Det skandaldrabbade Cefour får nu en erinran av Aktietorgets disciplinkommitté.
Cefour får erinran från Disciplinnämnd
Mest läst i kategorin
Kopplingen mellan vinbolaget Cefour och svindleri- och insiderbrottsmisstankarna som svärtade ned bolaget i slutet av fjolåret har inte lagt sig. I kölvattnet från detta har Aktietorget beslutat, på begäran av dess disciplinkommitté, att tilldela vinbolaget en erinran.
Erinran rör ”brister i informationsgivningen avseende bolagets skyldighet att säkerställa att informationen som lämnas till marknaden är korrekt, relevant och fullständig”, enligt Disciplinkommitténs beslut.
Aktietorget hänvisar till brister i informationgivningen vid en rad tillfällen. Dels rör det perioden direkt efter ordföranden och grundaren Mats Krönlein samt storägaren Dejan Shabacker begärdes häktade misstänkt för grovt insiderbrott och grovt svindleri.
Perioden beskrivs som en krisperiod då även samtliga styrelseledamöter avgick och aktiehandeln stoppades.
En granskningsman tillsattes av Aktietorget.
Cefours näst största ägare, Capillum Holding, ställde upp med en lånelöfte om 4,5 miljoner kronor, vilket offentliggjordes i pressmeddelanden samt i Q3-rapporten. Aktietorget fick sedan reda på nya villkor rörande lånelöftet och fick trycka på bolaget för att lämna ut informationen om dessa.
Aktiehandeln var åter i gång.
Cefour meddelade därefter att en nyemission ska ske som skulle tillföra bolaget 6,6 miljoner kronor. Maxpeak, Capillum och Kopparberg invest var garanter. Även styrelse och ledning i Cefour stod redo att teckna andelar av emissionen.
I memorandumet som skickades ut till kommande och befintliga aktieägare stod det om Capillums lånelöfte om 1,3 miljoner kronor som ska betala ut ”under återstoden av 2013.”
Capillum hade dock tidigare nämnt att dess avsikt var att omvandla lån till ägarkapital i emissionen. Detta framgick dock inte av memorandumet.
Capillum var vid tidpunkten näst största ägare efter den häktade Krönleins bolag.
Att Capillums 2,7 miljoner kronor hade tecknats genom kvittning framgick heller inte av ett senare pressmeddelande. Inte förrän i februari, efter påtryckningar från Aktietorget, presenterade Cefour att kvittningarna i emissionen uppgick till drygt 2,7 miljoner kronor, varav två tredjedelar avsåg skulder till Capillum.
Snart därefter blev det klart att Capillum sålt ut en stor del av sitt innehav i Cefour. Informationen kom inte från Cefour eller från Capillum utan från ett dotterbolag till Capillum.
Aktietorget anser att Cefour har gynnat Capillum på ett sätt som har riskerat att gå ut över övriga aktieägare.
Aktietorget skriver vidare att ”med hänsyn till det relativt stora belopp som kvittades och Cefours ansträngda finansiella läge hade information om kvittningarna varit av stor vikt för befintliga och potentiella aktieägare, både inför och efter emissionen”.
När Capillum sålde hela innehavet borde information ha gått ut till marknaden efetrsom bolaget innan uttalat sig om att man hade tagit ”ägaransvar”, vilket gör att dessa omfattade försäljningar utgör kurspåverkande information, enligt Aktietorget.
Aktietorget riktar även pekpinnen mot Cefours tidigare ordförande Krönlein och menar att hans agerande på årsstämman är ”anmärkningsvärd och ”olämplig” och pekar bland annat på den styrelse som han satt samman i bolaget, vilken inte uppfyllde kraven på oberoende.
Disciplinnämnden har kommit fram till att Cefour har brutit mot ett flertal regler som gäller för ett noterat bolag. Bland annat hänvisar näömnden till att det har saknats ett skriftligt åtagande som beskriver Capillums lånelöfte. Informationen om detta lånelöfte har även ändrats under tidens gång. ”Information om lånelöftet har därigenom varit felaktig och vilseledande och i strid mot noteringsavtalet”.
Disciplinnämnden hänvisar även till informationen i emissionsmemorandumet som inte talar för att Capillums lån skulle kvittas i den aktuella emissionen. denna information kunde ha varit av stor vikt flr befintliga samt potentiella aktieägare både inför och efter emissionen.
”Genom att underlåta att informera om detta i emissionsmemorandumet och i memorandumet istället för att förmedla bilden av att kvittning inte skulle ske har Cefour enligt Disciplinnämndens uppfattning grovt åsidosatt sin skyldighet att informera på ett korrekt och fullständigt sätt”.
Disciplinnämnden anser dock att Cefour har gjort vad som förväntats av bolaget när man har agerat för att ”en olämplig ägare” avyttrar sina aktier. Mats Krönlein har nu avyttrat samtliga aktier i Cefour.
Vid val av påföljd har Disciplinnämnden haft ovanstående i åtanke och menar att företrädarna har tagot ett stort anmsvar för att rädda bolaget från konkurs. Nämnden har därför beslutat att påföljden stannar vid en erinran.
Nämnden bestod av Anders Ackebo, Anders Broström och Björn Wendleby.
I ett separat pressmeddelande samma dag som erinran kom meddelar Cefour att företrädesemissionen är slutförd och att den har tecknats till 76,72 procent och tillfört bolaget 4,3 miljoner kronor före emissionskostnader.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.