Bonavas vd Joachim Hallengren jämför den svenska byggkrisen med Lehman-kraschen. Sverige är i ett moment 22, säger han till Svenska Dagbladet.
“Byggkrisen blir längre än Lehman-kraschen”
Mest läst i kategorin
Bonava går bra tack vare satsningar utomlands; bland annat är företaget nu störst i Tyskland, som tagit över efter Sverige som huvudmarknad för nya bostäder, skriver SvD.
I Sverige har det däremot blivit tvärnit och Joachim Hallengren beskriver det som ett moment 22.
– Vanliga människor har svårt att finansiera sitt bostadsköp. Alla går bara runt i en cirkel, säger han.
Amorteringskraven och skuldkvotstaket i kombination med bankernas försiktiga kalkyler och krav på att kunderna ska sälja innan de köper, har lett till kraftig inbromsning på marknaden och människor står och stampar utan att ta sig över tröskeln.
Joachim Hallengren säger till SvD att den pågående krisen för bostadsutvecklare redan pågått längre än effekterna av Lehman-kraschen och kommer att pågå länge än.
Han påminner om 90-talskrisen då det tog sex år för bostadspriserna att återhämta sig. Vad gäller nuläget spår Joachim Hallengren ett överutbud på marknaden även första halvåret 2019, särskilt i Stockholm och Mälardalen.
Han lägger skulden på de nya lånereglerna. Nyproduktionen av bostäder är cirka tio procent billigare i dag; marknaden fungerar, det är kreditgivningen som inte gör det, menar han.
När det går trögt i Sverige expanderar Bonava i stället i Tyskland och Finland. På dessa marknader är marginalerna dock lägre än byggbolagen varit vana vid i Sverige. Samtidigt bedömer analytiker att Bonava kan vara en prispressare och Joachim Hallengren säger till SvD att ”priser kan alltid bli lägre”.
Av Bonavas 10 300 bostäder under produktion byggs bara 2 200 i Sverige. Merparten är bostadsrätter.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.