Efter en period med ganska små kursrörelser tror jag att vi snart kommer att få se större slag på börsen.
Dags för börsen att välja väg
Mest läst i kategorin
Om den närmsta tidens konjunkturstatistik blir en besvikelse är ett fall på 10 procent under oktober fullt rimligt. Samtidigt räknar jag i så fall med en ganska snabb återhämtning vilket betyder att jag står fast vid mitt tidigare huvudscenario att börsen vid årsskiftet kommer att befinna sig på ungefär samma nivå som efter rallyt i juli.
Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.
Nyhetsflöde skapar ökad spänning
Under den närmsta veckan presenteras en lång rad makrosiffror. Tillsammans med en del andra händelser kan det komma att påverka humöret på börsen. En sak som gör konjunkturstatistiken särskilt intressant just nu är att vi får de första värdemätarna på hur utvecklingen sett ut i september, det vill säga den första månaden då den ekonomiska aktiviteten ska vara tillbaka på normal nivå efter sommar och semestrar.
Som vanligt kommer inköpschefsindex från en rad olika länder att möta ett stort intresse när siffrorna presenteras i morgon torsdag. En liten försmak får vi redan idag klockan 15.45 när inköpschefsindex för Chicagoområdet presenteras. En slutsats som kanske kan dras av statistiken är huruvida det skett någon inbromsning för bilindustrin i och med att skrotningsprogrammen i USA upphörde för en tid sedan.
Bilskrotningspremier kan också ha varit en orsak till svag statistik för husköpen i USA under sommaren. Det är ju knappast troligt att skuldtyngda amerikaner köper såväl ny bil som nytt hus mitt under den värsta lågkonjunkturen sedan 30-talet. Nya siffror som visar läget på den amerikanska hus- och byggmarknaden kommer under torsdagen.
Denna händelserika dag kommer dessutom att bjuda på statistik över privatkonsumtionen i USA under augusti. Eftersom dessa siffror har en månad på nacken lär de inte ha lika stor betydelse för marknadsstämningen som den statistik som visar läget i september. Alla pusselbitar, inte minst sådana som speglar hur den amerikanska konsumenten agerar, är dock viktiga i ett läge där det känns som att aktiemarknaden inte riktigt vet vilket ben man ska stå på.
Samma dag presenteras Internationella Valutafondens, IMF:s, höstprognos. Den kommer säkert att möta ett stort medialt intresse även om budskapet kommer att vara det samma som trummats ut från en hel del andra håll den senaste tiden, det vill säga att recessionen är över och att den gått över i en fas med begynnande tillväxt.
Under torsdagen kommer dessutom USA:s centralbankschef Ben Bernanke att hålla ett tal som kan innehålla en del ytterligare ledtrådar kring det ekonomiska tillståndet i landet.
På fredag är så dags för månadens amerikanska arbetsmarknadsstatistik. Visserligen är arbetslöshetssiffror en sen indikator eftersom arbetslösheten normalt fortsätter stiga ett antal månader efter att ekonomin passerat botten. Statistiken ger ändå viktig vägledning kring statusen i amerikansk ekonomi. Med en hög arbetslöshet försämras utsikterna för en snabb återhämtning.
Jag befarar att det finns utrymme för besvikelser i den flod av makrostatistik som kommer under veckan. Det ökar risken för ett bakslag på börsen.
Ömsom vin, ömsom vatten från H&M
När H&M presenterade sin kvartalsrapport i förra veckan riktades uppmärksamheten i minst lika hög mot den i det här sammanhanget debuterande vd:n Karl-Johan Persson som mot rapporten i sig. Sonsonen till grundaren Erling Persson klarade sig bra i sammanhanget och det samma kan man säga om innehållet i rapporten.
Den negativa överraskningen var att försäljningen varit svag i augusti med en nedgång i jämförbara butiker med 11 procent. Det var främst denna siffra som marknaden tog fasta på när aktien handlades ned med 5 procent samma dag som rapporten presenterades.
Fallet känns inte helt motiverat med tanke på att det samtidigt fanns en del positiva inslag i rapporten. Ett sådant var att H&M lyckats hålla upp bruttovinstmarginalen på en hög nivå. Detta plus den svaga försäljningssiffran speglar att H&M inte varit alls lika frikostigt med reor under sommaren som en del av företagets konkurrenter.
Positivt är att H&M passar på att utnyttja lågkonjunkturen och ökar expansionstakten. Bland annat är det lättare att komma över attraktiva lokaler till bra villkor när ekonomin är svag. Karl-Johan Persson påpekade också i samband med rapporten att han räknar med att företaget ska kunna växa med dagens takt på 10-15 procent fler butiker per år under lång tid framöver, något som lägger grunden för en långsiktigt bra utveckling för aktien.
Rimlig värdering på Kappahl
Idag på morgonen har det varit Kappahls tur att bekänna färg. Analytikernas förväntningar på vinsten per aktie för det brutna räkenskapsåret låg inför rapporten på drygt 4 kronor. Med en kurs igår på strax under 50 kronor var det ganska rimliga förväntningar på aktien inför rapporten. Utfallet får visa om det finns något kortsiktigt utrymme för en ytterligare kursuppgång. Sedan aktien föll till en bottennotering runt 25 kronor i samband med en svag halvårsrapport i början av april har börsvärdet i stort sett fördubblats.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.