Jonas Birgersson lanserade i somras nät-tjänsten Relakks, som ska hjälpa personer att undvika övervakning på nätet. Nu lanserar han, med sitt bolag Labs2, en övervakningstjänst för privatpersoner.
Birgerssons dubbelspel
Mest läst i kategorin
För den som vill se om barnen kommit hem från skolan, om stugan klarat stormen eller om husdjuret mår bra när man är borta, lanserar bredbandsoperatören Labs2, kameraövervakningsföretaget Axis Communications och Tryggare.net en ny tjänst.
Meningen är att en privatperson ska kunna få en överblick över det tomma huset eller sommarstugan genom att koppla upp sig på datorn eller via mobiltelefonen.
– Flera företag använder sig av bevakningstjänster i dag, men fram tills nu har det kostat för mycket för att privatpersoner skulle vara intresserade av att köpa en liknande tjänst, säger Ray Mauritsson, vd för Axis Communications.
– Nu finns det billiga kameror med sensorer, bättre möjlighet till lagring och en infrastruktur på plats som gör detta möjligt till privatmarknaden.
Birgersson har hittills gjort sig känd för att inte tycka om när privatpersoner övervakas. I slutet av augusti lanserade Birgersson en helt annan tjänst. Internettjänsten Relakks skulle snarare hjälpa internetanvändare att inte bli övervakade. Genom att låta all trafik gå genom Relakks servrar och därefter dirigeras om med nya ip-adresser blir användarna så gott som anonyma. Endast om någon svensk rättsinstans misstänker brott som kan leda till fängelsestraff på minst två år ska Relakks lämna ut uppgifterna.
Men Birgersson anser inte att han bytt sida.
– Det vi lanserar är inget ”Storebrorssamhälle”. Det vänder jag mig emot. Det här är ett ”Lillebrorssamhälle”. Skillnaden är att du själv kan kontrollera detta, säger Jonas Birgersson.
Han menar att i det här fallet är det upp till privatpersonen att visa någon annan eller polisen vad kameran filmat. I ”Storebrorssamhället” kan den lilla människan inte kontrollera vad som händer med materialet.
Den nya tjänsten som Labs2 lanserar tillsammans med Axis ser han som en pionjärtjänst. Den ska vara lätt att få igång och tillräckligt billig för att den ska locka privatpersoner.
För att få tillgång till tjänsten betalar användaren en månadsavgift på 50, 100 eller 150 kronor. Kostnaden ökar om man vill att tjänsten ska vara tillgänglig för både datorn och mobiltelefonen eller om man kommer kräva större lagringsutrymme på bolagets servrar.
Utöver det måste kunden köpa en nätverkskamera på runt 2.500 kronor, en bredbandsdelare och ha en bredbandsuppkoppling. För den som vill nå sin sommarstuga ute på landet kan det innebära att han eller hon måste betala ytterligare ett bredbandsabonnemang.
Det behövs alltså inte någon påslagen dator i hemmet eller i sommarstugan för att se bilderna. Och för att få tillgång till det som filmas måste man ha ett lösenord och ett användarnamn. När man väl loggat in kan man också bestämma den tid man vill få en frekvens sparad från kameran. Det är alltså bara den tid man väljer att titta på eller den tid då sensorn registrerar någonting som det lagras hos Tryggare.net.
Jonas Birgersson menar att bildsekvenserna, som sparas i 28 dagar, finns i säkert förvar på Trygghet.nets servrar. Han oroar sig inte för att hackare ska komma åt de privata bilderna.
– Vi hanterar sedan tidigare flera betalningstransaktioner och jag kan jag säga att det är säkert att ha informationen hos oss, säger han.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.