Realtid

Därför sågade VA Handelsbanken

administrator
administrator
Uppdaterad: 09 nov. 2012Publicerad: 09 nov. 2012

"Den ser lite dyrare ut än andra bankaktier."

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Realtid.se skrev tidigare i veckan om tidningen Veckans Affärers analys av de svenska bankaktierna där köprekommendation gavs för aktierna i SEB, Nordea och Swedbank medan Handelsbanken inte nämndes.

Den frågan hängde lite obesvarad kvar i luften men Realtid.se erfar i efterhand att orsaken till att Handelsbanken inte var med i analysen är att den aktien helt enkelt ser lite dyrare ut än de andra bankerna enligt VA.

Resonemanget var att om man har en positiv syn på bankaktier så är det inte Handelsbanken-aktien som hamnar högst upp på den listan, utan snarare längst ned.

Och att Handelsbanken-aktien ser lite dyrare ut än de andra bankerna är mätt utifrån börskurs delat med eget kapital per aktie samt utifrån p/e-talet.

VA ansåg ändå att det inte är någon gigantisk värderingsskillnad mellan de fyra storbanksaktierna på Stockholmsbörsen.

Tidningen valde ändå att fokusera på tre av dessa aktier och inte Handelsbanken.

Härav anser VA (som nämnt i den första artikeln) att SEB och Swedbank är uppenbara ”återköps-kandidater”, det vill säga banker som är så välkapitaliserade att de framöver kan komma att överföra en del av överskottspengarna till aktieägarna genom exempelvis återköp av egna aktier (även om även Handelsbanken kan komma att göra sådana aktieåterköp enligt VA).

VA tog även med Nordea bland de tre köpvärda bankaktierna eftersom den enligt tidningen är lite av en ”turn around-kandidat” som hittills inte har hängt med de övriga bankerna riktigt.

ANNONS

En fråga är om det kan vara så att Handelsbanken-aktien förvisso är något högre värderad än övriga bankaktier, men att den banken brukar ha bäst utveckling av de övriga bankerna. På sikt kanske det därför ändå blir den bästa placeringen av de fyra storbanksaktierna?

VA:s kommentar till det är att Handelsbanken förvisso kan anses ha lägst risk av de fyra storbankerna och att den aktien på det viset kan betraktas som mer ”defensiv”.

Men frågan kvarstår då om det kan vara så att Handelsbanken-aktien är högre värderad eftersom banken kan väntas ha bäst lönsamhet och tillväxt jämfört med övriga storbanker. Bland annat expanderar Handelsbanken i Storbritannien?

VA:s kommentar till det är helt enkelt att Handelsbanken är högre värderad än övriga storbanksaktier, och att den därför inte togs med i VA som en av de mest köpvärda bankaktierna just nu.

Till det bidrog även att VA helt enkelt inte vill säga att alla fyra storbanksaktier är köpvärda, utan att tidningen ville välja ut några.

För övrigt är frågan i vilken utsträckning som de svenska storbankerna kommer att kunna göra överföringar av överskottskapital till aktieägarna framöver i form av exempelvis extrautdelningar och göra aktieåterköp.

– Börjar bankerna diskutera utdelningar så kommer vi att skärpa risk-vikterna. Det är inte ett läge då bankerna bör dela ut pengar till aktieägarna eller börja återköpa aktier, sa finansminister Anders Borg i veckan enligt Dagens Industri.

”Det är svårt att tolka finansministern på annat sätt än att han har infört nolltolerans mot aktieutdelningar i banker”, skriver DI:s reporter Martin Rex i tidningen.

ANNONS

Men enligt artikeln kritiseras Borgs utspel av Thomas Östros som är vd för bankernas branschorganisation Bankföreningen.

– Det är naturligtvis rimligt att man kan ge utdelningar till aktieägarna, säger Östros till tidningen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS