Kevin Albert på riskkapitalbolaget Elevation som placerar Bonos pengar i exklusiv intervju.
”Bono har aldrig varit emot de rika”

Mest läst i kategorin
NEW YORK Bono – den irländska rockstjärnan – vill inte bara hjälpa världens fattiga, utan hoppas genom sitt fyra år gamla amerikanska riskkapitalbolag Elevation kunna hjälpa Forbes-familjen tjäna mer pengar inom nya medier. ”Samarbetet ger oss viktig uppmärksamhet,” säger Kevin Albert som är administrativ chef för Elevation, till Realtid.se.
Tidningen Forbes brukar kalla sig ”det kapitalistiska verktyget” och gjorde under 1990-talets slut vad man kunde för att pumpa upp internetbubblan. Och när denna sprack förlorade tidningen mycket av sin lyster.
Webbsajten Forbes.com har det emellertid gått bättre för och det är den som lockat Bonos finansiella hjärntrust i Elevation, som inkluderar Apple Computers förre finanschef Fred Anderson och den kände riskkapitalisten i Silicon Valley Roger McNamee. Elevation går in med cirka 2 miljarder kronor i Forbes, vilket ger en 40-procentig ägarandel.
– När vi presenterade vår investeringsfond för investerare 2004–2005 fanns det med ett scenario liknande dagens affär med Forbes, säger Kevin Albert.
Kommer Forbes som ett 90 år gammalt traditionellt medieföretag att klara att arbeta ihop med ett riskkapitalbolag?
– När vi träffade dem för 4–5 månader sedan visade det sig att de nått fram till samma perspektiv som vi och var öppna för förändringar. Många andra företag vi träffat har suttit alltför fast i historien, säger han.
Elevation kommer in i ett skede när det blir allt svårare att fortsätta med traditionella affärsmodeller i medieföretag.
– Teknologin påverkar både medie- och underhållningsbranschen radikalt och skapar nya spelregler, vilket skakar om många av aktörerna. Titta på skivbolag, filmbolag och de stora dagstidningarna. De undrar vad de ska göra åt piratkopiering och missnöjda kunder, säger han.
– Dessa företag är vana vid att styra flödet, men i dag är det konsumenterna som säger att de kanske vill lyssna i bilen med hjälp av sin iPod. Vi sitter inte fast i den gamla modellen och har en massa erfarenhet inom media, underhållning och teknologi. Vi tror därför att vi kan navigera bättre i denna nya värld, säger han.
Kevin Albert ser det som att Forbes har vunnit första ronden.
– Forbes är i dag den ledande affärswebbsajten. De var kloka nog att starta Forbes.com som en separat enhet med egen redaktion, istället för att lägga ut tidskriftens artiklar på webben. De har också lyckats rida ut nedgången efter att internetbubblan sprack, så de har nu trafiken och med den kommer annonserna. Nu går de in i andra ronden och skälet till att de valde oss som partner var att vi hade både pengar och visioner, säger han.
Många andra medieföretag gick åt andra hållet. New York Times avskaffade sin separata webbredaktion. Många medieföretag gjorde det. Business Weeks webbredaktion är tajt knuten till den tryckta tidningen och Wall Street Journal är väldigt rädd för att göra något som kan skada papperstidningen.
Elevation ser framför sig att Forbes kommer att bredda sin bevakning.
– Vi tror att Forbes.com kan bli mycket större eftersom de kombinerar affärer, finans och livsstilsmaterial. Det finns en mängd nischer som de skulle kunna gå in i, man skulle till exempel kunna skapa automobil och klocksajter. Vi tror att Forbes.com ska kunna bli en rådgivare man litar på inom en rad områden.
Skadar inte det Bonos image när han går ut och slåss för de fattiga i världen? Här handlar det ju om att köpa en Jaguar eller diamanter?
– Nej, detta är bara en av många investeringar. Det är inte så att vi riktar in oss på de rika. Vi kommer att göra mella åtta och tio investeringar, så det är lite för tidigt att döma ut Bono. Han har aldrig varit emot de rika, men hoppas att de ska skänka så mycket som möjligt till världens fattiga.
Hans Sandberg
korrespondent New York