Realtid

Chavez i gott sällskap

Martin Schori
Uppdaterad: 11 maj 2007Publicerad: 11 maj 2007

Det största hotet mot energisektorns framtid är inte att oljan ska ta slut. Istället är problemet nationaliseringar, som leder till sämre effektivitet på oljefälten och en risk att efterfrågan snart överstiger tillgångarna, enligt en rapport.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är PFC Energy, ett energikonsultbolag, som tagit fram rapporten. De varnar för en ökad ”resursnationalism”, det vill säga att oljerika länder förstatligar sina tillgångar så att de hamnar utom räckhåll för de multinationella oljebolagen.

Detta hämmar effektiviteten eftersom de statliga bolagen inte återinvesterar vinsten i teknologisk utveckling och produktion, menar rapporten, som citeras i Financial Times (FT).

– Det som oroar är inte att oljan ska ta slut utan att produktionskapaciteten ska ta slut, säger PFC:s vd Robin West till tidningen.

I Saudiarabien, till exempel, har staten satt upp ett tak för hur mycket olja som får utvinnas.

Men i de flesta fall handlar det om att de statliga bolagen helt enkelt inte klarar av att producera tillräckligt med olja. Enligt rapporten är detta fallet i Mexiko, Iran, Irak, Kuwait och Ryssland.

Föga förvånande delar rapportförfattarna också ut en känga till Venezuelas Hugo Chavez.

Den 1 maj, samtidigt som nyinköpta ryska jaktplan cirkulerade i luften, ropade Chavez ”Ner med det amerikanska imperiet” och nationaliserade de sista av landets privatägda oljefält.

Utländska bolag som Statoil och Exxon Mobil får visserligen fortsätta operera i landet, som delägare i så kallade joint ventures, men parterna tvistar fortfarande om detaljerna.

ANNONS

Å andra sidan har Chavez anklagat de multinationella bolagen för att ha misskött oljefälten i sin jakt på kortsiktiga vinster, skriver AP. Han har nu hotat med att stämma dem för de skador de orsakat.

Tidigare har de multinationella bolagen kunnat investera nästan överallt på jorden, utom kanske Sovjetunionen och Mexiko. Men sedan började ledare i Mellanöstern och Latinamerika göra anspråk på oljetillgångarna och de enorma pengar som finns att hämta.

Om rapporten har rätt i att produktionskapaciteten är för låg kan det uppstå en klyfta mellan tillgång och efterfrågan, som enligt Robin West kan få stora konsekvenser.

– Om efterfrågan blir större än tillgången kommer vi få se kraftigt högre priser…Det kommer att leda till otroligt tryck på den internationella oljesystemet, på det internationella ekonomiska systemet och på det internationella politiska systemet, säger han till FT.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS