Realtid

Carnegies ledning avstår från vinst

administrator
administrator
Uppdaterad: 11 juni 2007Publicerad: 11 juni 2007

UPPDATERAD Optionshärvan leder till att Carnegies chefer inte får några bonusar i år. Det var priset för att få investmentbankens aktieägare att acceptera en avskrivning på 315 miljoner kronor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Carnegie har ett vinstdelningssystem som innebär att vinsten delas lika mellan anställda och aktieägare. Det är ett för branschen generöst system med syftet att kunna rekrytera och behålla toppkrafter i den stenhårda konkurrens som råder inom finansbranschen.

Den avlöjade optionshärvan på Carnegies tradingavdelning ledde till att vinster överskattades och för stora bonusar betalades ut mellan 2005 och 2007.

– Vi har åkt på en riktig stjärnsmäll som lett till hög aktivitet i firman. Vi har vidtagit åtgärder för att det här inte ska ske igen, sade styrelseordföranden i Carnegie, Christer Zetterberg, på en presskonferens.

Han betonar att det har varit mycket svåra beslut att ta men att de åtgärder som styrelsen nu beslutat om är de bästa för bolagets långsiktiga utveckling och därmed för aktieägarna.

Aktieägarna drabbas genom att underskotten i vinstdelningssystemen skrivs av under 2007. Zetterberg medger att entusiasmen bland ägarna inte har varit så stor. Än så länge har 40-50 procent av aktieägarna uttalat sitt stöd.

Carnegies ledning har samtidigt gått med på att avstå från sina bonusar för 2007. Carnegie gör inga egna vinstprognoser men analytiker räknar med att bolaget gör en vinst på 2 miljarder kronor i år. Det skulle innebära att ledningen, som består av åtta personer, skulle fått sammanlagt 70 miljoner kronor i bonus.

– Det känns väldigt bra i den här krissituationen att avstå. När vi kräver en uppoffring av aktieägarna så måste man göra något själv, säger vd Stig Vilhelmsson.

Styrelsen har beslutat om att göra en avskrivning på 315 miljoner kronor varav 175 miljoner kronor före skatt avser vinstdelning utbetald under 2005 och 2006.

ANNONS

Enligt Zetterberg är det inte möjligt att kräva tillbaka bonusar som redan har betalats ut:

– Det har gjorts en noggrann juridisk genomgång och den har visat att det är legalt omöjligt att kräva tillbaka pengar som mottagits i god tro.

Karin Forseke var vd i Canegie fram till våren 2006 och har därmed tagit emot bonus baserad på de uppblåsta affärerna. Hon fick 13,6 miljoner kronor i bonus för 2005 och är inte främmande att betala tillbaka delar av bonusen.

Men Christer Zetterberg vill inte yttra sig om detta.

– Det är ingen fråga för oss.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS