Realtid

Christer Sturmark

Olle Blomkvist
Uppdaterad: 14 aug. 2006Publicerad: 14 aug. 2006

... it-enreprenör, författare och ordförande i förbundet Humanisterna. <pufftextlänk>Varför tycker du att alla homosexuella ska lämna Svenska kyrkan?</pufftextlänk>

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Kyrkan är intellektuellt korrumperad i många homofoba föreställningar. Mer än 700 präster har skrivit på protestlistor mot homosexuella äktenskap. Det gäller inte alla präster, men det är för många för att man ska se det som olycksfall i arbetet. Det är kort sagt mycket kontroversiellt att vara homosexuell i Svenska kyrkan.

Men du skriver i ett debattinlägg i Aftonbladet i dag att staten ska lämna de religiösa samfunden i fred. Samfund hit och dit – men om vi ser det som föreningar, så är det väl inte oväsentligt om det diskrimineras där. Vi vill väl inte ha vare sig idrottsföreningar eller kyrkor som diskriminerar. Alla de här samfunden har ju ungdomsverksamhet också. Det är väl större skada än att rätten att viga?

–Nej, men diskriminering är förbjudet i lag. Diskriminering måste gälla någonting reellt, och att inte vilja välsigna är ett begrepp som saknar all juridisk relevans, för välsignelsen är en religiös företeelse.

Den trångsynthet som finns gör väl större skada i ungdomsverksamhet än i vigselmomentet?

– Visst är det så, men min poäng är att staten inte ska befatta sig med religiösa samfund. Kyrka och stat bör vara separerade i praktiken också, vilket de inte är i dag.

Din förhoppning att politikerna ska ta i den här frågan, minskar den om det blir regeringsskifte?

– Det är svårt att bedöma, men med tanke på att kristdemokraterna finns i Alliansen så är väl det inte en osannolik förutspåelse. Fortfarande är det så att staten lägger ut vigsel på entreprenad till kyrkan och det menar jag är fel.

Du reagerar mot att 700 präster undertecknat protestlistan mot homosexuella äktenskap, är det toppen av ett isberg som vi ser?

ANNONS

– Problemet är att man stödjer sig på något man kallar Guds ord och därmed är man inte öppen för rationella demokratiska samtal om de här sakerna. Jag tycker att de som är homosexuella istället för att ställa krav på Svenska kyrkan helt enkelt bör lämna kyrkan åt sitt öde och säga att ”vi ställer inte upp på det här”.

Vad har du för råd till den nye ärkebiskopen Anders Wejryd, som tillträder den 2 september?

– Mitt råd skulle möjligen vara att han borde se världen som den är, snarare än som den inte är. Men egentligen bryr jag mig inte om vad man har för olika vanföreställningar i ett vidskepligt samfund, vill man inte välsigna homosexuella, svarta, brunögda ett tjocka, så ska man slippa. Men jag tycker inte samhället ska befatta sig med detta, utan istället bör moderna, fritänkade och intellektuellt hederliga människor lämna kyrkan.

När du och förbundet Humanisterna, där du är ordförande, reagerar mot de här i mångas ögon förlegade ritualerna – så reagerar ni mot något som också så kallade privatreligiösa reagerar mot. Vilka nya ritualer ser du ett behov av i samhället?

–Ritualer kan fylla olika funktioner. Begravning kan fylla en psykologisk funktion i sorgebearbetningen och den behöver absolut inte vara religiös, medan andra ritualer har man mindre nytta av. Det går inte att dra alla ritualer över en kam, men Humanisterna erbjuder motsvarigheten till bröllop, barnvälkomnande, begravning och konfirmation.

Vill ni ha vigselrätt?

–Nej, jag tycker vigsel ska vara en civilrättslig process.

Men vad har konfirmation med humanism att göra?

ANNONS

– Jag tycker det är otäckt att kyrkorna nästan har monopol på konfirmationsläger där man diskuterar etik och moralfrågor, för etik och moral har ingenting med religion att göra fast kyrkorna försöker få det till det.

Ett av dina bolag är hälsoportalen E-Health Sweden AB. Hälsa har för många blivit en ny religion – bra eller dåligt?

–Hälsa är ingen religion, definitionen på religion måste vara noga med, men jag förstår vad du menar. Att det finns väldigt många kvacksalvare inom hälsa. Vi har två policies för E-Health, det ena är att vi befattar oss inte med religion och det andra att vi inte befattar oss med new age, det vill säga flummet som det finns allt för mycket av inom hälsoindustrin. Policyn vilar på den grundsyn jag har. Jag anser att new-age-kulturen är bedräglig och omoralisk.

Eller är pengar den tydligaste religiösa riktningen?

– Man får inte missbruka ordet religion, men att människor jagar pengar det är osunt på många sätt men det är ingen religion.

Du är aktuell med din nya bok Tro och vetande 2.0. Visst älskar du frågan ”Vad handlar den om?” – från en som inte har läst den?

– Ja, ha ha… den handlar om precis tro och vetande. Den är dels en lärobok som innehåller den kunskapsteoretiska filosofiska bakgrunden till den humanistiska livsåskådningen. Och dels en debattbok som tar upp religion, vidskeplighet och politik och tar ställning för en humanistisk livsåskådning istället för en religiös eller vidskeplig livsåskådning. Och titeln anspelar på professor Ingemar Hedenius bok ”Tro och vetande” som kom 1949, som då startade en idédebatt som pågick i mer än tjugo år. Min förhoppning är att väcka den debatten till liv igen.

Är du gift?

ANNONS

– Nej, sambo.

Vem vill du bli vigd av?

–Inte en präst om inte min kvinna vill det. Om hon vore religiös så skulle jag respektera en religiös vigsel, för det är lättare för en ateist att genomföra en religiös procedur än för en troende att inte få göra det. Men lyckligtvis är inte min kvinna religiös.

Så vem väljer du om du ska vigas borgerligt – Babsan eller Göran Persson?

–Ingen av dem.

Nyligen avslutades årets Pridefestival. Vad var roligast?

– Jag var inte med på Pride förutom på en debatt som handlade om just religiös fundamentalism och dess syn på homosexuella. Och det var ett bra samtal med bland andra folkpartisten Nyamko Sabuni.

Fotnot: Sturmarks bok Tro och vetande 2.0 ges ut av bokförlaget Nya Doxa.

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS