Realtid

Carnegie hjälper krisdrabbat oljebolag

administrator
administrator
Uppdaterad: 07 nov. 2012Publicerad: 07 nov. 2012

När PA Resources nu ska genomföra en finansiell rekonstruktion har aktiemäklarfirman Carnegie med vd Thomas Eriksson anlitats som finansiell rådgivare, som i sin tur har fixat Schweizbaserade oljemogulen Torbjörn Törnqvist som delgarant av det begärda kapitaltillskottet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande från PA Resources.

Även flera advokatfirmor är involverade som juridiska rådgivare. Så här står det i pressmeddelandet:

”Carnegie är bookrunner och finansiell rådgivare till PA Resources.

Advokatfirma DLA Nordic KB och Advokatfirman Vinge KB är legala rådgivare till PA Resources.

Gernandt & Danielsson Advokatbyrå KB är legal rådgivare till Carnegie.”

Börskursen i PA Resources har haft stora kursnedgångar de senaste åren. Sommaren 2008 hade aktien en topp kring 38 kronor, men i dagsläget ligger aktien under 0,30 öre motsvarande ett börsvärde på under 200 miljoner kronor för hela bolaget.

Och bara nu under onsdagen (7 november 2012) har PA Resources-aktien i skrivande stund fallit med 34 procent till 0,29 kronor. Som lägst var aktien nere i 0,23 öre i handelns inledning.

Realtid.se har sökt PA Resources vd Bo Askvik för kommentarer.

ANNONS

Bolaget skickade ut tre dokument under morgonen; resultatrapporten för tredje kvartalet 2012, ett pressmeddelande om kapitaltillskottet och en kallelse till extra bolagsstämma för att godkänna det föreslagna kapitaltillskottet.

Resultatrapporten visade att intäkterna uppgick till 525 miljoner kronor under tredje kvartalet 2012 vilket var en ökning med 6 procent.

Men nettoresultatet uppgick till katastrofala -1.385 miljoner kronor.

Det består dock dels av ett ebitda-resultat (rörelseresultat före avskrivningar) på 292 miljoner kronor men -1.495 miljoner kronor i form av nedskrivningar av PA Resources bokförda värden på tillgångarna. Nedskrivningarna avser PA Resources tillgångar i Kongo såsom oljefältet Azurite.

”Dessvärre har produktionen från Azuritefältet varit betydligt lägre än plan och fältets totala investeringar kommer troligen inte att återbetalas trots sidobrunnen som borras under fjärde kvartalet. Den lägre avkastningen, har tillsammans med amorteringar på krediter kopplade till tillgången, väsentligt försvagat bolagets finansiella ställning och flexibilitet”, skriver Askvik i resultatrapporten.

Han skriver även följande:

”Den alltför höga skuldsättningen och finansiella risken skapar osäkerhet kring bolagets möjligheter att utveckla sina tillgångar, vilket i sin tur har en negativ påverkan på aktien, konvertibeln och obligationer. Den har också lett till svårigheter att till rimliga värden avyttra, helt eller delvis, tillgångar. Det är därför ledningens och styrelsens bedömning att vi är tvingade att vidta åtgärder som både minskar skulden i förhållande till tillgångarna men också tillför ytterligare likviditet.”

Askvik skriver vidare att PA Resources styrelse därför föreslår en förstärkning av PA Resources ekonomi genom att innehavare av konvertibellån i PA Resources får en särskild möjlighet att byta lånet till PA Resources-aktier i kombination med att PA Resources ber aktieägarna om kapitaltillskott.

ANNONS

Sammantaget ska åtgärderna stärka PA Resources bokförda egna kapital (tillgångar minus skulder) med 1,7 miljarder kronor.

”Transaktionen är kritisk för att undvika att bolaget hamnar i finansiell rekonstruktion”, skriver Askvik i rapporten.

Nedskrivningarna på 1,5 miljarder kronor omfattar 1,3 miljarder kronor för Azurite-fältet och knappt 200 miljoner kronor för den återlämnade licensen Marine 14.

Efter nedskrivningarna har PA Resources ett bokfört eget kapital på under 1 miljard kronor samtidigt som bolaget har räntebärande lån på 1,3 miljarder kronor.

I relation till att PA Resources börsvärde understiger 200 miljoner kronor kan skuldsättningen på 1,3 miljarder kronor anses vara hög.

Enligt det separata pressmeddelandet om kapitaltillskottet står det att innehavarna av PA Resources konvertibellån får möjlighet till en förtida konvertering av lånet till PA Resources-aktier för 1 miljard kronor.

I kombination med ett kapitaltillskott på 700 miljoner kronor från bolagets aktieägare ska det stärka det egna kapitalet med 1,7 miljarder kronor.

Förslaget kräver godkännande från PA Resources aktieägare på en extra bolagsstämma i PA Resources som ska hållas 7 december 2012.

ANNONS

Småsparare på aktiemäklarfirmorna Avanza och Nordnet är största aktieägare i PA Resources med ägarandelar på 8-9 procent för Avanza-kunderna och drygt 3 procent för Nordnet-kunderna per slutet av juni 2012.

Även affärsmannen Bengt Stillström-kontrollerade investmentbolaget Traction fanns med på listan bland storägarna med en ägarandel på knappt 2 procent.

Förslaget om den förtida konverteringen av PA Resources-konvertiblerna innebär att innehavarna får byta konvertiblerna till nya PA Resources-aktier för en konverteringskurs på 0,15 kronor per aktie, det vill säga klart lägre än PA Resources nuvarande börskurs kring knappt 0,30 kronor.

Medan PA Resources-aktien som nämnt föll kraftigt under onsdagen på börsen, så steg däremot konvertiblerna i värde med nästan 60 procent.

Enligt pressmeddelande har konvertibelinnehavare som äger över 40 procent av de utestående konvertiblerna accepterat förslaget om förtida konvertering.

Det kapitaltillskott som PA Resources begär av aktieägarna innebär utgivning av nya PA Resources-aktier för 700 miljoner kronor för en teckningskurs på 0,10 kronor per aktie.

Tanken är att befintliga aktieägare ska stå för hälften av kapitaltillskottet och konverterande konvertibelinnehavare ska stå för övriga hälften.

Kapitaltillskottet är enligt pressmeddelandet garanterat av ett garantikonsortium med bland annat Torbjörn Törnqvists Schweizbaserade oljebolag Gunvor Group. Det totala belopp som konsortiet garanterar uppgår till 200 miljoner kronor, det vill säga i den utsträckning aktieägarna och konvertibelinnehavarna inte anmäler sig för att bidra med kapitaltillskottet på totalt 700 miljoner kronor träder konsortiet in och täcker upp mellanskillnaden upp till 200 miljoner kronor.

ANNONS

Tidigare har det varit tal om att ryska presidenten Vladimir Putin kan ligga med som delägare i Gunvor Group men detta har förnekats bestämt av Törnqvist, bland annat i en Financial Times-artikel från 2008 som refererades i Realtid.se samt i ett av SVT:s tv-program ”Uppdrag granskning”:

Han är dessutom aktiv seglare och är med bakom Sveriges deltagande i nästa omgång av kappseglingstävlingen America’s Cup vilket Törnqvist pratar om i ett annat videoklipp på Youtube:

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS