Inom bara tio år kan hälften av Danmarks elbehov komma från vindkraft. Både miljömässiga och inte minst ekonomiska skäl talar för en snabb utbyggnad av den danska vindkraften.
Dansk vindkraft på frammarch
Mest läst i kategorin
Ståndpunkten kommer från den danska teknikinformationsbyrån Ingeniören, som låtit en expertgrupp studera vindkraftens framtidsmöjligheter i Danmark.
Gruppens slutsatser är betydligt mer radikala än vad som tidigare ansetts som realistiskt vad gäller dansk energiförsörjning. Inom tio år, menar gruppen, så är det både möjligt och eftersträvansvärt att häften av landets energibehov täcks av vindkraft.
I dag står vindkraften för strax under 20 procent av energiförsörjningen, och tidigare gjorda uppskattningar talar om en period på 20-25 år för att nå en vindkraftsandel på 50 procent.
Bakgrunden till expertgruppens tillsättning är det avbrott i vindkraftsutbyggnaden som skett i Danmark under senare år. Tidigare har Danmark setts som något av ett föregångsland på området, men nu börjar andra länder, bland dem Tyskland och Indien, snabbt knappa in på danskarnas försprång. Den danska politiken har på senare år därför väckt förvåning i andra länder, menar bland andra Peter Hjuler, ingenjör som ingår i expertgruppen, och signalen som landet sänder internationellt är negativt, menar han.
Även om de miljömässiga skälen naturligtvis är starka, så framhåller expertgruppen främst ekonomiska skäl till sina slutsatser. Kostnaderna för att nå upp till en vindkraftsförsörjning på 50 procent beräknas till 35-40 miljoner danska kronor (42-48 miljoner kronor) över en tioårsperiod. Denna investering skulle vara fullt återbetald efter 12-13 år, och på lång sikt betyder en utbyggnad av vindkraften lägre energikostnader.
För att nå upp till målet anser expertgruppen att det behövs åtta nya vindkraftsparker, och att dessa skall läggas till havs. Några få nya parker kan också läggas på land.
I Sverige svarar vindkraften för omkring en halv procent av den totala elförbrukningen, men den offentliga ambitionen är en utbyggnad. Enligt de flesta svenska experter på området är det inte realistiskt att tro på en vindkraftsförsörjnig på mer än tio procent i Sverige, åtminstone inte inom en överskådlig tid.
Realtid.se
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.