Realtid

Brottmål tar längst tid i Göteborg

Helene Rothstein
Uppdaterad: 26 feb. 2010Publicerad: 26 feb. 2010

Den genomsnittliga tiden för brottmål är längst vid Göteborgs tingsrätt. Här tar ett brottmål dubbelt så lång tid som vid Stockholms tingsrätt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Enligt Domstolsverkets årsredovisning för 2009 var den så kallade omloppstiden, den tid det tar från ett ärende kommer in till dom faller, nära dubbelt så lång tid vid Göteborgs tingsrätt jämfört med Stockholm tingsrätt, och dubbelt så lång tid än vad regeringen förväntar sig.

Regeringens uppsatta mål för brottmål är att de i snitt ska ta fem månader. Detta klarar Malmö tingsrätt nästan och Stockholm tingsrätt med marginal. Men vid Göteborgs tingsrätt tar ett brottmål i snitt 9,4 månader.

Anmäl dig till Realtid.ses Nyhetsbrev Juridik.

Brottmål är också de flesta mål som kommer in till tingsrätterna i Sverige. Det är en ständigt ökande kategori och i fjol inkom totalt 87.476 brottmål, en ökning med 5 procent jämfört med 2008 och med 15 procent jämfört med 2007.

Både brott- och tvistemål har ökat under hela 2000-talet. Det finns många olika förklaringar till det.

– Vår samlade bedömning är att åklagare och polis har fått mer resurser, de har blivit mer effektiva medan vi inte fått lika mycket resurser, Säger Marcus Nilsson, informatör på Domstolsverket.

Vad gäller Göteborgs tingsrätts långa väntetider för brottmål säger lagman Stefan Strömberg att tingsrätten har arbetat mycket med att förändra situationen den senaste tiden.

– Anledningen till att väntetiderna är så långa beror på att vi har flera mål där vi inte har fått tag på folk, de återkommer inte eller är försvunna utomlands. En annan orsak är att det kommer in nya stämningar mot samma person.

ANNONS

En tredje orsak är att tingsrätten länge haft äldre ärenden, som var tvungna att betas under fjolåret. Det har lett till, menar Strömberg, att statistiken blir något missvissande då regeringens uppsatta mål avser de 75 procent av alla brottmål som tar kortast tid.

Likväl är Strömberg självkritisk.

– Vi måste få ner balansen på lång sikt. Vi har ändrat arbetsrutiner, målet är att få en bättre hantering. Vi måste jobba med de nya målen. Den som idag begår ett brott i Göteborg ska inte behöva vänta så länge.

Stefan Strömberg har varit chef för Göteborgs tingsrätt ett år.

– När jag kom accelererade ett arbete som går ut på att folk ska få besked snabbare, 2012 ska vi vara på topp, säger han med eftertryck.

Vad kan det få för konsekvenser att brottmålen ligger på 9,4 månader istället för fem? Stefan Strömberg, lagman för Göteborgs tingsrätt ser främst två allvarliga konsekvenser med den långa väntetiden.

– För det första får målsägande och tilltalande samt andra parter vänta onödigt länge på dom och har, liksom vittnen, frågan hängande över sig onödigt länge.

För det andra handlar det om bevisning.

ANNONS

– Vittnen och andra förhörspersoner är en färskvara. Varje förlängning av tiden ökar risken att bevisningen förlorar i kvalitet.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Helene Rothstein
Helene Rothstein
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]