Realtid

Chansläge i Ericsson

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 okt. 2009Publicerad: 07 okt. 2009

Ericsson är en aktie som ofta väcker blandade känslor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Företaget är världsledande på ett tillväxtområde och tjänar ofta hyfsat med pengar. Samtidigt har bolaget periodvis haft mycket svårt att kommunicera sitt budskap till marknaden. Osäkerheten är alltid stor inför rapporterna. Inte sällan har bolaget gjort marknaden besviken med stora kursfall som följd.

Vad finns det då som talar för aktien framöver? Ett argument är att aktien kan vara på väg att bli mer populär efter att delvis ha fallit i glömska och hamnat i bakvatten på börsen i år. Aktien står på samma nivå som i början av april. Under samma period har Stockholmsbörsens index stigit med nästan 30 procent.

Nu är det inte alltid relevant att jämföra med Ericsson med ett index för Stockholm. Tittar vi i stället hur aktien gått jämfört med finska Nokia ser vi en liknande utveckling. Även Nokia har fallit i onåd hos placerarna och befinner sig på i stort sett samma nivå som för ett halvår sedan.

Anmäl dig till Anders Haskels börsanalys som kommer ut på onsdagar.

Den svaga utvecklingen för de nordiska telekomjättarna har medfört att båda aktierna blivit försiktigt värderade. Såväl Nokia som Ericsson handlas till 13 gånger vinsten, baserat på analytikerprognoser för nästa år. Jämfört med aktiernas historiska värderingar är detta inte högt.

Värderingen kan förklaras med stor osäkerhet inför framtiden. Kommer Nokia att kunna behålla sin ställning som solklar världsetta på mobiltelefoner eller kommer konkurrensen från nya aktörer till slut att bli för tuff? Vad händer när mobiler och datorer växer samman?

Kring Ericsson finns det också stora frågetecken kring den framtida konkurrensen. Här är det framför allt kinesiska aktörer med Huawei i spetsen som rycker fram. Det finns också stora frågetecken kring hälftenägda Sony Ericsson och ST Ericsson. Samtidigt gör Ericsson framgångsrika inbrytningar på tjänsteområdet.

En anledning till telekomaktiernas kräftgång kan vara att det är andra branscher som banker, verkstad och annat konjunkturkänsligt som stått i fokus inför en ljusning i ekonomin.

ANNONS

I takt med att en bild med en långt utdragen återhämtning för konjunkturen breder ut sig kan intresset för Ericssonaktien ta fart. Jag tycker därför att aktien kan vara värd ett chansköp just nu.

Starkt år väntar Skistar – snart läge för vinsthemtagning

I samband med att skidanläggningsföretaget Skistar lämnade sitt bokslut i förra veckan presenterade bolaget också bokningsläget inför den stundande säsongen. Allt tyder på att verksamheten går mot en ny rekordvinter eftersom bokningarna i slutet av september låg 7 procent högre än vid samma tidpunkt ett år tidigare.

Skistar gynnas av att svenska kronan fortfarande ligger på en attraktiv nivå för utländska besökare. Huvuddelen av gästerna består dock av svenska familjer och dessa kommer att fortsätta prioritera fjällsemestern. Lågkonjunkturen lär knappast slå mot vintersemestern eftersom många har mer pengar att röra sig med i dag jämfört med för ett år sedan, bland annat tack vare låga räntor och skattesänkningar.

Aktiemarknaden är också helt inställd på en stark säsong. Skistaraktien står ungefär på dubbla nivån jämfört med för ett år sedan. Framför allt har aktien gått starkt sedan april med en uppgång på 60 procent och handlas nu runt årshögsta på 130 kronor. Det betyder att aktien följt sitt vanliga säsongsmönster med en stark utveckling under sommarhalvåret och på hösten.

Efter toppnoteringar i november eller december har aktien vänt nedåt lagom till att skidsäsongen drar igång på allvar. Det är mycket möjligt att detta mönster upprepas i år. Den aktiva placeraren bör alltså öka beredskapen för att ta hem en vinst på aktien. Du som är skidåkare ska dock behålla 200 aktier så att du inte går miste om bolagets aktieägarrabatter.

Statistik tyder på svagare börs

Förra veckans statistikflod sköljde in som en kalldusch över börsen. Flera viktiga siffror med USA:s arbetsmarknadsstatistik och inköpschefsindex (ISM) i spetsen var sämre än förväntat. Det har därmed blivit betydligt mer sannolikt att den ekonomiska återhämtningen går trögt, inte minst i USA. Det betyder i sin tur att risken för bakslag på börsen har ökat.

ANNONS

Efter ett ras på 6 procent från toppen i september fram till i fredags återhämtade sig börsen ett par procent när den här veckan inleddes. Mönstret är därför det samma som vi sett flera gånger tidigare i år. När kurserna fallit med några procent upplever köpare att det uppstått en ny chans att köpa till attraktiva priser inför nästa uppgång och vi ser en återhämtning på börsen.

När vi nu går in i höstens rapportperiod kommer de signaler som företagen skickar ut om det aktuella affärsklimatet att bli avgörande för börsutveckling under några veckor framöver. På statistikfronten kommer det att vara ganska tunt den närmsta veckan, vilket också bidrar till att fokus skiftar över till nyheter från företagen.

Lettland pressar bankerna

I Sverige har det blossat upp en ny oro för Baltikum.

Upprinnelsen är att finansminister Anders Borg och även statsminister Fredrik Reinfeldt kritiserat Lettland för att inte göra tillräckligt för att komma tillrätta med sina ekonomiska problem. Från den lettiska sidan upplevs kritiken som orättvis. Samtidigt tycker jag att man kan ha klar för sig att Borg/Reinfeldt knappast kritiserar politiken i ett grannland på det här sättet utan att ha på fötterna.

Ett förnyat fokus på läget i Lettland har satt bankerna under ny press. Mest drabbar detta Swedbank och SEB som har en relativt stor del av sina affärer i landet. Samtidigt vet vi att det är i lägen med stor oro som de bästa köplägena uppstår. Skulle den återuppväckta baltoron tillta kan det alltså skapa ett intressant köpläge i bankaktierna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]