"Studenterna pratar inte så mycket om att de vill bli revisor eller att de vill arbeta med redovisning och granskning längre. Istället pratar de om vilken revisionsfirma som de vill arbeta på". Det säger Pernilla Broberg, universitetslektor vid Högskolan Kristianstad och Linköpings universitet, till Realtid.
"Byrån lockar mer än revisorsuppdraget"
Mest läst i kategorin
Söktrycket för att komma in på den företagsekonomiska utbildningen är högt. Däremot är det betydligt fler som väljer att inte läsa utbildningen på magister eller masternivå utan nöjer sig med den treåriga kandidatutbildningen, vilket räcker om man siktar på att bli auktoriserad revisor.
Det är nödvändigtvis inte revisorsrollen som lockar studenterna att söka in till utbildningen. Snarare är det önskan om att få arbeta på en prestigefull revisionsbyrå några år för att därefter börja på sitt “drömjobb”.
Det säger Pernilla Broberg, som är universitetslektor i företagsekonomi vid Högskolan Kristianstad och Linköpings universitet.
– Studenterna pratar inte så mycket om att de vill bli revisor eller att de vill arbeta med redovisning och granskning längre. Istället pratar de om vilken revisionsfirma som de vill arbeta på. Det är byrån som lockar mer än själva uppdraget som revisor! Studenterna gillar imagen som stora revisionsfirmor har. Byråerna upplevs som viktiga, spännande och lite hemlighetsfulla.
En annan trend som Pernilla Broberg noterar är att man inte börjar på en revisionsfirma med slutmålet att bli revisor.
– Förr var studenterna i tårar när de fick ett erbjudande om anställning på en revisionsfirma. Idag anses ett anställningserbjudande snarare vara “vägen till något annat”. Studenterna är väl medvetna om att de får en mycket bra bas genom att arbeta några år på en revisionsfirma, men målet är inte längre att stanna på firman och bli auktoriserad revisor eller partner och få en guldklocka.
Vilket är deras mål?
– Många gånger är målet att arbeta med ekonomi eller ledningsfrågor på ett stort företag som H&M eller Volvo.
Vad innebär det här för revisionsbranschen?
– Är målet att ha en stark revisionsbransch så är inte det här en positiv utveckling. Revisionsbyråernas modeller ser ut så att det inte kan vara ett alltför stort tapp i nyrekryterade som sedan stannar kvar. Jag vet att revisionsbyråerna är bekymrade över den stora omsättningen bland nyanställda.
Hur behöver revisionsbyråerna arbeta annorlunda för att behålla fler?
– Byråerna har en gedigen rekryteringsprocess i vilken de är noga med vem de erbjuder en anställning. Men, det verkar inte fungera fullt ut. Något måste helt enkelt göras annorlunda! Jag tror att byråerna behöver skifta fokus.
Idag sätter byråerna stort fokus på de affärsmässiga aspekterna snarare än själva revisionen, berättar Pernilla Broberg. Många upplever att det handlar mer om hur man rekryterar kunder, hur man säljer in uppdrag och hur man behåller sina kunder snarare än hur man bedömer olika redovisningsposter i ett granskat företag. Långt ifrån alla som har tänkt att bli revisor trivs i den rollen.
– Det är inte ovanligt att våra studenter blir rekryterade till en revisionsbyrå redan under andra året. Det tolkar jag som att byråerna letar efter en viss personlighetstyp snarare än specialistkompetens. Det är oftast inte de eftertänksamma och mer tysta studenterna som i första hand blir rekryterade, trots att de kanske skulle bli utmärkta revisorer. Istället är det de mer verbala studenterna som vet hur man tar plats som erbjuds anställning.
Förutom att byråerna behöver se över sina rekryteringsmodeller upplever Pernilla Broberg att man måste göra revisorsrollen roligare, för att fler ska stanna i yrket.
– All formalia och dokumentation kring sådant som oberoendet har exploderat. Det har helt enkelt blivit för mycket fokus på checklistor än på själva revisionsarbetet. Det är ingen bra utveckling!
Revisorerna har till viss del blivit alltför beroende av sin byrå, menar Pernilla Broberg.
– Det är byrån som tillhandahåller checklistor, rutiner och manualer. I och med detta ges också byrån tolkningsföreträde framför revisorn. Jag får ofta höra revisorer säga att deras byrås system är bättre än konkurrenternas. Men det är inte systemen som ska vara bättre utan revisorerna. Jag skulle vilja se mer flexibilitet och kritisk reflektion i förhållande till checklistor och manualer. Jag tror att revisorerna skulle få det betydligt roligare i sin roll om de tilläts fokusera mer på själva granskningen.
Är revisionsbranschen i fara?
– Revisorsrollen kommer helt klart att se annorlunda ut i framtiden. Det gör att vi inte bör hålla fast vid en traditionell bild av revisorsyrket utan måste uppdatera den lite. Inte minst digitaliseringen och den unga generationens preferenser kommer att stöpa om branschen. Det är branschen nog inte helt förberedd på.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.