Den nya kassalagen slår mot småföretagare. Vinnare är kassaleverantörerna som först tjänade pengar på manipulerbara kassor och nu tjänar ännu mer på att leverera system som uppfyller Skatteverkets krav.
De är Skatteverkets vinnare
Mest läst i kategorin
Samtidigt letar sig nya aktörer in på den svenska marknaden.
Det slovakiska företaget Elcom med Miloslav Karaffa i spetsen är på besök i Stockholm.
Bolaget som levererar kassaapparater och tillbehör i 52 länder har tagit fram en ny designad apparat för den svenska marknaden på grund av den nya kassalagen.
Elcom startade 1991 och fick ett rejält uppsving tre år senare när det blev lag på att registrera kontanter inom den slovakiska detaljhandeln. I dagsläget har bolaget mellan 200.000 – 300.000 kunder över hela världen.
Den svenska kassalagen innebär att alla affärer samt restaurangkassor måste utrustas med en kontrollenhet och ett godkänt kassaregister. Detta innan den 1 juli nästa sommar. Skatteverket har som uppgift att genomföra lagen som fastslogs vid årsskiftet.
Uppskattningsvis ska 200.000 företagare byta ut sina registreringssystem, berättar Johan Hemström, vd på Origom Distribution, ett bolag som under de kommande två åren ska hjälpa Skatteverket att installera och driftsäkra tusentals kassor.
För att kunna förse den svenska marknaden med ny kassateknik har ett samarbete inletts med slovakiska Elcom.
– I Skandinavien fuskas det inte lika mycket som i södra Europa, säger Miloslav Karaffa i samband med att han presenterar bolaget och den nya kassaapparaten.
– Men i en lågkonjunktur behöver regeringar få in pengar som egentligen är deras, säger han.
Syftet med lagen är att stoppa fusket; det ska inte längre gå att manipulera kassorna vid dagens slut.
– Vi är positiva till att man vidtar åtgärder. Men det är förknippat med en massa kostnader och kan bli en stor kapitalförstöring, säger Clemens Wantschura, utvecklingschef på branschorganisationen Sveriges Hotell- och restaurangföretagare.
Istället för att byta ut sin kassaapparat, som ju oftast är en dator nu för tiden, trycker SHR på att kassaleverantörerna ska ta fram ett tredje part så att man i största möjliga utsträckning ska kunna uppgradera ett befintligt kassasystem.
– På så sätt blir kapitalförstöringen mindre, säger han.
Tidigare fanns ett krav från Skatteverket att en kontrollkod skulle tryckas på kvittot. Problemet var att en leverantör av kontrollenheter, Retail Innovation hade patent på detta.
Skatteverket släppte detta krav för att inte en monopolsituation skulle skapas, att kravet skulle försvåra för andra leverantörer av kontrollenheter att ge sig in på marknaden.
– Kravet slopades och nu finns det inom kort flera kontrollenheter att välja på, vilket pressar ner priset på sikt, säger Clemens Wantschura.
Men Hemström som även samarbetar med mjukföretaget Retail Innovation tycker att det var dåligt att koden togs bort, eftersom den innebar en smidig och enkel kontroll där kunder skulle kunnat reagera om koden inte fanns eller var fel.
Med lagen uppstår olika dilemman. Ett är att Kassalagen inte påverkar pengar som aldrig slås in i en kassa.
– Men den slår mot dem som fuskar ibland, menar Hemström.
Ett annat dilemma är att lagen slår mot dem som faktiskt varit ärliga.
– För den som kört verksamheten vitt blir det ett pedagogiskt problem att förklara att de måste betala för de som inte har skött sig, säger Clemens Wantschura.
– Att uppdatera sin kassa kan kosta allt från några tusenlappar till… hur mycket som helst. Ett medelstort hotell har kanske fem olika kassor och måste uppgradera dem, det kan komma att kosta 50.000 kronor.
Betala gör företagarna. Det finns ingen rabatt för eventuell utrustning som behövs. Men den som inte uppfyller kravet får betala 10.000 kronor om de blir påkomna.
Vinnarna är industrin, gamla samt nya aktörer som Elcom.
– Och kassaleverantörerna. De har tjänat pengar på att leverera manipulerbara kassor och nu tjänar de ännu mer på att leverera certifierade kassor i stället, säger Clemens Wantschura.
Men ingen har tvingats köpa de manipulerbara.
– Nej, det är klart. Men de har vunnit två gånger.
Vad är det värsta som kan hända nu?
– Att många små företag inte har råd att klara av det här.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.