En majoritet i EU-parlamentet vill se den nuvarande ordföranden för EU-kommissionen, José Manuel Barroso, leda kommissionen i fem år till.
Barroso EU-ordförande i fem år till
Mest läst i kategorin
Av de närvarande ledamöterna röstade 382 ja till EU-ländernas förslag att välja om Barroso.
När EU-parlamentet godkände Barroso, högerpolitiker och till 2004 premiärminister i Portugal, för hans första period 2004 röstade 413 av de närvarande 711 ledamöterna ja till honom, 251 nej.
Vid onsdagens omröstning var 718 av de totalt 736 ledamöterna närvarande.
De 382 ja-rösterna innebär att Barosso fick den majoritet som hade krävts om Lissabonfördraget hade varit gällande. Enligt det krävs minst 369 jaröster.
Därutöver röstade i dag 219 ledamöter nej, och ytterligare 117 lade ned sin röst.
”Jag är glad över att EU-parlamentet i dag har godkänt Europeiska rådets enhälliga nominering av José Manuel Barroso om ordförande för EU-kommissionen”, säger EU:s ordförande, statsminister Fredrik Reinfeldt i en skriven kommentar.
”Det här ger oss den stabilitet vi behöver för att ta itu med den ekonomiska krisen och klimatförändringarna. Det är också viktigt i förberedelserna för att få en ny kommission på plats”, säger han.
Inför omröstningen hade tre av parlamentets större grupper — konservativa/kristdemokratiska EPP, liberala Alde och konservativa ECR — deklarerat stöd för Barroso. I motståndarlägret fanns de Gröna och vänstergruppen GUE/NGL samt en svårt splittrad socialistgrupp, S&D.
Nu måste Barroso omedelbart börja fundera på vilka han vill ha i sitt lag — en ny svensk kommissionär till exempel efter Margot Wallström. Vart och ett av medlemsländerna, förutom Portugal, ska tala om för Barroso vem de vill se som kommissionär.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.