Bengans, den anrika skivaffären i Göteborg, öppnar i Kista den 1 december.
Bengans gör tvärtom i Kista
Mest läst i kategorin
Sedan öppnandet den 1 april på Drottninggatan har butiken bland annat nyligen arrangerat en signeringssession med populära rockbandet My Chemical Romance. En hysterisk succé med ringlande köer runt flera kvarter, vilket vi kan se i ett inslag i veckans Kobra på SVT. Den 1 december slår den nya butiken upp sina portar i Kista Galleria, precis när den lukrativa julhandeln startar på allvar.
– Vi hade hört att Kista var ett bra köpcenter och kände att där fanns en massa potential. Butiken på Drottninggatan har ju gått väldigt bra sedan starten. Maj, som traditionellt sett brukar vara en mycket tråkig period för skivhandeln gick alldeles lysande. Sedan hade vi gott om turister på sommaren i och med läget, säger Peter Sandberg, en av Bengans två ägare.
Bengans går mot strömmen i en hårt ansatta skivbranschen. Rocks drev tidigare skivbutik i Kista Galleria men plockade ned skylten i april. Skivhuset finns inte heller längre, och det är i deras gamla lokaler Bengans nu ska husera, mittemot Clas Ohlson.
– Folk har inte lika mycket tid i dag. Men nedladdningar eller inte – folk gillar musik. Vi tror att cd-skivan som format har en lång livslängd kvar, åtminstone 6–7 år till. Många är precis som vi, de gillar att ha något fysiskt, något att hålla i. Bengans koncept går ut på att ha ett stort sortiment och ett stort lager. Kunden ska inte behöva komma in och få höra att varan kommer in först på tisdag, tycker Peter Sandberg.
Göteborgsbutiken ligger i en 700 kvadratmeter stor, nedlagd biograf på Stigbergstorget och har blivit något av ett riktmärke i staden, nästan i paritet med Poseidon-fontänen och Gustav Adolf-statyn. De traditionellt låga skivpriserna i Göteborg kommer sig till stor del av att Bengans pressade ner priserna.
På 90-talet hårdnade konkurrensen betydligt när Skivhugget och andra aktörer gav sig in i priskriget. Bengans satsade mycket och stort, vilket ledde till allvarliga ekonomiska bakslag. Skivbolag, konsertarrangemang i biografen, kafé och en planerad bioverksamhet – Bengans växte för fort och drogs med stora skulder.
Butiksnamnet kommer från tidigare ägaren Bengt Brorsson men efter ett övertagande 2000 är det numera Håkan Erlandsson och Peter Sandberg som äger Bengans. I Göteborg fanns tidigare även en Bengans-butik på Centralstationen. Lokalen hyser numera CD-Centralen. Dagens Bengans säljer film, musik, dataspel, böcker och tidningar.
– Vi hyser ingen agg mot Bengan. Utan hans pionjärinsatser hade skivbranschen sett annorlunda ut. Och Bengans hade ju knappast existerat utan hans arbete, säger Peter Sandberg.
Bengans driver även försäljning på nätet. Med Bengans.se skapade butikskedjan den allra första svenska sajten att exploatera detta nya sätt att sälja musik.
– Vår försäljning via nedladdning är låg, den uppgår inte ens till en procent av vår totala försäljning. Försäljningen av fysiska produkter över nätet närmar sig dock 20–25 proccent av det totala, säger Peter Sandberg.
– Vi har inte skrivit på det ekonomiska bokslutet ännu men Bengans ekonomi är bättre än någon gång sedan vi tog över. Det är knappast för att bli miljonärer som vi givit oss in i skivbranschen men det är otroligt roligt att gå stick i stäv med hur marknaden sägs fungera.
Timo Kangas
frilansjournalist