I en promemoria från regeringen föreslås höjt avgiftstak för hemtjänst och särskilt boende med 220 kronor per månad, eller 2640 kronor per år. SPF Seniorerna avstryker förslaget då det drabbar de mest utsatta äldre – de med behov av omsorg och de med lägre inkomster.
De mest utsatta äldre drabbas av regeringens förslag på dyrare hemtjänst
Mest läst i kategorin
– I flertalet kommuner betalar en ensamstående pensionär med 7500 kronor i nettopension och fullt bostadstillägg redan idag den högsta avgiften. Dessa personer kommer alltså sannolikt att drabbas av den höjda avgiften om regeringen går vidare med sitt förslag. Våra siffror visar att även efter höjt bostadstillägg och sänkt skatt på pension i höstbudgeten så kommer både en garantipensionär och en snittpensionär att gå minus i och med höjd hemtjänstavgift. Det finns därför skäl att tro att regeringen har underskattat antalet pensionärer som drabbas negativt av förslaget på höjt avgiftstak, säger Christina Rogestam förbundsordförande för SPF Seniorerna.
– Det kan dessutom bli både högre hemtjänstavgifter och höjda avgifter för exempelvis trygghetslarm eller leverans av matlådor. Detta då regeringens förslag bygger på att kommunerna får möjlighet att ta ut högre hemtjänstavgift, men samtidigt minskas statsbidraget med samma summa. Kommunernas intäkter ökar således inte, varför kommunerna då kan komma att höja andra kommunala avgifter inom omsorgen. Vi pensionärer har drabbats av sänkta pensioner tre gånger de senaste sex åren. SPF Seniorerna uppmanar därför regeringen att inte gå vidare med förslaget på höjda avgifter utan istället återkomma med satsningar som faktiskt förbättrar vår ekonomi, avslutar Christina Rogestam.
För mer information kontakta: Anna Eriksson, pressekreterare, 0706-606 993 eller Stina Nordström, kommunikationschef, 0733-13 32 82
SPF Seniorerna är en ideell, partipolitiskt och religiöst obunden intresseorganisation för seniorer. SPF Seniorerna växer och har i dag cirka 270 000 medlemmar i drygt 820 föreningar och 27 distrikt spridda över hela landet. Prioriterade frågor är: äldres ekonomi, hälsa och omsorg, boende, inflytande och rätt att arbeta.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.