Realtid

Börspodden ute på tunn etisk is

Realtids chefredaktör Johan Såthe är kritisk till etiken hos många poddar. Ett exempel är Börspodden med Johan Isaksson och John Skogman.
Realtids chefredaktör Johan Såthe är kritisk till etiken hos många poddar. Ett exempel är Börspodden med Johan Isaksson och John Skogman.
admin
admin
Uppdaterad: 15 dec. 2018Publicerad: 15 dec. 2018

Amazons märkliga pr-hantering, Börspoddens u-sväng om Dagens Industri och vikten av att inte vara en lagspelare. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Att det ringer pr-konsulter och försöker sälja in nyheter till Realtid är vardag. Just den här pr-konsulten var ovanligt hemlighetsfull. Han ringde på uppdrag av Amazon Web Services, om två dagar planerade Amazon presskonferens var budskapet.

Vad de skulle prata om? Hemligt.

Tid och plats för presskonferensen? Hemligt.

Eller, onsdag är det. Onsdag morgon.

Så om två dagar skulle alltså Amazon berätta nåt hemligt på en hemlig plats. Konsulten svarade i alla fall på vilken pr-firma han jobbade (Hill+Knowlton Strategies), det var inte hemligt.

Om detta pr-upplägg fungerade eller inte är närmast en filosofisk fråga. Strategin fungerade väl såtillvida att det blev många spekulationer i medierna rörande vad den hemliga presskonferensen skulle handla om. Det vanligaste spekulationen var – naturligtvis – att Amazon, efter många års planering, nu på allvar skulle satsa på Sverige. Kanske skulle till och med den karismatiske ledaren och världens rikaste man, Jeff Bezos, komma inflygande med sitt privatjet. Möjligen var det därför Amazon var så hemliga, för att man inte riktigt vet när Jeff Bezos anländer, gissade techsajten Breakit.

Till slut fick vi veta var och när presskonferensen ägde rum i centrala Stockholm. Den stora nyheten var, om jag förstod det hela korrekt, en bekräftelse av tre redan kända datahallar.

Läser Sverker Brundins artikel om händelsen här.

ANNONS

Jag tycker att det bra att företag tar hjälp av dyra konsulter när de behöver hjälp att kommunicera med medierna på ett professionellt sätt. Men att medvetet bygga upp en hajp för något som sedan inte händer tror jag inte är klokt om man vill bygga långsiktiga förtroendefulla relationer med medierna. Ingen gillar att bli lurad eller att någon tar upp timmar av ens tid under falska förespeglingar. Ropa inte efter vargen.
***
Carnegie fonders journalistmingel var däremot en rimlig tillställning. Enklare förtäring och dryck, stjärnförvaltaren Simon Blecher och Altors vd Harald Mix talade intressant om börsen och ekonomin. Realtids Per Lindvall var där i sällskap med mig. Han blev så inspirerad av Blechers jultal att han skrev en krönika om Telias köp av Bonnier Broadcasting och om att staten borde äga mer infrastruktur.
***
När jag och min fru köpte den lägenhet som vi bor i nu var det akut finanskris i världen. Då var priserna på en nybyggd lägenhet och en begagnad lya på ungefär samma nivå. Sedan dess, runt 2009, har det ofta varit en bra idé att teckna sig för att köpa en ny lägenhet och flytta inom ett eller två år. Från början skiljde det inte så mycket i pris från den marknad som rådde vid tillfället då lägenheten såldes. Vilket är rimligt, om man lovar att köpa något för flera miljoner kronor om några år. Köparen tar ju en risk att priset på lägenheter och hus går ner. Därmed borde det vara en rabatt på priset, inte en premie.

Men med tiden blev marknaden allt mer övertygad om att risken för prisnedgångar var försumbar. Så priset för att köpa en lägenhet man skulle betala om ett par år blev allt högre än vad marknaden var vid köpet. Det skulle ändå bli en bra affär, det var goda chanser att priset skulle stiga ännu mer. Och så har det rullat på. Tills det inte gick längre. Nu, alltså. Realtid och många andra affärsmedier har rapporterat mycket om bostadsbyggarnas, vad det verkar, totala kris. Det bolag som har kommit att symbolisera den kraschade marknaden är Oscar Properties.

I onsdags blev det klart att bolaget tvingas varsla åtta personer och har som mål att spara 30 miljoner kronor.

Förra veckan kunde Realtids Leif Holmkvist avslöja att en aktieägare överväger att stämma bolaget.

Realtids krönikör Per Lindvall skrev i veckan en klockren analys om varför systemet jag beskrev här ovan inte kommer att fungera i framtiden.
***
Jag lyssnar på många poddar om ekonomi och finansbranschen. En podd som jag verkligen uppskattar och har lyssnat på i flera år är Börspodden. Programledarna har tidigare (det var nog något år sedan) sågat tidningen Dagens Industri vid fotknölarna, innehållet var verkligen inte så bra som förr och det nya digitala innehållet i DI var alldeles för dyrt. Men nu tycker programledarna Johan & John att tidningen är toppen, man lär sig tydligen jättemycket om man läser Dagens Industri. Det har givetvis att göra med att Dagens Industri för tillfället sponsrar podden. Då ingår att det att programledarna ska prata upp sponsorn som gått in med pengar (sedan är det givetvis möjligt att Börspodden faktiskt har bytt åsikt om Dagens Industri).

Men jag tycker att det uppstår trovärdighetsproblem för många poddar när de gör en slags journalistik till formen men inte följer journalistikens etik. Skillnaden mellan redaktionellt och sponsrat innehåll är ibland ur en lyssnarsynpunkt svårt att förstå. Det kan leda till att man, med- eller omedvetet, vilseleder lyssnarna. Tycker Börspodden att Erik Hansén är briljant på Twitter eller säger man det för att man har fått betalt för att säga det?

Jag tror att problemen uppstår därför att de som gör poddarna helt enkelt inte själv tycker att man är journalister och därför inte heller behöver ta hänsyn till hur medier och ”riktiga” journalister tänker kring etik, krav på faktakontroll och eventuella skador människor kan drabbas av efter publiceringar.
***
E-handlaren Clas Ohlson föll för övrigt sex procent på ryktet om att Amazon skulle starta e-handel i Sverige.
***
Börspoddens rant om faran med uppdragsanalyser var bra.
***
Theresa May – vilken hjältinna! Att behöva reda ut den här soppan med Brexit som hennes företrädare skapat är ju ett mardrömsuppdrag utan dess like. Som hon hanterat med stor värdighet. Ser redan fram mot hennes memoarer.

Här är två artiklar från Realtid om Brexits påverkan på finansbranschen.

ANNONS
  1. Brexit skrämmer riskkapitalet
  2. Deutsche Banks Jan Olssons kloka tankar om Therese May och Brexit.

***
I söndagens Karriärintervju möter du Söderberg & Partners nya sparekonom Joakim Bornold. Uppfriskande att läsa om en person som inte är en lagspelare – och står för det. Trevlig helg!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]