Realtid

Birgerssons eget Darknet döms ut

administrator
administrator
Uppdaterad: 22 aug. 2006Publicerad: 22 aug. 2006

<pufftextlänk>Förra veckan gick Piratpartiet ut och backade upp Jonas Birgerssons nya internettjänst. Relakks ska hjälpa till med att dölja internetanvändarnas identitet på nätet, men redan nu döms tjänsten ut.</pufftextlänk> Och är det inte lite ironiskt att den främste förespråkaren för snabbare bredband står bakom en tjänst som saggar ned nätförbindelsen?

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förra veckan gick Piratpartiet ut och backade upp Jonas Birgerssons nya internettjänst. Relakks ska hjälpa till med att dölja internetanvändarnas identitet på nätet, men redan nu döms tjänsten ut.</pufftextlänk> Och är det inte lite ironiskt att den främste förespråkaren för snabbare bredband står bakom en tjänst som saggar ned nätförbindelsen?

Med Relakks är det meningen att privatpersoner ostört ska röra sig på internet. Inte ens din internetoperatör ska kunna spåra dig, begränsa dig till vad du får göra eller vilken information du kan söka. Kundens befintliga ip-nummer används bara för att koppla personens dator till Relakks. Därefter ersätts det med ett nytt ip-nummer. Något som öppnar bland annat för anonym fildelning.

– Tekniken bakom är gammal men tillämpningen är helt ny. Det nya med detta är att det är en tjänst på nätet som kunden kan ansluta sig till, säger Jan Nilsson affärsutvecklare på Labs 2 som driftar tjänsten åt Relakks.

Men när Piratpartiet och Jonas Birgerssons Labs 2 lanserade internettjänsten möttes den av så stort intresse att hela sajten
saggade ihop. Det strömmade in 10 nya kunder i minuten och under de första två dygnen hade sajten 100.000 unika besökare.

– Det är sant att vi har lite problem. Vi var inte förberedda på den här kundtillströmningen. I dagsläget har vi lagt en notis på vår hemsida om det. Vi uppgraderar hela tiden och vi är övertygade om att vi kommer att klara det här framöver, säger Jan Nilsson.

Men Pär Brumark som är omvärldsbevakare på Minus 00 är inte förvånad att sajten kraschade och dömer nu ut satsningen.

– Relakks-tjänsten fungerar inte. Att sajten kraschade är ett bevis på detta. Den största anledningen till att tjänsten inte kommer att fungera är att den inte har tillräckligt med kapacitet för att leverera tjänsten. Information måste krypteras och då krävs en kapacitet som liknar Nasas för att den ska fungera, säger Pär Brumark.

Även Svante Jurnell, vd på internetoperatören Ip-Only ser problemen.

ANNONS

– Vad man gör i det här fallet är att all trafik ska gå genom deras servrar och sedan ska trafiken dirigeras om och få nya ip-adresser. Jag säger inte att det är omöjligt men det ställer väldigt stora krav på bandbredden hos den som levererar tjänsten. Det kan liknas vid att brev från hela världen skulle gå till en enda central som sedan dirigerade om. Om de klarar av att leverera tjänsten beror givetvis också på hur många som vill använda den, säger Svante Jurnell.

De flesta som sysslar med fildelning är vana att använda bredbandshastigheter på 100 mbit/s men enligt Pär Brumark kan inte företaget klara av så höga hastigheter.

– När vi testade fick vi bara upp hastigheter på runt 0,5 Mbit/s. Jag har själv en bredbandsanslutning på nära 100 Mbit/s. För att Relakks tjänst ska fungera måste de antagligen göra enorma investeringar vilket kan bli dyrt för bolaget, säger Pär Brumark.

Jan Nilsson på Labs 2 menar att detta visst kommer att fungera.

– Vi tror inte att det krävs så stora investeringar för att klara detta. Det kommer inte att kosta mer än de 49 kronor per månad och kund som vi har sagt tidigare och vi uppgraderar hela tiden systemet så att det kommer att fungera, säger han.

– Det finns inga garantier när det gäller hastigheter och man måste tänka på vad kunden har för hastighet från början i sitt bredband. Vid en stor belastning som nu så kan det däremot påverka, säger Jan Nilsson.

På Relakks hemsida står det dock att man ska få upp till samma bandbredd som du har från din operatör. Det innebär att om du har en uppkoppling på 100 Mbit/s så ska du få samma hastighet av Relakks. Samtidigt nämns att störningar mellan din operatör och Relakks kan påverka. Krypteringen som behövs ska inte försämra hastigheten.

Relakks lovar att lämna ut så lite uppgifter som möjligt om personerna som köper deras tjänst. Men när någon svensk rättsinstans misstänker brott som kan leda till fängelsestraff på minst två år så måste Relakks lämna ut uppgifter kring datatrafik. Men enligt uppgifter från flera personer som Realtid.se talat med stämmer inte det helt. Det räcker med misstanke om brott som kan ge annat straff än böter för att företaget måste lämna ut informationen.

ANNONS

Enligt Jan Nilsson är den enda information som Labs 2 har från kunden användarid och lösenord. Relakks använder förskottsinbetalning därför behöver inte Relakks ett traditionellt abonnentregister. Information kring den som betalar har bara en betalningsmellanhand. I princip vet inte Relakks vem personerna bakom är. Realtid.se har inte fått svar på om Relakks sparar ip-nummer eller ej. De flesta operatörer sparar den informationen men har i dag ingen skyldighet att göra det. Men detta kan ändras inom kort.

– Det kan bli problem att spåra personen om operatören inte sparat ip-adressen. Men nu talas det om ett EU-direktiv som gör att operatören måste spara ip-adressen. Exakt när den lagen träder i kraft vet jag inte i dag, säger Daniel Westman, doktorand på Stockholms universitet inom rättsinformatik.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS