Det gör att operatörerna pressar priserna för att locka kunder vilket i sin tur att deras marginaler pressas, säger Greger Johansson.

3. Konvergens utmanar

Det finns ett allt större krav på operatörerna att de ska bredda sitt utbud. Renodlade mobiloperatörer rör sig mer mot att etablera sig inom bredbandsområdet och teleoperatörer vill kunna etablera sig som digital-tv-distributörer och producenter av innehållstjänster. Syftet med att bredda sig är att stå sig bättre i konkurrensen och att få tillbaka på investeringarna.

Än så länge får operatörerna in mest pengar på de klassiska tjänsterna som tal och sms. För att kompensera prispressen väljer operatörerna att paketera tjänster som bland annat så kallade triple-play-tjänster. I paketet ingår både bredband, tal och ip-tv. Men än så länge har det gått relativt trögt med paketförsäljningen.

Enligt Gartner tappade operatörerna nästan 15 procent av trafiken i de vanliga fasta näten i Europa under år 2005, den negativa trenden förväntas hålla i sig fram till 2010. Det innebär ett bortfall i intäkter för de flesta näten på 60 procent under perioden.

4. Tillväxt på olönsamma ställen

ANNONS

Det enda ställe där tillväxten av mobilabonnenter fortsätter att öka starkt är i Asien, Latinamerika och Afrika. Men där vill man främst köpa billigare telefoner och använda de klassiska tjänsterna som tal och sms. Tjänster som inte ger operatörerna så mycket i sina kassor.

– De nya abonnenterna som kommer här ifrån betalar inte så mycket för tjänsterna som de använder och tillsammans med de befintliga abonnenternas ovilja att köpa nya tjänster innebär det att snittintäkten per kund kommer att minska kvartal för kvartal, säger Greger Johansson.

5. Nya EU-lagar pressar

EU ser över flera regler inom telekomområdet. EU-kommissionären Viviane Redings förslag som EU-kommissionen godkänt om sänkta priser på internationella mobilsamtal är bara en av flera.

I södra Europa där turismen är stor, har turisternas mobilsamtal inneburit ett välkomnat tillskott i kassan hos de sydeuropeiska operatörerna. De är starka motståndare till de nya reglerna och menar att företagens vinster nu kommer att sjunka med mellan 10 och 15 procent. De menar att de nu tvingas höja priserna för inrikessamtalen, måste säga upp personal och att de måste revidera sina investeringsplaner.

– Regulatorerna har ett stort inflytande över operatörerna. Det kan vara svårt att veta vilka investeringar som är rätt att göra på grund av att de inte vet vilka beslut som kommer att ske om några år, säger Katja Ruud analytiker på Gartner.

6. Krav på att separera ägandet

Många före detta statligt ägda operatörsbolag äger både nät och erbjuder tjänster. Men i vissa länder ökar pressen på operatörerna bör dela upp dessa delar i två bolag. Det är möjligt att detta kommer tas upp inom EU.

ANNONS

För Telia Sonera har ägandet av nät inneburit en betydande intäktskälla.

– För en del kan ett krav på ett separerat ägande innebära att investeringsplanerna reduceras radikalt. Detta skulle i sin tur även påverka telekomföretag som Ericsson. Utbyggnaden av högre hastighetsnät kan stanna av, säger Katja Ruud.

7. Fler skippar fast abonnemang

I Sverige och i flera länder i Europa fortsätter trenden att allt fler väljer att inte ha ett fast abonnemang. Något som märks inte minst bland de som är under 30 år. Främst ersätts det fasta abonnemanget med att bara ha ett mobilabonnemang. Därmed försvinner en stor intäktskälla för många operatörer.

Att utvecklingen går åt det hållet inser de flesta operatörer. Ett sätt att lösa detta är att bland annat att erbjuda mobila ip-telefonitjänster. I slutet av augusti lanserade Telia Sonera en tjänst i Danmark som gör det möjligt att ringa ip-telefonisamtal med sin mobiltelefon i hemmet. Men det lär dröja innan Telia släpper en liknande tjänst på den svenska marknaden.

I Sverige är Telia den största leverantören för fasttelefoni och en sådan satsning skulle troligtvis påverka företaget negativt. Här ser det snarare ut som Telenor kan bli den som först lanserar tjänsten.

Det lär också ta en tid innan tekniken fungerar tillräckligt bra för att flera användare kommer att använda tjänsten. Det som kan hindra utvecklingen är också att det i dag inte finns så många telefoner som fungerar med den nya tekniken.

8. Riskkapitalister ökar sitt ägande

ANNONS

Den senaste tiden har riskkapitalister investerat i teleoperatörer. Exempel på det är Nordic Telephone Companys uppköp av TDC, de amerikanska riskkapitalbolagen Carlyle Group och Providence Equity Partners köp av Com Hem och nu senast riskkapitalfonden Cevians intåg i Telia Sonera.

En del ser positivt på riskkapitalbolagens intåg men samtidigt menar andra att dessa ofta lånefinansierade uppköp gör att kreditvärdigheten rasar. I vissa fall har ägarna bakom dessa uppköp krav på att aktieägarna ska få ut mer pengar från bolagen. Därmed ser de mer kortsiktigt på ägandet än många av de gamla ledningarna, som offta säger sig vilja ha en stark kassa för att säkra framtida utgifter.

– Det har skett en del lånefinansierade uppköp av operatörer. Nu är det för tidigt att säga hur detta kommer att påverka bolagen och om de kommer att styckas, säger Katja Ruud.

9. Mellanstora operatörer riskerar att konkurreras ut:

Samtliga analytiker tror att konsolideringen bland operatörerna kommer att fortsätta även framöver. För att få bättre marginaler kan lösningen vara att bli större. På så sätt kan de också erbjuda ett större erbjudande till kunderna. Detta gör att det också finns en risk att mellanstora operatörer konkurreras ut eller köps upp.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS