Realtid

Därför hoppas Reinfeldt

administrator
administrator
Uppdaterad: 20 sep. 2010Publicerad: 20 sep. 2010

Fredrik Reinfeldt och Alliansen kan ha nått en majoritet av rösterna när de sista rösterna räknats på onsdag.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sveriges statsminister vill på måndagen inte säga något om eventuellt samarbete med Miljöpartiet.

– Än är det inte klart, vi måste invänta onsdagens slutgiltiga resultat, sade Fredrik Reinfeldt (M) under en presskonferens på måndagseftermiddagen.

Klicka här för att prenumerara på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro

Det återstår cirka 100.000 utlandsröster och sena förtidsröster att räkna. Alliansen har inför dessa fått 49,94 procent av de giltiga rösterna (exkluderat dem på övriga partier) och är enbart drygt 7.100 röster ifrån en majoritet av rösterna.

Om antalet återstående poströster är lika många som i förra valet (109.000) skulle Alliansen behöva runt 56,5 procent (runt 61.600) av dessa för att nå en majoritet av rösterna i årets riksdagsval.

Detta förutsätter dock att mandaten fördelas rakt av, sådant är inte fallet. Sverige har istället ett valsystem där landet är indelat i 29 valkretsar, med fasta- och utjämningsmandat. På liknande sätt som Al Gore förlorade valet mot George W Bush 2000 riskerar nu sifferexercis att stjälpa Alliansen. Realtid.se reder nedan ut hur.

Rösterna i riksdagsvalet fördelas på 349 stolar i riksdagen genom 310 fasta mandat och 39 utjämningsmandat.

Fördelen med det detta system är att riksdagsledamöterna väljs in från olika delar av landet. Nackdelen är att tur och otur styr exakt hur många mandat partierna och blocken får.

ANNONS

Tanken är att utjämningsmandaten ska förhindra snedfördelning av röster, men systemet är förlegat.

– Systemet är uträknat för en situation med fem partier, säger Vivan Nilsson, talesperson på Valmyndigheten till Realtid.se.

I riksdagsvalet 1988 fick Centerpartiet ett mandat för mycket. Sedan dess har systemet fungerat bra – fram tills årets val. I och med Sverigedemokraternas inträde i riksdagen har problemet blivit större i årets val.

– Många små partier i kombination med nya partier gör att utjämningsmandaten inte räcker till i detta val, säger Vivan Nilsson.

Nuvarande mandatfördelning gynnar systematiskt de stora partierna. För närvarande ser alltså mandatfördelningen ut att bli riktigt skev. Socialdemokraterna och Moderaterna ser ut att få fyra respektive ett mandat för mycket.

– De stora partierna får fler mandat eftersom de små partierna inte når upp till mandatnivå, säger Vivan Nilsson till Realtid.se.

Men samma framgång blir ödesdiger för Moderaterna när blocken räknas samman. Inget av de sex mindre partierna vinner mandat.

Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna tappar ett mandat vardera på mandatfördelningen. Det här gör att Alliansen som helhet ser ut att få två mandat färre än vad de hade fått om hela Sverige var en enda valkrets.

ANNONS

– Det har skett simuleringar på ändrat antal utjämningsmandat eller förändrad kvot, men det är ingen som riktigt vågat göra något åt det, säger Vivan Nilsson till Realtid.se.

Så vad talar för att Alliansen har egen majoritet på onsdag? Det finns forskning som indikerar att Socialdemokraterna har lägre andel väljare bland sena poströster. Om det bara är ett historiskt fenomen återstår att se.

I det förra valet tappade Socialdemokraterna från 35,2 till 35,0 procent efter att poströsterna räknats.

Moderaterna ökade samtidigt från 26,1 till 26,2 procent. Folkpartiet brukar också ha högre andel poströster. Även Vänsterpartiet ökade något sedan de sista poströsterna räknats vid valet 2006.

– Det är en gammal sanning att Socialdemokraterna skulle ha lägre röstandel bland de sena poströsterna, men det är inte säkert att så är fallet i år och jag vill inte spekulera i hur det i så fall kan komma att påverka partiets mandat, säger Vivan Nilsson på måndagen.

Kanske, kanske når Alliansen över drömgränsen 175 mandat efter att de sista rösterna räknats. Men för närvarande verkar det inte särskilt troligt. Risken är snarare större att Alliansen tvingas bilda minoritetsregering, eller flirta med Miljöpartiet, trots att de fått en majoritet av rösterna.

– Det är jättespännande, det kommer att avgöra hela valet. Det är för många partier för de 39 utjämningsmandaten. Det är också svårt att räkna på vad som kan hända när söndagsrösterna är räknade, söger Göteborgs universitets statsvetare Mikael Gilljam till Realtid.se.

Statsvetarprofessorn Sören Holmberg säger till TT att det finns en valmatematisk möjlighet att ett antal fasta mandat som tilldelats Socialdemokraterna i stället kan komma att gå till de borgerliga, något som i så fall kommer att framgå vid den fortsatta rösträkningen.

ANNONS

– Det kan bli så att valet avgörs på onsdag, säger han.

hans Göteborgskollega, professor Henrik Oscarsson, säger att det skulle bli en ”jävla uträkning” att prognoctisera utfallet, något bara Valmyndigheten har program och verktyg för att göra. Det bästa är därför att vänta på resultatet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]