Realtid

Birgersson svarar på kritiken

Martin Schori
Uppdaterad: 16 feb. 2007Publicerad: 16 feb. 2007

Efter Realtid.ses granskning av Jonas Birgerssons tvivelaktiga affärer svarar han nu på kritiken. "Jag kontrollerar ingenting i e-Business", säger han.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

När Birgersson sålde av alla sina bredbandskunder och infrastruktur, för att ”renodla” Labs2 och satsa på mjukvaruprodukten Brikks, köptes de av riskkapitalbolaget e-Business, en helt ny aktör på marknaden.

I pressreleasen saknades uppgifter om köparen.

– Personerna i e-Business är inte speciellt kontaktsökande, säger han till Realtid.se.

– De har inte ens en hemsida.

Han förnekar dock inte att det finns kopplingar mellan honom och e-Business.

– Absolut, jag har känt Ken Ceder under många år. Han är till och med vår hyresgäst. Vi står på samma adress, vilket många konspirationsteoretiker haft roligt åt.

Tilläggsavtalet som gick ut på att e-Business skulle köpa Brikks-tjänster väckte förvåning i branschen. Summan, 700 miljoner, ansågs vara uppblåst.

– Det var ett antagande baserat på dåvarande omsättning och framtida tillväxt. Vi fortsätter leverera tjänsten. I uppgörelsen finns det en paragraf som säger att man ska ta över tidigare åtaganden. En viktig parameter är ju att SkyCom också är största ägare i Labs2.

ANNONS

Det pris som e-Business betalade för kundstocken har också ifrågasatts.

– Vad är en bredbandskund egentligen? säger Birgersson.

– De har ju värderats från allt mellan 150 kronor till 18.000 kronor. Vad som är viktigt är att Bredband2 i princip inte har någon egen infrastruktur. Det här gäller ju öppna nät.

Eftersom intäkterna för bredbandskunderna i öppna nät kan vara väldigt små – enligt Birgersson kan kunderna på vissa ställen köpa bredband för 69 kronor – och avtalslängderna dessutom kan vara så korta som tre månader, så blir priset per bredbandskund mycket lägre än när till exempel Telenor köpte Bredbandsbolagets kunder. Då kostade de 18.000 kronor styck.

Försäljningen gav också Labs2 möjlighet att ses som en neutral aktör på marknaden, säger Birgersson.

– Problemet var att Bredband2 var en konkurrent till i princip alla våra kunder. Då renodlade vi genom att först sälja varumärkena och istället få de som kunder. Vi behöll majoriteten av intäkterna fast vi slapp saken som som störde oss – att vi inte ansågs som en neutral spelare. Och ganska kort efter att vi sålde Bredband2 lyckades vi ju landa avtalet med SkyCom Drift. De hade inte gått tidigare för Bredband2 var en huvudkonkurrent till SkyCom.

Sedan sålde alltså e-Business vidare kundstocken, endast nio månader senare.

– e-Business sa att ”vi vill inte sitta på den här tillgången en längre period”. Det viktiga för Labs2 var att vi kände att vi belastades av våra aktörer. Styrelsen fram till att renodla åt mjukvarusidan. Vi ville dessutom göra det snabbt för vi ville få till en del affärer som fanns därute. Vi kom då fram med en lösning med e-Business och då fick de köpa hela paketet.

ANNONS

Det låter nästan som om de gjorde er en tjänst?

– Nej, absolut inte. De tog ett kommersiellt beslut.

Att SkyCom skulle betalat e-Business med aktier i Labs2 vid förvärvet av bredbandskunderna, som källor till Realtid.se hävdat, tycker Birgersson låter som en ”jättebra idé”.

– Det tråkiga för konspirationsteoretikerna är att Labs2 är börsnoterat. Vi får en hel påse med regler vi måste följa. Om e-Business hade ägt Labs2 aktier och jag hade varit delägare i e-Business hade jag varit tvungen att flagga det. Eftersom jag inte gjort det vore jag a.) korkad, b.) kriminell eller c.) både korkad och kriminell.

– Jag äger ingenting i e-Business-gruppen, men jag har en del styrelseuppdrag åt dem.

Är SkyCom fortfarande största ägare i Labs2?

– Vad vi vet. Vi följer inte det här varje dag. Men enligt den sista officiella listan vi tog ut så var de det. Jag kontrollerar ingenting i SkyCom och jag kontrollerar ingenting i e-Business. Det spelar inte oss i Labs2 så stor roll om ägarförhållandet ändras. Så länge vi får fortsätta leverera Brikks tycker vi det är jättebra.

Även Labs2:s försäljning av infrastruktur till ”Svenska Fiberbolaget AB” fick kritik eftersom något sådant aktiebolag inte existerade.

ANNONS

– Det var ett fel i pressmeddelandet. Vi pratade med de ansvariga för börsinformationen men de tyckte inte att det spelade så stor roll.

Att han skulle planera att sälja SkyCom Drift snart, som en annan källa hävdat, är inte heller på tapeten, säger Birgersson.

– Även om jag gärna skulle haft majoritetspost i Labs2 har jag inte det. Sånt här är ju fråga för en bolagsstämma.

Apropå det, fick en bolagsstämma vara med och säga sitt när det gäller ”renodlingen” av Labs2?

– Nej, det var styrelsen som gjorde det. Hade inte det här avtalet om de 100 miljonerna per år funnits så hade det troligen gått dit. Däremot har bolagsstämman godkänt detta i efterhand, i och med att de inte lämnat någon anmärkning.

Efter att den första artikeln publicerats ringer SkyComs vd, Jöns Petter Lidström, till Realtid.se.

– Du borde kolla dina källor. Vi sysslar inte med sådana affärer, säger han.

Birgersson säger att han inte är förvånad över kritiken från konkurrenter och andra personer i branschen.

ANNONS

– Det är en mycket ryktesintensiv bransch. Det är många små aktörer som ofta har tuffa marginaler. Mycket blir personligt.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Martin Schori
Martin Schori
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]