Bureaktien föll rejält i måndags när delårsrapporten för andra kvartalet presenterades.
Carnegie kan bli klipp för Bure
Mest läst i kategorin
Nedgången som inte känns helt motiverad kan bero på att rapporten är svår att tränga igenom.
Bland annat är det köpet av Carnegie som gör Bures siffror svåra att tolka, inte minst på grund av ett antal poster av tillfällig karaktär som ingår i räkenskaperna.
Efter försäljning av aktier till ett antal nyckelpersoner kommer Bure att äga drygt en fjärdedel av Carnegie. Det kan komma att bli en riktigt bra affär. Carnegies varumärke solkades ner i samband med fjolårets skandaler som slutade med att bolaget fick sina tillstånd indragna och blev övertaget av staten.
Här kan du beställa Anders Haskels börsanalys direkt in i din inbox varje onsdagmorgon innan börsen öppnat.
Nu, nästan ett år senare, står det klart att Carnegie klarat krisen förvånansvärt bra. En stor del av personalen finns kvar. Samtidigt är några seniora nyckelpersoner på väg in som kommer att kunna bidra starkt till att upprätthålla och förstärka Carnegies tidigare mycket goda rykte ute bland kunderna.
I takt med att börsklimatet förbättras finns dessutom alla förutsättningar för Carnegie att öka vinsterna. Bure investering i Carnegie kommer att uppgår till mindre än en halv miljard kronor efter att tilläggsköpeskillingar är betalda. Med den långsiktiga intjäningskapacitet som bör finnas hos Carnegie behöver det inte dröja särskilt länge innan innehavet är värt minst det dubbla.
Om Carnegie skulle komma tillbaka till samma position som företaget hade för ett par år sedan finns det ännu mer att hämta. Som jag ser det är oddsen mycket goda för Carnegie ska bli ett klipp för Bures ägare.
Bättre utsikter för AstraZeneca
Nyhetsfokus har de senaste dagarna varit riktat mot AstraZeneca efter att bolaget i helgen presenterat en studie avseende Brilinta som är ett nytt läkemedel mot blodpropp. Studien visade att Brilinta är bättre än nuvarande behandling samt att behandlingen kan ske utan risk för allvarliga biverkningar.
Eftersom huvudkonkurrenten i dag är världens näst mest sålda kan Brilinta bli en mycket betydande produkt om den håller vad den lovar. Sannolikheten för att AstraZeneca ska lyckas ta Brilinta ända fram till kommersialisering har ökat efter resultatet av den senaste studien. Men först ska produkten igenom en tillståndsprocess och AstraZeneca avser lämna in ansökningar om registrering i USA och Europa under fjärde kvartalet.
AstraZeneca har halkat efter rejält jämfört med många andra aktier på Stockholmsbörsen i sommar. Men här skiljer sig utvecklingen mycket åt beroende på vilken valuta aktien handlas i. Till glädje för amerikanska aktieägare har dollarkursens försvagning inneburit att aktien, mätt i USA-dollar, haft en mycket stark utveckling under sommaren.
AstraZeneca redovisar i dollar och en annan effekt av valutakursförändringarna är att nyckeltalen försämrats mätt i svenska kronor i takt med att dollarn blivit billigare. Varje vinstdollar blir ju mindre värd i svenska kronor när USA-valutan har fallit.
Trots det handlas AstraZeneca till p/e-tal under eller runt 10, vilket inte är dyrt. Nyheter som den om Brilinta är just vad marknaden behöver för att intresset kring aktien ska öka. Inte minst i ett läge där osäkerheten kring konjunkturuppgången ökar ser jag AstraZeneca som ett utmärkt komplement till mer konjunkturkänsliga aktier i en väl sammansatt aktieportfölj.
Osäkerheten ökar på stark börs
För en vecka sedan befann sig Stockholmsbörsen på årshögsta. Sedan dess har index backat ett par procent. Att det kommer hack i kurvan är helt normalt och nedgången är hittills för liten för att det ska gå att säga att vi ser början på ett trendbrott.
Samtidigt går det inte att komma ifrån att osäkerheten bland börsens aktörer har ökat den senaste tiden. Många menar att uppgången gått för snabbt och försöker hitta skäl till att kurserna ska falla. Optimisterna pekar på att det främst är de som missat uppgången som är negativa, helt enkelt av det skälet att man vill få ner kurserna till nivåer där man känner sig komfortabel med att kliva in på marknaden.
Vad som ändå talar för att pessimisterna ska få rätt är att börsen vacklar trots bra makrostatistik. Annars är det ju framför allt fina siffror som ger tydliga signaler om att lågkonjunkturen är på väg att gå över till en spirande konjunkturuppgång som fått marknaden på gott humör den senaste tiden.
Bland sådant som skapar oro just nu finns farhågor om kinesiska utlåningsbegränsningar, vilket skulle kunna bromsa den ekonomiska återhämtningen. Många ser också risker för ett konjunkturbakslag i höst efter att en del ekonomiska stimulanser som bilskrotningspremier i USA och Tyskland löpt ut.
Snart är det dessutom dags för de företag som ligger under analytikernas resultatförväntningar inför nästa rapportperiod att gå ut och varna marknaden. Till detta kn vi lägga att september brukar vara en allmänt svag börsmånad.
Den här veckan avslutas med en höjdpunkt för alla statistikintresserade när de amerikanska arbetsmarknadssiffrorna för augusti presenteras på fredag eftermiddag. Utfallet av dessa har förutsättningar att förflytta marknaden ett par procent i ena eller andra riktningen.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.