Realtid

Börserna går upp och ner

administrator
administrator
Uppdaterad: 01 mars 2007Publicerad: 01 mars 2007

UPPDATERAD Strax före klockan tio hade Stockholmsbörsens OMXS-index stigit med 0,9 procent till 380,9. På de ledande börserna i Europa var uppgångarna mer måttliga. New York-börserna vände uppåt igen på onsdagen efter det värsta raset på flera år. Trots det så fortsatte de asiatiska börserna falla under torsdagen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Energi, verkstad och finans var de bästa branscherna i Stockholm.

Bland storbankerna steg exempelvis Swedbank med 2,3 procent till 246 kronor och SEB med 1,6 procent till 218 kronor.

Byggjätten Skanska, förlorare bland storbolagen under onsdagens kraftiga nedgång, klättrade med 1,7 procent till 146:75 kronor.

Mot strömmen bland tungviktarna gick Ericsson, ner 0,2 procent till 24:90 kronor, och Astra Zeneca, ner 1,3 procent till 390 kronor.

Tidigare under morgonen fortsatte de flesta av de ledande Asienbörserna att falla brant, trots återhämtningen på USA-börserna dagen före. Börsen i Shanghai rasade med nästan 3 procent. Tokyobörsen föll med 0,9 procent, bland annat till följd av nedrevideringen av USA:s tillväxt.

På onsdagen föll Stockholmsbörsens OMXS-index med 1,9 procent.

– Efter kraftiga nedgångar blir det väldigt ofta en rekyl. Men det man inte kan svara på, det är om vi har sett botten. Det är väldigt mycket statistik ute just nu som pekar åt olika håll. Vår bedömning är att det kommer att vara ganska nervöst på marknaden, med ganska stora slag, säger Rodney Alfvén, analyschef på Cheuvreux Nordic.

Den svårtolkade USA-statistiken bidrar till marknadens osäkerhet, och börsproffsen är just nu oeniga om hur börsen kommer att utvecklas.

ANNONS

– Åsikterna går mycket i sär och det tyder på att det kommer att vara en ganska nervös och slagig börs framöver, säger Rodney Alfvén.

Wall Street bröt trenden under onsdagens handel. Medan de ledande börserna i Europa fortsatte att falla steg Dow Jones industriindex och Nasdaqs kompositindex. När börserna stängde hade de stigit med 0,4 respektive 0,3 procent.

Det betyder att en liten del av tisdagens ras hämtats in då Dow Jones föll med 3,3 procent och Nasdaq med 3,9 procent.

Peter Malmqvist, analyschef vid Nordnet, är lite förvånad över uppgången.

– Fallet i USA, särskilt när man tittar på Dow Jones, var väldigt kraftigt och det tyckte jag var oroande. Jag hade nog inte väntat mig att de skulle rekylera uppåt, säger han till TT.

Han säger samtidigt att uppgången är så pass liten att det inte går att säga att det har vänt. Om New York-börserna stigit kraftigt hade det varit ett tecken på att det fanns många som tyckte att de nya kursnivåerna var låga och att det var ett intressant köpläge.

– Jag vill inte se det här som en signal att faran är över eftersom en liten uppgång mer visar att det inte finns så värst många som vill sälja just nu. Jag tycker fortfarande att faran för kursfall är väldigt hög.

Peter Malmqvist tror att den svaga uppgången i USA kan märkas positivt på Stockholmsbörsen.

ANNONS

– Det skulle förvåna mig om vi inte fick en mindre uppgång i morgon (torsdag), säger han.

I Stockholm fortsatte nedgången efter tisdagens ras på nästan 4 procent. Under onsdagen föll börsen med 1,9 procent.

– Placerarna har blivit mindre benägna att ta risker, säger Anders Bruzelius, analyschef på Swedbank.

Han spår precis som andra aktieanalytiker att man nu får räkna med en ryckig och orolig börs framöver.

Under dagen var det bankerna som tog mest stryk, till exempel Swedbank som föll med 3,8 procent. Även andra tunga aktier föll: Sandvik med 3,1 procent och Volvo med 2,9 procent.

Stephanie Gabrielsson, aktieanalytiker på SEB, konstaterar att det saknas tydliga tecken på vart börsen är på väg och att börshandeln då blir nervös med stora svängningar.

Småspararna har varit ovanligt snabba på hanen. Under de gångna dagarna har det varit en rejäl handel bland småspararna på Stockholmsbörsen.

– Jämfört med börsfallet i maj i fjol reagerar småspararna mycket snabbare nu, säger Claes Hemberg, informationschef på nätmäklaren Avanza.

ANNONS

På flera håll på de ledande börserna i Asien var nedgångarna mycket kraftiga.

Tokyobörsens Nikkei 225-index föll med 0,9 procent till 17.453,5, efter raset med nästan 3 procent dagen före. Det bredare Topixindex sjönk med 0,7 procent till 1.740,1. Nedrevideringen av USA:s tillväxt bidrog till fallet, som främst drabbade exportbolag som exempelvis biljätten Toyota.

På Taipeibörsen i Taiwan, som var helgstängd under den turbulenta onsdagen, rasade Weighted Index med 2,8 procent när handeln återupptogs.

Hongkongbörsens Hang Seng-index hade på morgonen fallit med 0,9 procent. Shanghaibörsen, en av de mest skakiga dessa dagar, rasade på nytt under morgonhandeln, nu med 3 procent.

I Sydostasien var tongångarna mer positiva. Singaporebörsens Straits Times-index hade gått upp med 0,4 procent.

Seoulbörsen var stängd på torsdagen på grund av nationell helgdag. Dagen före uppgick raset till 2,6 procent. Handeln återupptas på fredagen.

TT

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]