Realtid

Borgerlig oenighet om Vattenfall

administrator
administrator
Uppdaterad: 28 aug. 2006Publicerad: 28 aug. 2006

<pufftextlänk>Alliansen är oenig om hur statens bolagsportfölj ska hanteras.</pufftextlänk> Kristdemokraterna räknar redan på en börsnotering av den statliga kassakon Vattenfall och gruvjätten LKAB. Men moderaterna utesluter ägarförändringar i Vattenfall under nästa mandatperiod.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

"Många uppsidor för kronan" – trots världsläget

25 mars 2025

Staten bör kvarstå som huvudägare i Vattenfall, slog ledarna för de fyra partierna i alliansen fast i ett gemensamt uttalande i helgen. Vad det innebär är dock allt annat än klart, trots att det är mindre än tre veckor till valet.

I mars i år pekade alliansen i en gemensam motion ut en rad företag ”som skulle fungera bättre med ett mer professionellt ägande”. I listan ingår det statliga innehavet i börsnoterade företag som teleoperatören Telia Sonera, storbanken Nordea, börsoperatören OMX och flygbolaget SAS. Där pekas även bolåneinstitutet SBAB, fastighetsbolaget Vasakronan och alkoholjätten Vin & Sprit ut.

Per Bill, moderaternas näringspolitiske talesman vill även privatisera Apoteksbolaget om planerna på en avreglerad läkemedelsmarknad går i lås. Men när det gäller Vattenfall är dörren stängd, tillsvidare, enligt Bill.

– Koncernen ska tillfullo kvarstå i statlig ägo under den kommande mandatperioden, säger han till TT.

Att stycka upp och sälja delar av koncernen är inte heller aktuellt enligt Bill.

– Det tror jag är jättefarligt. Det finns en uppenbar risk att skattebetalarna förlorar stora värden och att vi får andra stora aktörer in i Sverige, som är statliga men med säte i Tyskland eller Frankrike, säger han.

Bill lyfter även fram att ett av målen för alliansens energipolitik är att få till en blocköverskridande uppgörelse med socialdemokraterna.

– Det talar inte för någon försäljning av Vattenfall. Tvärtom, säger han.

ANNONS

Han får dock inte stå oemotsagd bland sina kollegor i alliansen.

– Vi kan tänka oss olika linjer. Antingen som i Telia-fallet, där man säljer ut en del av Vattenfall och släpper in fler ägare och samtidigt får tillgång till finansiering via aktiemarknaden, säger Mats Odell, kd:s ekonomiske talesman, till TT.

– Det andra är att man tänker sig att man säljer delar av bolaget, som kanske inte har så stark förankring i den svenska folksjälen som vattenkraften har. Jag tänker då på brunkolsverksamhet i östra Tyskland och sådant, fortsätter han.

Odell utesluter inte att en affär kan genomföras under kommande mandatperiod.

Det blir i första hand en fråga om hur marknadssituationen ser ut. Det ska generera bästa möjliga avkastning till skattebetalarna.

Centerpartiets gruppledare i riksdagen, Åsa Torstensson, menar att alliansens uppgörelse stoppar en försäljning av Vattenfall och LKAB. Men Helena Dyrssen, stabschef hos folkpartiledaren Lars Leijonborg, är mer öppen i sin tolkning.

– Det är något vi får hantera om vi vinner valet, säger hon.

TT

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS