UPPDATERAD Finansföretaget Catellas toppchefer ska betala in 42 miljoner kronor extra i skatt. Orsaken är att bolagets optionsprogram, kopplat till en kapitalförsäkring på Bermudas, underkänts. Catella tvingas nu ta en del av den ekonomiska smällen.
Catella-chefer åker på skattesmäll på 42 miljoner

Mest läst i kategorin
Efter tunga personalavhopp, vinstfall och skattesmällar har Christer Löfdahl, färsk vd på Catella sedan i höstas, fått en ny huvudvärk att tackla.
Det är fem av Catellas toppchefer, med Johan Ericsson och Lennart Schuss i spetsen, som fått underkänt av skattemyndigheten för sina så kallade syntetiska optioner. Optionerna har sedan kopplats till kapitalförsäkringar i Berumudas.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Finans och Försäkring som skickas ut varje fredag.
Toppcheferna Johan Ericsson och Lennart Schuss ska vardera betala
in extra skatt på 15,4 miljoner kronor, 15,7 miljoner kronor.
Dessutom ska Ando Wikström på Catella Fastigheter betala in 5,8 miljoner kronor och Annika Espander Jansson och Mats Thorén på Catella Healthcare betala 3,8 respektive 1,6 miljoner kronor.
De fem toppcheferna ska sammanlagt alltså betala in ytterligare 42,3 miljoner kronor i skatt.
Dessutom har fyra Catella-bolag som ett resultat av revisionen fått höjd skatt med knappt 30 miljoner kronor.
– Även om vi överklagat Skatteverkets beslut så har vi reserverat en summa i vårt bokslut, säger Christer Löfdahl, färsk vd på Catella sedan i höstas.
Han vill inte gå in närmare på hur stor summa som är reserverad på grund av tvisten. Men helt klart är att det kommer att få effekt på sista raden om Catella förlorar skattetvisten.
Löfdahl vill inte heller gå in på hur många chefer som omfattas av det ifrågasatta optionsprogrammet.
– Men vi har beslutat att ta en del av den ekonomiska smällen. Vi har ställt vissa ekonomiska garantier till de anställda, säger Christer Löfdahl, vd Catella AB, utan att vilja gå in på några detaljer.
Bakgrunden är ett syntetiskt optionsprogram som Catella tecknat för 98 nyckelpersoner. I flertalet fall har Catella kopplat optionen direkt till chefernas kapitalförsäkringar i Premier Life på Bermudas.
Bahamas-försäkringen har senare namnändrats till först Credit Suisse Life & Pensions och därefter Winplan Assurance.
Så här ser ett typiskt skatte-upplägg ut för Catellas nyckelpersoner:
Toppchefen tecknar ett optionsavtal med Catella i augusti 2004 och betalar en premie på 1.125.000 kronor. Ett och ett halvt år senare, i mars 2006, faller delar av optionen ut och den anställde kan kvittera ut 25 miljoner kronor.
Cheferna som haft de här optionerna på Catella har sedan låtit bli att ta upp pengarna från den utländska kapitalförsäkringen i deklarationen, med motiveringen:
”Den utländska kapitalförsäkring som jag innehar är en livränteförsäkring som saknar tekniskt återköpsvärde varför den inte har redovisats till avkastningsskatt eller förmögenhetsskatt.”
Men i sitt beslut går Skatteverket alltså på motsatt linje:
”Den ersättning som du har erhållit för ´optionerna´ utgör lön.”
Catella har nu överklagat tvisten till kammarrätten. Optionsprogrammet är skrotat sedan några år tillbaka.
Catella ägs till 91 procent av en stiftelse, medan Kamprad-bolaget Inter Ikea äger resterande delen.