Keynes skönhetsteori signalerar en börsuppgång under 2011, skriver Realtid.se:s makroekonom.
Börsen – en skönhetstävling
Mest läst i kategorin
Vi har lämnat ett framgångsrikt börsår bakom oss. Stockholmsbörsen steg med drygt 20 procent. Den stora frågan är hur börsen utvecklar sig under 2011.
Klicka här för att börja prenumerera på Realtid.se:s veckovisa nyhetsbrev Makro
Kommer detta år bjuda på en fortsatt uppgång, eller väntar en rejäl sättning? Enligt flertalet aktiestrateger är det fortsatt köpläge, börsen ska upp mer.
Ett vanligt nationalekonomiskt antagande är att marknader är effektiva och att priset på finansiella tillgångar speglar all tillgänglig information. Men John Maynard Keynes ställde sig frågande till om marknaden enbart prissätter aktier och andra finansiella tillgångar baserat på fundamenta.
Keynes gav i boken General Theory of Employment Interest and Money (1936) en alternativ förklaring till hur finansmarknaden verkar.
Dels drog han analogin med ”animal spirits”. Enligt Keynes missar klassiska ekonomer att beskriva psykologiska krafter som, enligt honom, får till följd att ekonomin inte utvecklar sig i linje med klassikernas modeller.
Keynes har fått vatten på sin kvarn i några empiriska undersökningar. Exempelvis har Robert Shiller visat att aktiekurser svänger på tok för mycket för att rättfärdigas av fundamenta. Med fundamentalt värde avses vanligen det diskonterade nuvärdet av framtida förväntade kassaflöden (DCF) eller utdelningar (Gordon).
Klassiska modeller bygger på ett felaktigt antagande om fullständigt rationella och helt oemotionella människor, hävdade John Maynard Keynes. I det tolfte kapitlet av sitt huvudverk jämför han istället börsinvesterare med tävlande i en veckotidnings skönhetstävling.
Tidningen uppmanar läsaren att rösta på de, låt säga, fem snyggaste tjejerna av 50. Den läsare som röstat ”mest rätt” vann sedan ett pris. Keynes påpekade att en rationell läsare då inte bör välja de snyggaste tjejerna. Valet bör istället falla på de tjejer som personen i fråga tror att flest personer kommer att rösta på.
Men baserat på detta bör i sin tur en rationell tävlande fundera på hur rationella väljare antar att rationella väljare kommer att rösta. Och så vidare…
Enligt Keynes fungerar börsen på liknande sätt. En person som investerar i aktier köper inte aktier enbart baserat på fundamenta. Snarare placerar denne sitt kapital utifrån antagande om hur övriga aktörer på marknaden kommer att placera sitt kapital under den närmaste framtiden.
Keynes anologi har helt klart bäring än idag. Spekulanter investerar inte i aktier för att de anser att värderingen är attraktiv. Förhoppningen är snarare att kunna sälja aktien till högre kurs inom snar framtid.
På senare tid har flertalet ekonomer också hävdat att rationella bubblor kan förekomma. Blanchard och Watson skrev i en artikel 1982 att en bubbla antingen kan fortgå eller spricka med olika sannolikheter.
Är den förväntade avkastningen tillräckligt hög, utifall att bubblan inte punkteras, kan det vara värt att investera i en övervärderad tillgång. Men ju högre risk för en sprucken bubbla desto högre avkastning krävs vid fortsatt uppgång för att det ska vara rationellt att investera.
Placerare som underbygger sina investeringar utifrån funadamental analys bör snarare glädjas åt att aktiekursen letar sig nedåt, än vice versa. Detta eftersom det ger möjlighet att köpa ytterligare aktier till en lägre anskaffningskurs och således en än bättre värdering.
Så hur kommer börsen utveckla sig under 2011? Som makroekonom ligger det nära till hands att singla slant.
Centralbankers ultralätta räntepolitik tvingar dock in investerare i mer riskfyllda tillgångar, exempelvis aktier. Detta är också en del av Ben Bernankes plan då ökade tillgångspriser förväntas medföra en ökad konsumtion och allmänt ökad ekonomisk aktivitet.
En fortsatt uppgång kanske kan antas, givet centralbankers expansiva policy. Att de flesta ledande experterna räknar med fortsatt uppgång kan, med Keynes skönhets-resonemang ovan, tänkas bli en självuppfyllande profetia.
Den stora frågan är dock om en sådan uppgång är fundamentalt rättfärdigad, eller om det förr eller senare leder till en ny krasch? Börsen har trots allt stigit kraftigt från botten trots att en rad orosmoln består i USA, Asien och Europa.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.