<pufftextlänk>Utomhusannonsören Clear Channel har tröttnat på att alla annonsköp från mediebyråerna Carat och Vizeum ska gå genom "mellanhanden" Posterscope.</pufftextlänk> Konkurrenten JCDecaux betalar 5 procent i dolda provisioner till Posterscope. "Vi ser att när annonseringen totalt ökat så minskade samtidigt Carats köp från oss", säger Clear Channels vd Maria Skoglund, till Realtid.se.
Bråk om dolda provisioner

Mest läst i kategorin
Clear Channel och närmaste konkurrenten JCDecaux är störst i Sverige på utomhusreklam. När mediebyråerna Carat och Vizeum köper utomhusannonskampanjer låter de mediespecialisten Posterscope rekommendera vilken utomhusannonsör som ska användas. Totalt omsätter den svenska utomhusreklambranschen 1 miljard per år.
Posterscope ägs av det internationella medienätverket Aegis, där just Carat och Vizeum ingår.
Till skillnad från JCDecaux har Clear Channel valt att inte skriva något avtal med Posterscope. För JCDecauxs del har avtalet inneburit att det betalat 5 procent i specialistersättning till Posterscope när de väljer annonsering från JCDecaux. Hur det har påverkat Clear Channel att inte ha något avtal med Posterscope är inte helt klart.
– Det är svårt att se orsak och verkan, det kan ju vara en säljare inte lyckats. Men vi ser däremot att när annonseringen totalt ökade 2005 jämfört med 2004 så minskade Carats köp från oss. Men även det kan ju vara tillfälligheter, säger Maria Skoglund vd på Clear Channels.
Varför har ni inget avtal med Posterscope?
– Vi har redan avtal med mediebyråerna och betalar en medieförmedlingsersättning till dem. Ska vi betala dubbla ersättningar så kommer vi i slutändan att bli tvungna att höja priserna.
Vad tycker annonsörerna om att det går dolda provisioner till en mellanhand. Det borde innebära att de får mindre annonsutrymme?
– De flesta verkar inte känna till det. Kanske ser de kostnaden i sammanställningen från mediebyrån, men jag undrar om så många går igenom alla underlag och ersättningar.
Hur anser du att det istället borde fungera?
– Branschöverenskommelsen borde gälla för alla mediebyråer och underleverantörer. Om byråerna lägger ut uppdrag så borde de omfattas av samma branschlöfte som huvudbolaget. Annars blir hela transparensöverenskommelsen överkörd och rundad. Tanken är ju att annonsören ska veta vilka pengar som går mellan mediebyrån och mediebolagen.