Realtid

Budgivare redo backa

Martin Lindgren
Uppdaterad: 07 jan. 2011Publicerad: 07 jan. 2011

Räkna inte med ett höjt bud på Q-Med. Enligt rådgivaren Ola Åhman på Roschier har Galderma bestämt sig.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I veckan inleddes acceptperioden för Q-Meds ägare efter budet från schweiziska Galderma.

Samtidigt har Q-meds aktie handlats över budnivån på 75 kronor den senaste tiden. Det tyder på att marknaden spekulerar i att Galderma är redo att höja insatsen för att komma över sin svenska konkurrent.

Uppgifter till Nyhetsbyrån Direkt strax före jul gjorde gällande att flera institutioner var redo att gå emot budet. Carnegie publicerade samtidigt en ny analys där banken menar att budpremien är snålt tilltagen med tanke på synergierna i affären.

Q-Meds grundare Bengt Ågerup och bolagets styrelse står bakom budet men hittills har ingen av övriga storägare lämnat något offentligt besked om hur de ställer sig till ett utköp av bolaget.

Från Galdermas juridiska rådgivare Roschier är dock budskapet till marknaden tydligt: räkna inte med att det finns mer pengar att hämta.

– Om inte det här går igenom så backar de. Det finns ingen som helst tanke på att höja budet, säger Ola Åhman som är partner på Roschier till Realtid.se.

Ola Åhman har varit djupt involverad i arbetet med affären de senaste månderna. Han sitter som suppleant i styrelsen för det särskilda budbolag som Roschier satt upp åt Galderma.

På byrån är bland andra Mattias Friberg, Malin Karvonen och Björn Lundqvist inblandade i arbetet med affären.

ANNONS

De finansiella hjärnorna bakom budet finns på Credit Suisse i London där teamet letts av Kristian Terling, Jens Welter och David Serre.

Swedbank Markets har haft huvudansvaret för prospektskrivning och banken hanterar också aktieinlösen. Förutom corpchefen Daniel Hummel har Martin Johansson, Michael Alkärr och Anna Sundin varit engagerade i arbetet.

Övriga inblandade i budet, förutom Galdermas interna team, är pr-rådgivaren Anders Fogel på Brunswick Group och Carl Lindgren på KPMG som sedan tidigare även är revisor i Galdermas svenska marknadsbolag.

Vid sidan om den avgörande frågan om aktieägarna accepterar den liggande budnivån återstår mycket arbete innan ett kommande uppköp kan bli klart.

Affären villkoras bland annat av konkurrensprövning i flera länder och Roschier har anlitat en rad lokala firmor för detta arbete.

Budteamet har också begärt och fått dispens från Aktiemarknadsnämnden när det gäller undantag från delar av de svenska takeover-reglerna.

Orsaken är att huvudägaren Bengt Ågerup gått med på att sälja sina aktier på en lägre nivå än den officiella budnivån.

Ågerup får till en början 58,94 kronor kronor per aktie. En tilläggsköpeskilling kan öka priset till maximalt 74,96 kronor. Det speciella upplägget var en nyckel i budförhandlingarna.

ANNONS

– Man kan säga att huvudägaren är med och finansierar en del av premien till minoriteten, säger Ola Åhman.

De exakta villkoren för den eventuella tilläggsköpeskillingen kommer inte att avslöjas eftersom de riskerar att avslöja kommersiellt känslig information för Galdermas konkurrenter.

Avtalet innebär inte att Bengt Ågerup, som lämnade vd-posten så sent som i september förra året och idag är ordförande, kommer ha kvar några uppdrag för Q-Med. Han klipper alla band 24 år efter starten om budet går igenom.

Fotnot: Q-Meds rådgivare i samband med budet är Nordea Corporate Finance och Mannheimer Swartling.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Lindgren
Martin Lindgren
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]