Realtid

Cancerforskare mutad i 20 år

administrator
administrator
Uppdaterad: 08 dec. 2006Publicerad: 08 dec. 2006

Den världskände brittiske forskaren Sir Richard Doll har glömt bort att berätta att han fick betalt av ett kemiföretag i över 20 år samtidigt som han undersökte cancerrisken hos olika kemiska ämnen. En svensk forskare riktar allvarlig kritik mot brittens agerande.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sir Richard Doll är främst känd för att han var den forskare som först fastställde att rökning orsakar lungcancer, men nu har uppgifter framkommit som kan göra honom känd på andra sätt.

När han dog förra året hittade man bland annat ett kontrakt mellan Sir Richard Doll och kemiföretaget Monsanto som visade att Doll blev betald för konsultuppdrag. Under tiden som han var anställd av Monsanto skrev Doll till en Australiensisk kommission som undersökte om ämnet Agent Orange, som Monsanto tillverkade och som användes av USA i Vietnamkriget, kunde vara cancerframkallande.

Sir Rixhard Doll skrev att det inte fanns några bevis på att Agent Orange orsakade cancer. I dag, 30 år efter Vitenamkriget, har lika många missbildade barn fötts till följd av Agent Orange som stupade amerikanska soldater i kriget. Uppemot en halv miljon vietnameser har direkt eller indirekt skador till följd av USA:s användning av ämnet.

Det finns även dokument som visar att Sir Richard Doll blivit betald av ytterliggare två kemiföretag; Dow Chemicals och ICI. Betalningen gällde en undersökning av ämnet vinylklorid, som används i plast, och den friade ämnet från all koppling till cancer förutom levercancer. Det är en slutsats som Världshälsoorganisationen inte håller med om i dag. Sir Richard Dolls slutsats användes av tillverkarnas handelsorganisation som försvar för ämnet i över tio år.

Den svenske forskaren Lennart Hardell från Universitetssjukhuset i Örebro anser att en del av Sir Richard Dolls arbete har lett till att vi i dag underskattar kemiska ämnens cancerpåverkan.

– Det är okej för vilken forskare som helst att göra konsultationer till precis vem de vill, men då ska det också redovisas i de vetenskapliga artiklar som de publicerar, säger Lennart Hardell till The Guardian.

Realtid.se

[email protected]

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS