Italienska åklagare, som utreder mångmiljardskandalen kring livsmedelsjätten Parmalat, har anklagat fyra utländska banker och en italiensk fondförvaltare. De ska ha hjälpt Parmalats tidigare ledning att vilseleda marknaden.
Banker beskylls i Parmalatskandal
Anklagelserna är enligt juridisk expertis det sista steget före ett formellt åtal i en italiensk brottmålsprocess.
Bankerna som pekas ut av åklagarna är amerikanska Citigroup och Morgan Stanley, tyska Deutsche Bank samt schweiziska UBS. Därtill pekas fondförvaltaren Nextra ut som delaktig i härvan.
På åklagarnas lista över anklagade finns även 13 anställda på företagen, enligt Reuters källor.
Medan de anställda riskerar fängelse kan företagen, om de fälls i en rättegång, dömas till böter eller näringsförbud.
Både Citigroup och UBS sade på torsdagen att anklagelserna var grundlösa. De andra finansbolagen kunde inte nås för en kommentar.
Parmalat konkursförklarades i december 2003 då det uppdagades att ett konto som skulle innehålla fyra miljarder euro inte existerade. Utredningen som följde på avslöjandet visade att hålet i Parmalats redovisning var flera gånger större.
Bolaget, som för närvarande leds av en konkursförvaltare, kommer troligen att tas över av de största fordringsägarna som byter ut sina lån till Parmalat mot nya aktier i bolaget.
Åklagare i Milano avslutade i fjol den första delen av en utredning av härvan, inriktad på marknadsbedrägeri, redovisningsfusk och relaterade brott. I kölvattnet på den utredningen åtalades 29 personer och tre finansbolag, däribland amerikanska Bank of America.
Sedan dess har ytterligare två revisorer ställts inför rätta för delaktighet i härvan. Förhör med de anklagade pågår fortfarande.
Åklagare i Parma, där Parmalat har sitt huvudkontor, driver en separat utredning med inriktning på bedrägeri inom bolaget. Den beräknas bli klar i slutet av mars i år.
TT
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.