Realtid

Danske bank-chef spelade bort kundernas miljoner

Martin Lindgren
Uppdaterad: 02 feb. 2009Publicerad: 02 feb. 2009

Den 40-årige bankchefen rasar mot Svenska Spel – för sitt spelmissbruk.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

En chefstjänsteman på ett Danske Bank-kontor i Västsverige ”lånade” miljonbelopp från sina kunder för att spela på lotto och tipset. I förra veckan åtalades han för grov förskingring.

Nu kräver han att Svenska Spel fyller sin ”spela lagom”-retorik med innehåll.

Mannen, som fyller 40 i februari, var ställföreträdande bankchef på Danske Banks kontor i Kungsbacka och ansvarade för privatmarknad och kapitalförvaltning. Han bodde i en villa i Onsala med fru och barn.

Livet som tonar fram när man gräver i hans bakgrund är ett idylliskt medelklassliv:

Mannen var ordförande i den lokala avdelningen av Aktiespararna, spelade golf, byggde ett staket runt villan 2006, och joggade. År 2000 sprang han halvmaran Broloppet på Öresundsbron.

Frid och fröjd utåt alltså för gymnasieekonomen som arbetade tio år på SEB och därefter sju år på Danske Bank.

Men så var bankchefen sjukligt spelberoende också.

Som ansvarig för flera förmögna privatkunders placeringar hade han tillgång till stora belopp. Bland annat ett antal miljoner som tillhörde en äldre man i Kullavik som i mitten av 90-talet sålde sitt företag till ett stort börsbolag. Han kan förmodas ha fått bra betalt: företaget han sålde omsatte flera hundra miljoner och gjorde en årsvinst på 25 miljoner.

ANNONS

Av Kullaviksmiljonärens pengar använde bankchefen enligt åtalet 5,8 miljoner kronor under 113 tillfällen, innan allt avslöjades 2006 och han blev kallad till möte med regionchefen, personalchefen och revisorer.

Bankchefen har själv beskrivit mötet:

–Jag bröt ihop och kände mig naturligtvis mycket skamfylld, skuldtyngd och oerhört ledsen när jag erkände alltihop. Det var ett fruktansvärt och overkligt möte men mitt i det kaos av tankar och känslor som jag hade så fanns det också en gnutta lättnad. En lättnad över att för första gången någonsin tala med någon om mitt spelberoende, skriver bankchefen på sin hemsida spelnykter.se.

Sajten är en del av hans långsiktiga plan: att arbeta med behandling av spelberoende – planeringsarbetet håller på som bäst.

De drabbade har i dag fått ersättning av Danske Bank, som kräver sin före detta anställde på sammanlagt 8,8 miljoner kronor i åtalet, som väcktes i Varbergs tingsrätt i slutet av januari. Kullaviksbon vill inte kommentera hur det kändes när han fick reda på vad den bankman han anförtrott sin förmögenhet till i själva verket hade gjort med pengarna.

–Jag har över huvud taget inga kommentarer i den frågan, säger den drygt 70-årige mångmiljonären när Realtid.se ringer upp, efter att käckt ha svarat i telefon med sitt namn och ordet ”speaking”.

Bankchefen och hans fru sålde förra året villan i Onsala för 4,55 miljoner och flyttade till en hyreslägenhet några hundra meter bort. Försäljningsvinsten, runt 300.000 kronor, gick till Danske Bank.

– Nu går jag på a-kassa och är arbetslös, säger bankchefen till Realtid.se.

ANNONS

Han poängterar hur ledsen han är över att det hela har inträffat.

– Det känns tungt att veta att jag har orsakat lidande för de drabbade kunderna och deras familjer. Inte ekonomiskt, för de är ju kompenserade, utan på andra sätt.

Hur mycket av de 8,8 miljonerna har du betalat tillbaka till Danske Bank?

– Det vill jag inte gå in på.

Vet du om de drabbade bytt bank?

– Nej, det vet jag inte.

Hur kändes det första gången du förde över en kunds pengar till dig själv?

– Det kändes naturligtvis fruktansvärt, men jag såg det aldrig som att jag tog pengar utan som ett lån som snabbt skulle betalas tillbaka när storvinsten kom. Den kom ju naturligtvis inte.

ANNONS

– Jag önskar att jag redan då hade insett att jag var sjuk och berättat för någon vad jag gjort. Det hade ju varit obehagligt, men skadorna hade inte blivit lika stora.

På spelnykter.se erbjuder bankchefen föreläsningar om spelberoende. Nyligen föreläste han för Svenska Spel (utan att fakturera, däremot har han planer på att börja ta betalt för sina föreläsningar), som han kritiserar hårt på sin sajt.

I en text om sig själv och sin bakgrund skriver han:

”Frågan som jag skulle vilja få besvarad av Svenska Spel är enkel: Var det någon på bolaget som hade kännedom om omfattningen av mitt spelande? Om svaret är nej så är det anmärkningsvärt och närmast pinsamt. Det skulle innebära att de inte har någon övervakning eller kontroll som fungerar och deras tal om spelansvar saknar förankring och är mest ett spel för galleriet. Om svaret skulle vara ja och de bara har tittat på när jag över deras internetbutik köpt spel för drygt 8,3 mkr så blir det några naturliga följdfrågor: När skall det ansvarstagande Svenska Spel dra i nödbromsen? När skall Svenska Spel börja ställa frågor om allt står rätt till? När skall Svenska Spel rekommendera mig att använda deras ”spela lagom” verktyg som de skryter över? Jag tillhörde gruppen lönsamma problemspelare som är nödvändiga för att Svenska Spel årligen skall tjäna dryga 5 miljarder så det blev ingen kontakt, inte ens ett mail.”

Har du fått svar på dina frågor i dag?

– Nej, egentligen inte. Men vi har en bra dialog, och jag har skällt av mig.

Han förklarar för Realtid.se hur han tycker att Svenska Spel borde agera mot spelberoende:

– Man resonerar som så att jag ju skulle kunna ha den ekonomi som tillåter ett så stort spelande som jag hade. Jag är lite kritisk mot det när man utger sig för att vara ansvarstagande, och använder det som främsta argument för att behålla monopolet. Vad är det då hos Svenska Spel som är så tryggt och säkert? Det räcker inte att bara tillhandahålla hjälpverktyg: den som är på väg att missbruka spel ser kanske inte ens de här hjälpverktygen, och om han ser dem är han väldigt ointresserad av att använda dem.

ANNONS

Han berättar om det hjälpverktyg Svenska Spel erbjuder:

– De har ett ganska avancerat verktyg, Spelkoll, som fångar upp destruktiva beteenden. Det borde vara obligatoriskt att använda sig av det: Spela Lagom-kampanjerna blir ju verkningslösa när den spelberoende inte själv har förmågan att begränsa sitt spelande.

Är du för eller emot spelmonopolet?

– Jag har inte tagit ställning till det, men oavsett vem som får licens att bedriva spelverksamhet ska det vara kringgärdat av ett tufft regelverk.

Har du något tips för dem som är på väg in i ett spelberoende, eller de som bara har svårt att slita sig från till exempel ett dataspel, även om det inte handlar om pengar?

– Ja, försök sätta en gräns på till exempel en timme om dagen, en gräns som gör att ditt spelande är något du med gott samvete kan berätta om för din partner eller vän. Blir det ändå för mycket spelande finns hjälp att få – man är inte ensam.

När Svenska Spels informationschef Johan Tisell får läsa bankchefens frågor svarar han att han inte vet om någon hade koll på just bankchefens spelande, men att det är en svår balansgång mellan att verka för begränsat spelande och att inte anklagas för förmynderi.

Den mest effektiva spelkontrollen, säger Tisell, är den som sköts av spelaren själv. Några planer på att göra Spelkoll obligatoriskt känner han inte till, men han nämner reaktionerna på den obligatoriska veckobudget som Svenska Spel införde för dem som spelar på nätet i fjol, efter att bankchefen skrev sina frågor:

ANNONS

– Många hörde av sig och sa att vi skulle ge fullständigt fasen i att lägga oss i kundernas ekonomi och privata angelägenheter. Några uppgav att de aldrig mer tänkte spela hos oss och en person gick till JO med en anmälan. Samtidigt tror vi att detta var ett av de bästa besluten vi tagit när det gäller spelansvar, säger Johan Tisell.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]