Den starka konjunkturen innebar rekordhöga vinster för storbankerna förra året och en allt större del av vinsterna drar bankerna in från utlandet.
Bankerna tjänar allt mer utomlands
Mest läst i kategorin
Sammantaget drog SEB, Handelsbanken, Swedbank och Nordea in rörelsevinster på 82 miljarder kronor under förra året, vilket är 12 miljarder kronor mer jämfört med 2005.
Växande in- och utlåning och fortsatt högtryck på börserna drog in feta provisioner och avgifter till de redan välfyllda bankvalven.
– Bankerna går som samhällsekonomin, det vill säga fantastiskt bra. Och de höga intäkterna och vinsterna kommer inte bara aktieägarna till del utan också kunderna genom att de gynnas av bättre marginaler, säger Mats Anderson, bankanalytiker på Standard & Poor’s aktieanalys till TT.
Det har bland annat blivit billigare för kunderna att låna pengar och de obefintliga kreditförlusterna innebär att bankernas pålägg för att låna ut pengar har begränsats.
Konkurrensen på den svenska bankmarknaden är stenhård och lönsamheten har därför bromsats upp. Därför har storbankerna i allt högre utsträckning satsat på att expandera utomlands.
– Sverige är nu en mogen marknad och det är i utlandet som tillväxtmöjligheterna och vinsterna finns för de svenska storbankerna, säger Mats Anderson.
Under förra året öppnade Handelsbanken 21 nya kontor utomlands och sammantaget drog bankens utlandsverksamhet in knappt 3 miljarder kronor till helårsvinsten på drygt 17 miljarder kronor.
Handelsbanken ser stora tillväxtmöjligheter utomlands och planerar därför i år öppna 30-40 nya kontor, varav flertalet i Storbritannien och Norge.
Swedbanks hårdsatsning på de baltiska länderna drog upp rörelsevinsten med 2,7 miljarder kronor till 14,3 miljarder kronor.
Swedbank köpte nyligen TAS-Kommerzbank i Ukraina och det finns planer på att öppna fler bankkontor i Moskva och S:t Petersburg.
Bankerna börjar nu också tjäna lite mer pengar på sin in- och utlåning efter det att Riksbanken under drygt ett år höjt reporäntan med sammanlagt 1,75 procentenheter till 3,25 procent.
Bankernas personal och i synnerhet de ledande befattningshavarna kan räkna med rejäla tillskott i form av bonusar och vinstdelning i mångmiljardklassen.
Utdelningen till aktieägarna höjs rejält i linje med utdelningarna från de stora börsbolagen, som också redovisat kraftiga vinstlyft.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.