Realtid

De gräver fram dina hemligheter

administrator
administrator
Uppdaterad: 13 juli 2006Publicerad: 13 juli 2006

<pufftextlänk>"Skandalerna kring Trustor, Refaat El-Sayed och Gizmondo skulle kanske aldrig ha hänt om en företagsdetektiv blivit anlitad."Så säljer affärslivets detektiver in sina tjänster i Sverige.</pufftextlänk>Realtid.se har kartlagt de största aktörerna på den svenska marknaden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det svenska företaget Look Closer är redan flitigt omskrivet i pressen och har specialiserat
sig på att kolla upp personer och verifiera uppgifter inför rekrytering eller företagsförvärv. Vd:n Philip Jerlmyr kallar det Human Due Diligence.

– Det handlar om att veta vem du gör affärer med, säger han. Intresset för våra tjänster har ökat enormt sen vi startade för fyra år sedan. Det har vi märkt på antalet uppdrag.

Anne Styren, ägare till Profile Intelligence erbjuder samma tjänster som Look Closer men arbetar inte direkt med svenska företag utan framförallt som underleverantör till större utländska konsultbolag och investmentbanker som gör förvärv eller rekryteringar i Sverige.

Anne Styren har arbetat med business investigations ända sedan 80-talet, men de senaste tio åren arbetar hennes företag nästan enbart med bakgrundskoll av personer och företag i Sverige.

– Det är det våra kunder efterfrågar nu, säger hon.

Både Look Closer och Profile Intelligence vill avdramatisera bilden av vad företagsdetektiver gör i Sverige.

– Egentligen är det inte så konstigt. Det vi jobbar med är att verifiera fakta, säger Anne Styren. Och i Sverige finns det mesta man behöver i offentliga källor.

Anne Styren kan exempelvis hjälpa utländska aktörer med att kolla upp om en affärspartner i Sverige har konkurser bakom sig, eller om han eller hon har varit omnämnd i svensk press i Sverige.

ANNONS

– För oss som bor här är det väldigt enkelt att kolla upp sådant som skulle kräva en utländsk investerare mycket längre tid, säger Anne Styren.

Det finns även ett par globala aktörer i Sverige.

– Norden är en intressant marknad för oss, men idén är ny för svenska företag och branschen har egentligen aldrig funnits i Sverige, säger Anders Carlberg som representerar konsultbolaget Kroll i Sverige.

Kroll kallas den ”globale företagsdetektiven” och startades 1972 av Jules Kroll, distriktsåklagare i New York. I dag är Kroll världens största företag inom området business intelligence med 4.500 anställda över hela världen. De finns i Sverige och Norden sedan ett par år tillbaka, och hjälper framför allt stora nordiska bolag med att hantera risker på svåra marknader.

– Nordiska företag har en stor aptit på nya länder och ekonomier och behöver rådgivning inför investeringar, säger Anders Carlberg.

Business intelligence är Kroll:s största affärsområde i Sverige. Globalt är utredningar kring bedrägerier och korruption en annan stor del av Kroll:s verksamhet liksom säkerhetsfrågor och mer systematisk bakgrundskoll av nyckelpersoner inom företag och organisationer. Kroll har även hjälpt flera olika regeringar i bedrägeri och korruptionsutredningar.

En annan global aktör har också hittat till den svenska marknaden.

– Redan för tio år sedan kom Control Risks till Norden för att hjälpa ena parten i kampen om ett företagsförvärv, berättar Gareth Crooker, associate director.

ANNONS

Control Risks har 600 anställda och 19 kontor världen över. I stort erbjuder de samma tjänster som Kroll och deras Norden-kontor ligger i Köpenhamn.

– Vi har intressanta kunder här i Norden. Till exempel hjälpte vi nyligen ett finskt bolag som skulle in i Tanzania, berättar Gareth Crooker.

Men det är sällan Control Risks får uppdraget att kolla upp företag i Sverige.

– De nordiska marknaderna är så pass små och transparenta att utländska aktörer kanske hellre lägger pengar på att kolla upp företag på svårare marknader, säger Gareth Crooker. De svenska företagen är heller inte vana vid idén att kolla upp varandra i Sverige.

Gareth Crooker summerar att den nordiska marknaden är liten men intressant.

Mats Björe, vd och partner på Infosphere, ett svenskt bolag inom intelligence är ganska pessimistisk om den svenska marknaden.

– Jag skulle uppskatta marknaden för den här sortens tjänster i Sverige till max 100 miljoner kronor per år, säger Mats Björe.

Mats Björe har en bakgrund som chef inom militärens underrättelsetjänst och har även lett arbetet på McKinseys researchavdelning i Norden. Mats Björe menar att den svenska marknaden är körd, såvida inte de svenska företagen lär sig att köpa den här sortens tjänster.

ANNONS

– I Sverige dominerar dag bara de traditionella stora konsultbyråerna, revisionsbyråerna och de mindre bolagen som arbetar med omvärldsanalys. Det är nästan omöjligt för aktörer som oss att komma in.

Därför har Mats Björe och Infosphere 70 procent av sina kunder i utlandet.

– Vi är inte intresserade av den svenska marknaden, säger han.

Om företagsdetektiverna får ett större utrymme vid transaktioner i Sverige återstår att se. Enligt företagsdetektiverna lägger svenska bolag i dag relativt mycket vikt på siffror och ekonomi, men mindre energi på att kolla upp andra riskfaktorer. Det kan ändras i framtiden.

– Det är den sofistikerade ekobrottslighetens inträde på den etablerade marknaden som driver utvecklingen, säger Anders Carlberg. Med fler och mer globala transaktioner kommer den sortens aktiviteter att öka och våra tjänster kommer att behövas mer.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS