Att det överdrivs i CV:n är allmänt känt och att det finns de som rent av ljuger om sina meriter har de flesta hört talas om. Men lögnerna lever farligt om rätt rekryterare får fatt på CV:t. Det finns nämligen de som gjort det till sin affärsidé att avslöja lögnerna i arbetsansökningar.
CV-fusk avslöjas lätt
Mest läst i kategorin
Det handlar om uppsnofsade titlar och arbetsuppgifter, examen trots att poäng saknas och diverse uppgifter i straffregister. Arbetssökande överdriver det positiva och utelämnar det negativa i sina meritförteckningar.
– Visst förskönar många sina meriter. Det handlar om att sälja sig själv och då täcker en del upp tomma tidsperioder i CV:t med sådant som egentligen inte skett på heltid, säger Jarl Råstrand, rekryteringskonsult på Sikta Urval.
Rena lögner i ansökningar som påverkar utfallet av urvalsprocessen är något Jarl Råstrand sällan stöter på. Det gör däremot företaget Look Closer vars affärsidé också är att just granska arbetssökandes meritförteckningar.
– I tio till tolv procent av ansökningarna vi granskar framkommer det ny information som gör att den sökande sorteras bort, säger Philip Jerlmyr, vd för Look Closer.
De som utmärker sig mest när det gäller att överdriva eller ljuga om sina meriter är unga män i åldrarna 25 till 35. Look Closer har än så länge inte stött på någon kvinnlig sökande som överdrivit eller utelämnat viktiga uppgifter om sig själv.
– I och med att våra personundersökningar gäller rekrytering till höga poster är det sällan kvinnor med i granskningen, säger Philip Jerlmyr.
Bland de absolut vanligaste lögnerna är att sökande anger att de har examen trots att det fattas några poäng.
– Det är i sig inget allvarligt, men att ljuga i en ansökan skadar arbetsgivarens förtroende för sökanden, säger Philip Jerlmyr.
Men det finns också exempel på granskade personer där Look Closer funnit både uppgifter om grov rattonykterhet, stora skulder till kronofogdemyndigheten, ouppklarade konkurser, skatteskulder och förfalskade universitetsexamina.
– Vi utgår ifrån olika sorters information; utbildningshistorik, ekonomiska och juridiska uppgifter. Men hur en person skildrats i media ingår också, säger Philip Jerlmyr.
Totalt hittar Look Closer ny information i nära var femte ansökan de undersöker. Enligt en undersökning som gjorts av den amerikanska rekryteringsfirman Challenger innehöll hälften av alla ansökningar felaktigheter. Något Hans Uhrus, informationschef på Proffice, inte tycker stämmer överens med hur situationen ser ut i Sverige.
– Vi har en helt annan kultur. Det är snarare tvärtom här, sökande presenterar sig lite för blygsamt och har stor respekt för meritförteckningar, säger han.
Alla håller dock inte med Hans Uhrus. Sedan starten 2002 har Look Closer sett ett allt större intresse från kundsidan som består av både rekryterare, investmentbanker, försäkringsbolag och företag inom private equity.
– Många i de branscherna har arbetat i USA och Storbritannien där vår typ av verksamhet är en självklar del av en rekryteringsprocess, säger Philip Jerlmyr på Look Closer.
På Sikta Urval görs ingen extra kontroll av uppgifter om inte det inte finns särskilda skäl till det eller om kunderna efterfrågar det. Enligt Jarl Råstrand arbetar Sikta Urval annorlunda med rekrytering.
– Vi lägger större tonvikt på noggranna intervjuer, psykologiska tester och kollar referenser ordentligt och kritiskt. Peppar, peppar så har vi varit förskonade från incidenter där någon ljugit om sin bakgrund under mina tio år här, säger Jarl Råstrand på Sikta Urval.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.