UPPDATERAD Det svenska spelmonopolets dagars är räknade och det verkar finnas stöd för det troliga förslaget om licenskrav på spelbolag. Ett förslag som också förväntas få EU:s godkännande.
Brittisk licensmodell kan ersätta monopol

Mest läst i kategorin
I och med regeringsskiftet är det tämligen klart att det svenska spelmonopolet kommer att avskaffas. Men samtidigt vill ansvarig minister på finansdepartementet, finansmarknadsminister Mats Odell, inte ha ett – som han tidigare sagt – ”vilda västern” på spelmarknaden. Ett licenssystem för privata spelbolag – svenska som utländska – ser i dag ut att bli det som ersätter det tidigare systemet.
Detta är också något som förespråkas av etablerade privata spelbolag.
– Vi har alltid förespråkat ett system där privata bolag får konkurrera, men där vi också är med och tar ett socialt ansvar, säger Douglas Roos, vd för svenska Ladbrokes.
Intäkterna från licenserna är tänkta att gå dels till verksamheter som går ut på att förebygga spelmissbruk, och dels till den svenska idrottsrörelsen.
– Ett licenssystem som är förenligt med EU:s regler är också vad jag föreslagit, säger den förra socialdemokratiska regeringens utredare Jan Francke, som sparkades från utredningen sedan har föreslagit ett avskaffande av monopolet.
Vid en första anblick skulle även ett system med krav på särskild licens för spelbolag strida mot EU:s regler om fri konkurrens och fri rörlighet inom unionen. Ett bolag som har tillstånd att verka i ett EU-land borde rimligtvis automatiskt vara ha rätt at verka i ett annat.
– Men enskilda länder har i vissa fall rätt att upprätthålla ett socialt skyddsnät, och det kommer med största säkerhet att gälla i det här fallet, säger Douglas Roos.
Ett land som reglerar sin spelmarknad med ett licennsesystem är Storbritannien, men samtidigt är det svårt att direkt kopiera ett lands system på ett annat.
– Det gör att många att många frågor måste lösas innan ett nytt stystem kan införas, säger Jan Francke.
EU-kommissionen har tidigare kritiserat Sverige för spelmonopolet, och kommissionen har aviserat ett framtida möte med svenska myndigheter i den aktuella frågan. Senast i april riktade EU stark kritik mot Sverige, och kärnan i kritiken var att de sociala hänsynstaganden som av Sverige anges som skäl till monopolet rimmar illa med den omfattande marknadsföringen av det statliga spelandet.
Något beslut om hur EU kommer att agera rent konkret har emellertid inte tagits, och en talesman för EU-kommissionen uppgav på torsdagen att ett beslut om att gå vidare i processen mot Sverige eller att lägga ner ärendet kan komma i december.
Kommissionen framhåller att den inte siktar på att avreglera spelmarknaden, utan att se till att alla aktörer, som utländska bolag, behandlas lika.