Realtid
administrator
administrator
Uppdaterad: 22 maj 2007Publicerad: 22 maj 2007

Börserna i Kina slår ständigt nya rekord och myndigheternas varningar om en börsbubbla klingar ännu ohörda. Men svenska fondsparare missar börsfesten i Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

"Många uppsidor för kronan" – trots världsläget

25 mars 2025

De febriga börserna i Shanghai och Shenzhen slår nästan dagligen nya rekord inför en förundrad och oroad omvärld. Börsen i Shanghai har stigit med 50 procent hittills i år. Ännu mer har börsen i Shenzhen stigit. Den är upp 100 procent i år. Och allt fler kineser vill med på börståget. Varje månad öppnas miljontals aktiedepåer. Nu medger den kinesiska ledningen att det finns en börsbubbla.

– Den vill ha en stabil börsuppgång, men inte en hysterisk uppgång som följs av ett bakslag, säger Anders Alvin, som förvaltar Kaupthings Kinafond.

Man har därför försökt ”prata ner” börsen. Än så länge utan effekt. Centralbanken har höjt räntan, senast i fredags, vilket inte heller har dämpat börsyran.

Samtidigt undrar säkert många svenska fondsparare varför deras Kinafonder inte hänger med i rallyt. Många svenska Kinafonder har bara stigit med 3-4 procent sedan årsskiftet. Förklaringen är att fonderna inte investerar i de aktier som rusar på de kinesiska börserna utan i stället placerar i aktier på Hongkongbörsen som bara har stigit med omkring 4 procent i år.

– Det är egentligen två olika marknader och det är den lokala marknaden som sticker i väg. När Hongkong mer följer världsindex så lever Kina ett eget liv, säger Alvin.

För några år sedan var det vattentäta skott mellan dessa marknader men det börjar nu öppnas upp.

Det finns tre sorters sparformer i Kina. Det finns bankkonton som med dålig ränta, man kan äga sina lägenheter och det finns aktier. Under de senaste fem-sju åren har fastigheter varit den bästa investeringen. Däremot gick aktier uselt mellan 2001 och 2005.

Men för två år sedan inledde Peking, som vill skapa en fungerade kapitalmarknad, avregleringar som satte fart på likviditeten. Sedan maj-juni 2005 har de ledande kinesiska indexen stigit med 300 procent. Uppgången var ganska stabil fram till i höstas då den lade i en högre växel. Och nu riskerar placerarna att bli fartblinda.

ANNONS

Anders Alvin anser att det håller på att bli en börsbubbla i Kina eftersom det finns så mycket pengar i omlopp.

– Än så länge är inte bubblan så farlig, värderingarna är inte helt orimliga i det skede som Kina är i.

Men han räknar också med en ryckigare utveckling framöver.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS