Kampen om att bli starka inom multimediatjänster har gjort att telekomjätten Ericsson på kort tid lagt bud på flera bolag. Budet på Tandberg ska bli en pusselbit för att företaget ska kunna täcka hela teknikkedjan.
Därför vill Ericsson köpa Tandberg
Mest läst i kategorin
Enligt Greger Johansson analytiker på Redeye finns det två aspekter som gör att just Tandberg intressant för Ericsson.
– Det finns en teknikaspekt och en kundaspekt. Tandberg har utrustning för att paketera och trycka ut olika tjänster i näten, något de kallar headend. Men de har också kunder som håller på med satellit-tv och kabel-tv. Det har inte varit Ericssons primära kundgrupp. Tanken är att i framtiden kunna expandera och att även operatörerna blir en del av företagets kunder inom det här området, säger Greger Johansson, analytiker på Redeye, till Realtid.se.
Men de har alltså inte bara kunder utan produkter, mer än 200 patent och kunskap om tekniken. Av Tandbergs 870 anställda är 370 video- och programvaruingenjörer. Tandberg kan ge Ericsson utrustningen som ligger närmast kunderna i kedjan. De är starka inom komprimeringsstandarden mpeg -4 som kan sända hd-tv kostnadseffektivt över bredbandsnäten.
Enligt Carl-Henric Svanberg är ip-tv det som kommer driva telekommarknaden framöver. Det är en ny expansiv marknad och allt fler mindre och större företag försöker ta sig in. Tandberg är bara en i raden av flera bud som Ericsson lagt på företag inom samma område.
Köpet av Marconi gav Ericsson teknik kring optiskatransporter men även möjlighet att få kontakt med fler fastnätsoperatörer.
Routerföretaget Redback som Ericsson la ett kontantbud på i december ska ge Ericsson bland annat edgeroutrar eller växlar för datatrafik och mulimediatjänser. Dessutom har företaget en stark position i USA.
Budet på fiberbolaget Entrisphere som gjordes tidigare den här månaden, har både teknik och kunder som attraherar Ericsson. Företagets specialitet Gigabit Passive Optical Network, GPON, sägs vara ledande när det gäller överföring av multimedia i optiska fibernät.
I somras la Ericsson dessutom ett kontantbud på 300 miljoner kronor på mjukvarubolaget Netwise som utvecklar ip-teleonitjänster.
Jämfört med Marconi innebär ett köp av Tandberg en relativt låg risk för Ericsson. Marconi var sargat och därför krävdes det en rejäl omorganisation för att få ordning på verksamheten. Tandberg har redan i dag en bra organisation på plats och visar fina siffror i sina rapporter.
– Jag tror att det blir lätt att få ordning på Tandberg om budet går igenom. Det är också rätt strategi av Ericsson att göra mindre förvärv. Det finns mycket större risker med att slå samman två stora organisationer som är fallet för Ericssons konkurrenter Alcatel och Lucent samt Nokia och Siemens, säger Greger Johansson.
Men den nya marknaden innebär också att aktörer som varit starka på internet slåss om kunderna. Här är Cisco den dominerande spelaren.
– Fördelen för telekomföretagen är att när det gäller telefoni och tv så har kunderna inte accepterat att det finns några fördröjningar. Det är något som Ericsson dessutom blivit väldigt duktiga på. Cisco har varit starka på internetdelen som inte är lika känslig för kvalité och fördröjningar. När de nu också går över till tal och tv är den stora frågan hur de kommer att klara av detta, säger Greger Johansson.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.