Realtid

Bankernas dubbelmoral

administrator
administrator
Uppdaterad: 15 dec. 2010Publicerad: 15 dec. 2010

Företrädare för storbankerna försöker ta moraliskt ansvar för bostadsmarknaden. Dubbelmoral när de inte råder kunder som de lär, anser Malcolm Svensson Rothmaier.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mycket talar för att det med dagens räntenivåer är klokt att amortera på dina bostadslån. Men när hörde du din bankman propagera för detta senast?

Klicka här för att gratis få Realtid.se:s nyhetsbrev Makro varje vecka via e-post.

I kundledet fortsätter storbankerna att marknadsföra amorteringsfria lån.

Samtidigt försöker bankerna, i debatten, ta hem förtroendepäng genom att tala om amorteringar.

De senaste månaderna har storbankernas chefsekonomer flera gånger propagerat för ytterligare åtgärder, utöver bolånetaket, i syfte att kyla av pris-utvecklingen på bostadsmarknaden.

För en månad sedan bad SEB:s chefekonom Robert Bergqvist om en sådan reglering tillsammans med Annika Winsth på Nordea.

Swedbanks koncernchef Michael Wolf har sagt att Finansinspektionen borde ha infört amorteringskrav som komplement till bolånetaket.

I onsdagens upplaga av DN säger Nordeas bolånechef, Michael Skytt, att den låneandel som överstiger 75 procent bör amorteras av inom max 15 år.

ANNONS

I våras var jag i kontakt med Nordea i samband med en lägenhetsaffär. Då var 3-månadersräntan nere kring 1,50 procent och borde således ha varit ett ypperligt läge att amortera på lånet.

Den låga räntenivån borde ge utrymme för amortering. På så sätt skulle även lånets storlek vara lägre när räntorna väl tickar upp.

Men Nordeas rådgivare, som antagligen enbart följde föreskrifterna från arbetsgivaren, nämnde inte någonting om amortering. I avtalet stod det att de fem första åren var amorteringsfria.

Visst är det svårt för en enskild bank att införa amorteringskrav om konkurrenterna inte gör samma val. Däremot bör de upplysa och råda sina kunder att faktiskt amortera, när detta är ekonomiskt klokt under tider med låg ränta.

Varför gör de då bankerna inte det? Räkneexemplet nedan, plockat från en intervju med SEB:s sparekonom Gunilla Nyström i onsdagens DN, visar hur lukrativt det är för bankerna att ha kunder som inte amorterar.

Antag att en person har en miljon kronor i lån och betalar fem procents ränta per år. Denne betalar av lånet på 30 år. Då har personen betalat 500.000 kronor i ränta.

Den som väljer att inte amortera kommer istället att ha betalat en miljon kronor i ränta under de 30 åren. Samtidigt har personen fortfarande hela lånet kvar…

Långivning är en viktig inkomstkälla för bankerna. Det är således lätt att anta att det är detta som gör att bankerna i praktiken inte vill att kunden betalar av på sina lån.

ANNONS

Så din bankman kommer troligen inte att råda dig att börja amortera på lånen inom en snar framtid, snarare få dig att öka kreditlimiten på betalkortet lite till…

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Framtidens äldreboenden: Teknik, trygghet och trivsel

Äldreboenden och andra omsorgsfastigheter kommer att spela en allt större roll inom både samhällsstrukturen och fastighetsmarknaden. Med en snabbt åldrande befolkning ökar behovet av innovativa lösningar som möter de komplexa krav som dagens vård och omsorg ställer. Utformningen av framtidens äldreboenden handlar inte bara om praktiska funktioner utan också om att skapa miljöer som främjar […]